fbpx

Tvisten om skötseln av Skönvik

Mark- och miljööverdomstolen har nu meddelat domen till följd av en tidigare överklagan från kommunens sida. Överklagandet avslås.

– Det är tråkigt vi hade förväntat oss ett annat domslut, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd. Men på måndag ska ksau ta ställning till om domen ska överklagas i Högsta domstolen.

Fastighetsregleringen har genom åren behandlats av flera instanser. Lantmäteriet gjorde en bedömning 2017 som var till fördel för RYM och kommunen överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen och sedermera vidare till Mark-och miljööverdomstolen som i måndags meddelade domen i det överklagade ärendet i den dom som Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstol meddelade i juli 2018 beträffande fastighetsregleringen i Skönvik.

Överklagandet avslås alltså men på sidan sju i domen står det att det får anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av Högsta domstolen. ”Mark- och miljööverdomstolen tillåter därför enligt 5 kap. 5 § lagen om mark- och miljödomstolar att domen överklagas till Högsta domstolen”.
– Det kan tyda på att det finns ett värde i att överklaga. Jag har kallat till ett extrainsatt ksau på måndag där vi ska besluta om vi ska överklaga till Högsta domstolen eller inte, säger Sven Tornberg.

En bekräftelse

RYM Markutveckling AB motsätter sig att mark- och miljödomstolens dom ändras. I ett pressmeddelande skriver RYM att Haparanda stad agerar i strid med lagen och ägnar sig åt baggböleri. RYM har under processernas tid erbjudit olika förhandlingslösningar men kommunen har inte velat komma till förhandlingsbordet. Domstolens beslut öppnar upp bland annat krav på ersättning från kommunen för de driftskostnader bolaget fått bära.

– Jag är glad att jag åter igen fått rätt i miljödomstolen, det bevisar att kommunen måste följa lagen. Det är skönt för de boende att veta att det är kommunalt huvudmannaskap som gäller och kommunens skyldighet att sköta området. Det är en bekräftelse att det är tryggt att bo på Skönvik, invånarna har rätt till samma service som alla invånare i Haparanda kommun har, säger Mattias Styrman, RYM Markutveckling ab.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.