fbpx

Orimligt ge förvaltningsrätt till jakt och fiske till samebyar

I Norrbottens-Kuriren (30.11) finns en artikel om att flera samebyar vill få samma förvaltningsrätt som Girjas till jakt och fiske. Det får oss att reflektera över innebörden av denna rätt. Det är orimligt att denna rätt ska ges till ekonomiska föreningar, som en sameby är. Det finns många med samiskt ursprung som inte är medlemmar i en sameby och därmed saknar den rätt som tillkommer samebymedlemmar.

Enligt Sametinget finns det mellan 20 och 40 tusen samer i Sverige varav ca 10.000 arbetar med renar. Det finns totalt ca 4.000 renägare som i och med Girjasdomen fått mer att säga till om i jakt- och fiskefrågor.

Om fler samebyar får samma rättigheter som Girjas sameby innebär det att fler samebyar få förvaltningsrätten till jakt och fiske från Riksgränsen ner till Idre.

Det betyder att vi inte vet om vi har rätt till jakt och fiske, näringsutövning eller möjligheter till fritidsaktiviteter. Vi andra boende oavsett etnicitet eller avsaknad av tillhörighet i samebyn vet inte hur det villkoras från ett år till ett annat.

Rättigheterna på statens marker är en inflammerad fråga och har varit så länge. Så fort någon vågar diskutera frågan blir man fort stämplad som en rasist. Vi vill med eftertryck hävda att det handlar om allas rätt till mark och vatten genom samverkan i en region/kommun eller by. Turistnäringen, gruvnäringen och annan näringsverksamhet hindras på grund av en annan näring som fått ett prejudicerande domstolsbeslut. Äganderätten har strypts av olika anledningar exempelvis av miljöskäl, rennäring eller rymd- eller gruvverksamhet. De andra som också vill hävda sin rätt till mark och vatten har man inte tagit hänsyn till.

Vi måste kunna samverka på ett bättre sätt! Ingen ska vara mer värd än någon annan! Vi är skattebetalare utifrån vår förmåga. Så ska det vara men låt oss bemötas med samma respekt oavsett etnicitet eller näringsutövning.

Ska Gällivare utvecklas med nya arbetstillfällen, Pajala få en fortsatt tillväxt och Kiruna fortsatt utrymme för nya näringar och goda fritidsmöjligheter? Vilka eftergifter är vi beredda att göra? Vilka ska ha rätten att bestämma? Vi förstår att vi har olika utgångspunkter för hur vi ställer oss till frågan. Låt oss jobba för att göra det tillsammans i demokratiska forum och komma fram till gemensamma beslut där respekt för varandra är ryggraden för diskussion.

Genom åren har frågan om jakt- och fiskerättigheter varit lika aktuell i Finland och Norge som hos oss. Det har utvecklats kreativa lösningar gällande samverkan, olika modeller eller sätt att hantera frågorna kring äganderätten, jakt- och fiskemarker, utveckling av näringar och fritidsintressen.

Norrbotten är värt en bättre politik för oss alla. Liberalerna värnar om allas rätt till att leva, bo och verka i Norrbotten. De bästa är att visa respekt för varandra, samtala och besluta i samverkan om viktiga frågor för norrbottningar. Låt oss hitta/skapa/kopiera en samverkansmodell som för oss närmare varandra – inte tvärtom.

Anne Kotavuopio Jatko, styrelseledamot Kiruna Liberalerna,

Agneta Heikki, ordförande Pajala Liberalerna

Patrik Szefer, ordförande Gällivare Liberalerna

Margareta Törnblom, ordförande Kiruna

Anne Stenlund, Liberal

Göran Stenlund, ordförande Älvsbyn

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Orimligt ge förvaltningsrätt till jakt och fiske till samebyar

 1. Vi har en dom i Högsta Domstolen. Liberalerna vill tydligen inte erkänna denna.
  Denna marginalparti vill tydligen söka efter billiga poäng, ändamålet helgar medlen. På andra sidan Atlanten har vi en herre som heter Donald Trump, han obstruerar mot valutgången, han har ju trots allt många fler % väljare bakom sig än Liberalerna. Tycker ni Liberaler att han gör rätt? Nej, låt Svea lag gälla i Sverige och acceptera Regeringsformen och dom från HD.

  • Fast i jämförelsen med Trump måste väl ändå sägas att det finns flertalet vittnesmål från valarbetare m.fl. som säger att det förekommit oegentligheter.

   • Om jag ta på mig min aluminiumhatt ser det ut som att du har rätt… Apolloflyget till månen är en hoax samt hela COVID är en stor konspiration. Herregud jag hoppas att gud låta det regna hjärna!

 2. Bra att Liberalerna äntligen börjar fundera på om det är rätt att dra rasistkortet i tid och otid, men börja med att fundera på om det för er egen del är rätt att brunstämpla andra och vara i ledband hos (s) och (mp) bara för att utesluta det som var femte svensk röstat på. Gör om och gör bättre så kanske ni klarar er över 4% spärren nästa val. Sen avseende sakfrågan, det är enligt min mening befängt, att gamla blodsband (eller klantillhörighet kanske man kunde säga) ska ge rätt till makt över ekonomi och skötsel över mark som tillhör staten. Vilka är ”staten”, kan det vara skattebetalare oavsett genetiskt ursprung? Oavsett hur staten Sverige bildades så är det vad vi har idag, tänk om ”storsvenskarna” skulle hävda att de medborgare som inte har svenskt ursprung inte har samma rättigheter till skog och mark som de som heter Svensson, prova gå till val på det…voi, voi. Debatten lär fortsätta, snart kommer väl dessutom en kränkthetsrapport från STRT:s politiska gren, och då lär det väl braka loss igen…hyvää pyhää…ja joulu, håll avstånd och pesää kädeet osv.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.