fbpx

Stora brister i arbetsmiljön på byggen

En myndighetsgemensam insats mot byggbranschen visade på brister i arbetsmiljön samt att flertalet arbetare saknar rätt att arbeta i Sverige.

Under de senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet med flera olika entreprenörer.

Arbetsmiljöverket upptäckte brister i arbetsmiljön hos cirka 50 av de drygt 100 företag som inspekterade på byggena. En del brister var så allvarliga att de ledde till ett omedelbart förbud mot arbete.

Totalt upptäcktes 110 brister i arbetsmiljön. Utöver bristande fallskydd handlar det om hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in ohälsosamt damm. Arbetsmiljöverket ställde också krav på åtgärder mot smittspridning med anledning av pandemin.

Polisen kontrollerade cirka 200 personer och upptäckte minst 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige. Flera av dessa har utvisats och fått förbud att återvända till Sverige de närmaste tre åren.

Vidare hade nära 40 procent av de företag som Skatteverket kontrollerade brister i personalliggaren, där alla som är verksamma på ett bygge ska registreras.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Stora brister i arbetsmiljön på byggen

  1. Så går det när inte ens facken värnar om svensk arbetskraft utan i sin egen tidning Byggnads uppmanar att anställa ”svartfötter” som är i Sverige olagligt. Vi byggare går arbetslösa och utlänningarna tar hem cashen till sina hemländer. Skattekronorna stannar inte här tyvärr. Jag hatar byggnads för detta svek mot svensk arbetskraft.

  2. Tråkigt att inte arbetsgivarna förstår vikten av att skydda arbetstagarna mot de kända risker som finns och är kända. Är straffen sanktionerna vid en inträffad händelse för milda eller är respekten för individen så låg?
    Skulle dessa AG kunna tänka sig att anställa sina barn eller barnbarn i samma omfattning och med samma eller liknande risktagande

  3. Man borde kolla arbetsmiljön i restaurangköken också. Onödigt starka kemikalier som används utan de skydd som krävs enligt produktdatablad (som ofta heller inte finns tillgängliga på rätt språk). Trängsel och stress som innebär risk för diverse skador på kockarna, brist på vettiga redskap gör serveringspersonalens arbete onödigt tungt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.