fbpx

Tvisten om skötseln av Skönvik

Mark- och miljööverdomstolen har nu meddelat domen till följd av en tidigare överklagan från kommunens sida. Överklagandet avslås.

– Det är tråkigt vi hade förväntat oss ett annat domslut, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd. Men på måndag ska ksau ta ställning till om domen ska överklagas i Högsta domstolen.

Fastighetsregleringen har genom åren behandlats av flera instanser. Lantmäteriet gjorde en bedömning 2017 som var till fördel för RYM och kommunen överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen och sedermera vidare till Mark-och miljööverdomstolen som i måndags meddelade domen i det överklagade ärendet i den dom som Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstol meddelade i juli 2018 beträffande fastighetsregleringen i Skönvik.

Överklagandet avslås alltså men på sidan sju i domen står det att det får anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av Högsta domstolen. ”Mark- och miljööverdomstolen tillåter därför enligt 5 kap. 5 § lagen om mark- och miljödomstolar att domen överklagas till Högsta domstolen”.
– Det kan tyda på att det finns ett värde i att överklaga. Jag har kallat till ett extrainsatt ksau på måndag där vi ska besluta om vi ska överklaga till Högsta domstolen eller inte, säger Sven Tornberg.

En bekräftelse

RYM Markutveckling AB motsätter sig att mark- och miljödomstolens dom ändras. I ett pressmeddelande skriver RYM att Haparanda stad agerar i strid med lagen och ägnar sig åt baggböleri. RYM har under processernas tid erbjudit olika förhandlingslösningar men kommunen har inte velat komma till förhandlingsbordet. Domstolens beslut öppnar upp bland annat krav på ersättning från kommunen för de driftskostnader bolaget fått bära.

– Jag är glad att jag åter igen fått rätt i miljödomstolen, det bevisar att kommunen måste följa lagen. Det är skönt för de boende att veta att det är kommunalt huvudmannaskap som gäller och kommunens skyldighet att sköta området. Det är en bekräftelse att det är tryggt att bo på Skönvik, invånarna har rätt till samma service som alla invånare i Haparanda kommun har, säger Mattias Styrman, RYM Markutveckling ab.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka