fbpx

Övertorneå kommun vill sälja restaurang på Luppioberget

Kommun vill sälja restaurang Utblick. Foto: Marianne Berglund
Kommun vill sälja restaurang Utblick. Foto: Marianne Berglund

LUPPIO: En enig kommunstyrelse beslutade om försäljning av restaurang Utblick.

Tomas Mörtberg, kommunalråd, C, uppger till Haparandabladet att det finns intressenter för att köpa restaurang Utblick och därför har ett anbudsförfarande inletts.

– Det har pratats mycket om att utveckla Luppioberget men sedan har det inte blivit så mycket mer av det, så vi provar om det finns intresserade privata aktörer efter att det treåriga arrendet gått ut.

Tomas Mörtberg är övertygad om att det kommer att skapas mer utveckling med en privat aktör som driver verksamheten.

Pia och Henry Huuva har drivit anläggningen i sex år och det senaste arrendet på tre år, med option på sex år till, som kommunen nu sagt upp, tar slut vid september månads utgång.

Till HB säger Pia Huuva att de i nuläget inte kan svara på om de har planer på att köpa restaurangen eller lägga bud på den.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Övertorneå kommun vill sälja restaurang på Luppioberget

 1. Besöksnäring i konst eller vilken än anledning som helst ger bekräftelse i a f på bygdens existens. Alltid en början till något vidare.

  Politiker oavsett färg tycks tänka på sig själv och sin makt mer än anledningen till varför de representerar sitt mandat.

 2. bara en enkel fråga till tomas Mörtberg. har ditt delvis ägande lantgård fått en inbetalning från typ som har nån anknytning till boendet i Pello? ja eller nej? vid nej går vi v8dare…

 3. Bäste sign Fakta=ej razisd. För att vara artig och fördomsfri läste jag dina inlägg under dina två alias. Jag måste erkänna att jag inte fattar vad du skriver. Men både du och jag har ju ändå kommit till tals och med tanke på läget i Sverige får jag väl skicka en blinkning till Bosse Johansson 🙂

 4. Ja nog kan ni vänta på bättre de kommer när grannkommun Pajala expanderar med gruvan och ni får mer jobb på SLP annars ser de mörkt ut där men satsa ni på konst och utsikt om ni tror de ger bröd till bordet

 5. Kan kommunen inte bara snabba på med uppbyggnaden av ett konstnärscentrum till bygden. Det skulle kunna locka tillfälliga besökare till bygden som i Österlen, är glesbygden som satsar på kreativitet och lockar konstutövare från övriga delar av landet. Konstnärer skulle i den fina Övertorneå miljön erbjudas ny inspiration till sitt brinnande kreativitet.

 6. Ska allt stängas? Nu läser jag i NSD att Mörtberg är beredd att betala 500.000 kronor till golf klubben i Ötå. Man blir ju så less på detta. Dessa pengar hade behövts i tex förskolans verksamheter för att slippa vikarie stopp och personal som går på knäna. Men just ja, golf är ju viktigare än vi barnfamiljer i denna kommun. Synd att ni nedrustar allt för oss med små barn. Och ändå säger ni att ni vill ha inflyttning och fler barn familjer.

 7. En pytteliten kommun som Övertorneå lever ständigt på ”fallrepet”. Vem ska driva turistanläggningarna? Ser man till hela kommunen så finns det snart bara +65 åringar kvar och dessa har nog inte vare sig krafter eller intresse. Det spelar ingen roll vad kommunalrådet heter eller vilket parti hen representerar. Hen har en omöjlig uppgift. Övertorneå kommun och dess invånare sitter med Svarte Petter i sin hand. Det i sig är inte konstigt för en liten glesbygdskommun. Det finns ett stort antal kopior av Övertorneå kommun. Befolkningsutvecklingen säger att kommunen snart är en notis i historien.

 8. Fy vad tråkigt. Dåliga politiker som har makten i Övertorneå och dissikerar en populär restaurang med White Guide betyg. Är det korvkiosk pizzeria med eller inblandade politiker som får ta del av en kaka från nytt anbud. Lovar att det nu inte blir flera besök efter detta otroliga beslut av att Utblick stänger. Hoppas Utblick har patentskyddat namn och inte får användas av ev nya ägare.

 9. Var i Övertorneå finns det en White Guide restaurang nu när Utblick stänger? Vart ska turister som vill äta god mat vända sig till? Korvkiosken eller lokal pizzeria, är det vad Tornedalen kan erbjuda? Ska de äta ”Mört”? Kattilakoski var också en välrenommerad restaurang, som ni förstört. Bra krögare växer inte på träd och framförallt är det svårt att få någon att etablera sig i glesbygd.

 10. Till fakta Kattilakoski som håller på att förfalla och växa igen likaså med Ruskolabacken som kommer att avvecklas och kanske nu även Luppioberget det är kanske det som är den stora satsningen på turism. Ruskolabacken hade för bara 7-8 år sedan ca 12000 besökare per säsong. Man har investerat kanske 25 miljoner kronor på dessa anläggningar som framöver kanske står outnyttjade, vi bör nog satsa på golf istället.

 11. Mörtberg ”glömmer” informera om den lilla detaljen, när han säger att de önskar verksamhet året runt, att fastigheten inte är anpassad att vara igång vintertid. Det blir en dyr smäll för den ev köparen. Sedan ska vägen hållas snöfri också.. Verkar vara alliansens grej att göra sig av med sånt som fungerar för att ”utveckla” men som visat sig ist bli avveckling trots alla chefer, mellanchefer och småchefer. På varje post verkar det finnas två-tre anställda. Ytterligare en duktig entreprenör jagas bort av Mörtberg och co.

 12. finns redan en infödd entreprenör som driver verksamheten. men köpeskillingen om de nu blir en affär kommer att ligga på max 1 miljon. allt annat är önsketänkande från kommunens sida. verksamheten är ju bara igång under säg 3-4 mån per år med nogonlunda täckning av utgifterna.

 13. Centern säger sig satsa på besöksnäringen?? Nu efter privatiseringen har Kattilakoski och hotellet varit stängda i ca 2-3 år! Och nu går Luppio samma öde tillmötes, garanterat. 3 mån. öppentid per år ger ingen ekonomi. Centern satsning projektet Ötå 2020 är nedlagt, 2 mille till ingen nytta. Pello projekt tål nog ingen UG-granskning, på byn pratas om muta, vänskapskorruption?

 14. Mörtberg som alltid säger sig vara övertygad ”före”! Hur gick det med utvecklingen med en privat aktör i Kattilakoski, samma med Hotellet?

 15. den säljs till fyndpris är ett som är säkert…fast det är klar en infödd entreprenör kanske kan få fart på restaurangen och kringarrangemang…

 16. Ja det är ju självklart ingen kommunal specialitet! Se till att skattebetalarna får tillbaka sina pengar. Sök efter någon kreativ inom restaurangyrket! Väldigt fin plats med anor för rätt person!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka