fbpx

Regionen fördelar 67 miljoner i kulturstöd

NORRBOTTEN: Region Norrbottens regionala utvecklingsnämnd har beslutat hur drygt 67 miljoner kronor i kulturstöd ska fördelas i länet nästa år.

Pengarna ska fördelas mellan verksamhetsbidrag, projektstöd och stipendier.

Den största delen av kulturstödet ska betalas ut som verksamhetsbidrag till 59 föreningar och organisationer.

Exempelvis får kvinno- och tjejjourer i Norrbotten 130.000 kronor, föreningen Bufff Norrbotten (som stöttar barn som har en familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård) får 30.000 kronor, medan Norrbottens Parasportförbund får drygt en halv miljon kronor.

De flesta föreningar och organisationer som beviljas bidrag finns dock inom kulturområdet. 33 miljoner kronor fördelas på 32 sökande med verksamhet som spänner från folkdans till samisk utbildning och sjukhusclowner.

– Vi i regionala utvecklingsnämnden har i uppdrag att göra Norrbotten bättre för alla. De beviljade bidragen har en stor spridning i länet och över hela samhället och det är viktigt för oss, säger Tomas Vedestig (SJVP), nämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Regionen fördelar 67 miljoner i kulturstöd

 1. Vad är kultur.
  Vår kultur eller nån annans?
  Hur många vet vad som faller under kriteriet kultur?
  Hur många vet till vad pengarna går?

 2. Förmodligen skulle skattebördan bli mindre om fler ägnade sig åt kulturell kreativitet. Så mycket hälsa som går åt till fixerandes åt krämpor vid olika bekvämlighetszoner.
  ständigt påminnande om äldre generationen om att använd kroppen för att hålla igång funktionerna, vilket hjälper gott. Tre gånger om dagen tillägnas promenader vintertid och cykling under barmarkstid. Kan bli färre antal promenader nu när vi inte har hund längre. Inget ansträngande att gå ut i alla väder snarare ett tillstånd.

 3. jaa, nä, det lär ändå inte bli billigare att gå på opera för det, troligen hamnar +90% av pengarna i bidragsfuskares bakficka som flera redan skrivit, finns viktigare saker att satsa pengarna på !!

 4. på annan plats har jag läst om alla dessa bidragsentreprenörer som finns, dom lever gott på dessa bifallna bidrag…en annan finansiär som dom utnyttjar är ju arvsfonden …lättgogglat och man får en inblick i hur många det är..förövrigt så kan man med fog säga att di röe brukar köpa folkets välvilja med bidrag, gäller i stort som i smått..tex hur stora bidrag delade inte regeringen ut när dom ville fixa en plats åt Margot i säkerhetsrådet..

 5. Vi kan konstatera att med det debattklimat vi har idag,där många använder sig av osanningar och fördomar för att förlöjliga och misskreditera sina medmänniskor, så behövs satsningar på kultur och bildning mer än någonsin. Sjukvårdspartiet, Centern och moderaterna i regionen har nu slagit in på linjen att öka anslaget till institutionerna och skär ner på anslagen till föreningarna i länet. Det var så med den decentraliseringen. Jag förespråkar mer kultur för att få ett medmänskligare samhälle!

 6. Håller med Bomsy, dom som vill se kultur bör betala för det.
  satsa dom pengarna för undersköterskor o sjuksköterskor, så att man skulle slippa ha en massa stafett personal.

 7. Det är skrivet som en satsning på kulturen när det verkliga förhållandet är att man skär ner på anslagen. Det borde framgå i en kritisk granskning av vad Vedestig säger.

 8. Kulturen borde göra sig oberoende av politiska bidrag och stå på egna ben.
  Då hade jag helhjärtat ställt upp på det som jag tycker är bra kultur.

 9. ”Kultur svamlet” skriver särskrivaren. Heja! Men allvarligt: sant att mat, vård och likande behövs för att vi ska överleva, men kultur behövs för att det ska vara någon vits med att leva. Det förstod redan romarna som såg till att folkmassorna hölls lugna genom bröd och skådespel (panem et circenses).

 10. Lägg dom pengarna på åldringsvården i stället, dom går till något som är mycket viktigare än kultur svamlet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.