fbpx

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

– Vi har ett gemensamt intresse med jägarna att lära jakthundar att låta bli att driva renar, säger Johanna Finnholm. Foto: Privat

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

 1. Sattajärvi Sameby har nu i några veckors tid bedrivit ”renavväjningsövningar” för hundar och intresset har varit mycket stort. Såväl älg- som fågelhundar testas så gott som dagligen med mycket lovande resultat. Vissa hundar svarar snabbt på ”terapin” medan andra kräver upprepade övningar. Dock bör sägas att samtliga verkar påverkas till det bättre vilket är mycket hoppfullt för samebyn/samebyarna men även för jägarna. Vill åter uppmana alla hundägare som är osäker på sin hunds beteende mot renar – ta kontakt med samebyn (Johanna) och boka in ett besök!
  Genom samarbete och förebyggande arbete blir såväl renskötseln som jakten med hund betydligt trevligare!

  • Hur går träningen till i praktiken? Fungerar det även på hundar som jagar mer självständigt (den sorten som gärna vill fälla sitt byte själv) eller bara på hundar som inväntar husse? En del jakthundar (speciellt av en viss ras) verkar nästan föredra renar framför andra bytesdjur. Om dessa hundar kan avvänjas från renar är det ju väldigt bra. Samarbete är verkligen jättebra! Varför har man inte kommit på detta långt tidigare?

   • ”Träningen” går ut på att vistas bland renar och att i samband med detta tydligt visa vad husse/matte tycker är ok och inte. Resultatet i ”skarp läge” vet man förstås inte förrän man prövat. Däremot ser man tydligt att intresset för renar avtar ju fler gånger hunden vistas bland dessa och får tydligt markerat att de inte utgör nåt byte för varken hund eller husse 🙂

 2. En annan övning skulle kunna vara att göra hundar korv-rena, vilket nog kan vara svårt.
  Det skulle kunna kallas makka-rena…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN