Regionen når mål inom cancervård

Nu utreds sju av tio norrbottningar som misstänks ha cancer inom det som kallas för standardiserat vårdförlopp.

Med det syftas det på en snabb cancerutredning som går till på samma sätt i hela landet.

– Just siffran sju av tio har varit något som vi länge arbetat för att nå. Nu ska vi fortsätta och se till att ännu fler utreds på samma sätt, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Standardiserade vårdförlopp initierades 2015 av regeringen och Sveriges kommuner och regioner. Målet var att öka kvaliteten och jämlikheten inom cancervård. Fokus ligger på tidig upptäckt av personer med symptom som kan bero på cancer, ge snabb och standardiserad utredning samt korta tiden till diagnos och behandlingsstart.

– När du väntar på att få veta om du har cancer är ovissheten jobbig. Den väntetiden ska därför vara så kort som möjligt, säger Pia Näsvall.
Ett annat mål för de standardiserade vårdförloppen är att patienterna ska utredas och få behandling inom en viss tid, beroende på vilken cancer man misstänks ha. Norrbotten uppfyller tidskravet i hälften av fallen och ligger långt fram jämfört med många andra regioner.

– Vi har jobb kvar att göra och vet att vi kan bättre än så här. Självklart är målet att alla patienter ska utredas och få behandling inom rimlig tid, men det kommer ta tid innan vi och resten av Sverige når dit.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Regionen når mål inom cancervård

  1. Det beror på var man placerar målet? Själv har jag en kronisk cancer som måste kontrolleras var sjätte månad. Senast gick det åtta månader utan jag hade fått en kallelse och när jag ringde och hörde efter ursäktade man sig med att man hade glömt. Nu har det åter gått åtta månader utan kallelse. Det skall bli intressant vilken ursäkt det blir denna gång? Om man nu har infört ättestupan får man väl kungöra det så att vi godtrogna vet hur vi skall bete oss?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utomlands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola.