fbpx

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Stadshuset i Haparanda. Foto: Eva Spiik.
Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Förutom att HB hade kontakt med tiotalet personer som stod bakom kritiken fick samtliga kf-politiker den i brevform. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.

Utredningen har omfattat de kommunala verksamheterna Resursverkstan och tidigare Integrationsenheten i Haparanda stad. Uppdraget har även innefattat utredning av ledarskap, ekonomi/inköp och personalpolitik. Utredningen kom till som följd av att kritik riktats mot enhetschefen Lena Asplunds sätt att leda verksamheterna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

 1. Väl talat ”F D anställd” . Uppenbarligen så har ju Lena Asplund varit ännu en i raden av felrekryteringar som gjorts inom Haparanda stad. Man undrar ifall HR-avd ligger och sover. Det är kommunens skattebetalare som är de stora förlorarna!! Hur är det möjligt att Lena Asplund inte fått sparken? Var är kristallkronan m fl möbler idag?? Varför anlita inredningsarkitekt?! Varför inte ta begagnade möbler mm från återvinningen? Skattepengar ska inte slösas i onödan!!

 2. Kristallen den fina, du missleder med dina påståenden. Jag har varit borta från kommunpolitiken 2004-2014. 2015 blev jag Ordförande för Barn och Ungdomsnämnden som inte hade någon koppling till dessa tjänstepersoner. 2019 blev jag invald till kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Om du inte ännu vet det så är Socialdemokraterna i opposition och inte styrande

  • Politiker föredrar ofta att skylla ifrån sig och beskyller gärna andra.
   Nästa att lämna borde bli denna Asplund som liksom föregående, skapar eget revir med sina egna. Ingen av dessa valda av folket.

 3. Ja ja tjänstemännen är så hårt hållna av politikerna, så styrda och bakbundna av reglementen.
  Var det inte något liknande We(S)tman uttryckte.
  Nå sent ska syndarn vakna.
  Westman tillhörde högsta beslutande politiska ledning då affärerna gjordes.
  Tjänstemän var visst inte så hårt hållna och styrda av reglementet trots allt.
  Så frågan som ställdes i någon annan kommentar här på HB webben.
  ”Vem dansade med vem under kristallkronorna?
  Vi vill veta!”
  Undrar istället vem som dansar nu, men framförallt var dom dansar?

 4. En ledare med rätt engagemang, utbildning och ett genuint intresse av att göra saker rätt utifrån rådande lagstiftning, behöver inga åtgärdasplaner! Att Haparanda ger henne förtroendet och möjligheten att fortsätta, innebär att fler enskilda medarbetare kommer att få lida.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.