fbpx

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

– Vi har ett gemensamt intresse med jägarna att lära jakthundar att låta bli att driva renar, säger Johanna Finnholm. Foto: Privat

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

 1. Sattajärvi Sameby har nu i några veckors tid bedrivit ”renavväjningsövningar” för hundar och intresset har varit mycket stort. Såväl älg- som fågelhundar testas så gott som dagligen med mycket lovande resultat. Vissa hundar svarar snabbt på ”terapin” medan andra kräver upprepade övningar. Dock bör sägas att samtliga verkar påverkas till det bättre vilket är mycket hoppfullt för samebyn/samebyarna men även för jägarna. Vill åter uppmana alla hundägare som är osäker på sin hunds beteende mot renar – ta kontakt med samebyn (Johanna) och boka in ett besök!
  Genom samarbete och förebyggande arbete blir såväl renskötseln som jakten med hund betydligt trevligare!

  • Hur går träningen till i praktiken? Fungerar det även på hundar som jagar mer självständigt (den sorten som gärna vill fälla sitt byte själv) eller bara på hundar som inväntar husse? En del jakthundar (speciellt av en viss ras) verkar nästan föredra renar framför andra bytesdjur. Om dessa hundar kan avvänjas från renar är det ju väldigt bra. Samarbete är verkligen jättebra! Varför har man inte kommit på detta långt tidigare?

   • ”Träningen” går ut på att vistas bland renar och att i samband med detta tydligt visa vad husse/matte tycker är ok och inte. Resultatet i ”skarp läge” vet man förstås inte förrän man prövat. Däremot ser man tydligt att intresset för renar avtar ju fler gånger hunden vistas bland dessa och får tydligt markerat att de inte utgör nåt byte för varken hund eller husse 🙂

 2. En annan övning skulle kunna vara att göra hundar korv-rena, vilket nog kan vara svårt.
  Det skulle kunna kallas makka-rena…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.