fbpx

Regionen når mål inom cancervård

Nu utreds sju av tio norrbottningar som misstänks ha cancer inom det som kallas för standardiserat vårdförlopp.

Med det syftas det på en snabb cancerutredning som går till på samma sätt i hela landet.

– Just siffran sju av tio har varit något som vi länge arbetat för att nå. Nu ska vi fortsätta och se till att ännu fler utreds på samma sätt, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Standardiserade vårdförlopp initierades 2015 av regeringen och Sveriges kommuner och regioner. Målet var att öka kvaliteten och jämlikheten inom cancervård. Fokus ligger på tidig upptäckt av personer med symptom som kan bero på cancer, ge snabb och standardiserad utredning samt korta tiden till diagnos och behandlingsstart.

– När du väntar på att få veta om du har cancer är ovissheten jobbig. Den väntetiden ska därför vara så kort som möjligt, säger Pia Näsvall.
Ett annat mål för de standardiserade vårdförloppen är att patienterna ska utredas och få behandling inom en viss tid, beroende på vilken cancer man misstänks ha. Norrbotten uppfyller tidskravet i hälften av fallen och ligger långt fram jämfört med många andra regioner.

– Vi har jobb kvar att göra och vet att vi kan bättre än så här. Självklart är målet att alla patienter ska utredas och få behandling inom rimlig tid, men det kommer ta tid innan vi och resten av Sverige når dit.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Regionen når mål inom cancervård

  1. Det beror på var man placerar målet? Själv har jag en kronisk cancer som måste kontrolleras var sjätte månad. Senast gick det åtta månader utan jag hade fått en kallelse och när jag ringde och hörde efter ursäktade man sig med att man hade glömt. Nu har det åter gått åtta månader utan kallelse. Det skall bli intressant vilken ursäkt det blir denna gång? Om man nu har infört ättestupan får man väl kungöra det så att vi godtrogna vet hur vi skall bete oss?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.