fbpx

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Stadshuset i Haparanda. Foto: Eva Spiik.
Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Förutom att HB hade kontakt med tiotalet personer som stod bakom kritiken fick samtliga kf-politiker den i brevform. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.

Utredningen har omfattat de kommunala verksamheterna Resursverkstan och tidigare Integrationsenheten i Haparanda stad. Uppdraget har även innefattat utredning av ledarskap, ekonomi/inköp och personalpolitik. Utredningen kom till som följd av att kritik riktats mot enhetschefen Lena Asplunds sätt att leda verksamheterna.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

 1. Väl talat ”F D anställd” . Uppenbarligen så har ju Lena Asplund varit ännu en i raden av felrekryteringar som gjorts inom Haparanda stad. Man undrar ifall HR-avd ligger och sover. Det är kommunens skattebetalare som är de stora förlorarna!! Hur är det möjligt att Lena Asplund inte fått sparken? Var är kristallkronan m fl möbler idag?? Varför anlita inredningsarkitekt?! Varför inte ta begagnade möbler mm från återvinningen? Skattepengar ska inte slösas i onödan!!

 2. Kristallen den fina, du missleder med dina påståenden. Jag har varit borta från kommunpolitiken 2004-2014. 2015 blev jag Ordförande för Barn och Ungdomsnämnden som inte hade någon koppling till dessa tjänstepersoner. 2019 blev jag invald till kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Om du inte ännu vet det så är Socialdemokraterna i opposition och inte styrande

  • Politiker föredrar ofta att skylla ifrån sig och beskyller gärna andra.
   Nästa att lämna borde bli denna Asplund som liksom föregående, skapar eget revir med sina egna. Ingen av dessa valda av folket.

 3. Ja ja tjänstemännen är så hårt hållna av politikerna, så styrda och bakbundna av reglementen.
  Var det inte något liknande We(S)tman uttryckte.
  Nå sent ska syndarn vakna.
  Westman tillhörde högsta beslutande politiska ledning då affärerna gjordes.
  Tjänstemän var visst inte så hårt hållna och styrda av reglementet trots allt.
  Så frågan som ställdes i någon annan kommentar här på HB webben.
  ”Vem dansade med vem under kristallkronorna?
  Vi vill veta!”
  Undrar istället vem som dansar nu, men framförallt var dom dansar?

 4. En ledare med rätt engagemang, utbildning och ett genuint intresse av att göra saker rätt utifrån rådande lagstiftning, behöver inga åtgärdasplaner! Att Haparanda ger henne förtroendet och möjligheten att fortsätta, innebär att fler enskilda medarbetare kommer att få lida.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.