fbpx

Valmyndigheten vill se förändringar i valsystemet

Valsystemet behöver förändras – och det snabbt, konstaterar Valmyndigheten i sin årsrapport för 2022 som överlämnats till regeringen.

– För att värna förtroendet för det svenska valsystemet och bevara den stabila grund som valsystemet vilar på är det viktigt att öka utvecklingstakten. Vi har i flera års tid framfört förbättringsförslag på en rad områden, men inget av förslagen har lett till konkreta förändringar. Om inte valsystemet underhålls löpande så äventyrar det säkerheten i systemet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Fem punkter lyfts fram som extra viktiga att förändra:

  • att valsedelsystemet ses över
  • att ställa högra krav på partier som ställer upp i svenska val
  • att regelverket för utlandsröstningen förändras
  • att säkerhetsarbetet med att skydda valens genomförande fortsätter
  • att Valmyndigheten ges viss föreskriftsrätt vad gäller genomförande av och säkerhet vid röstmottagning och rösträkning.

Merparten av behoven uppges ha lyfts fram i tidigare erfarenhetsrapporter. Frågan om valsedelsystemet behöver prioriteras i närtid.

– Så länge Sverige har en stor mängd olika valsedlar som presenteras och distribueras på olika sätt så kommer en rad problem att uppstå. Mängden valsedlar gör det också svårt för väljarna att hitta i röstningslokalerna och bidrar till köbildning, säger Anna Nyqvist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Valmyndigheten vill se förändringar i valsystemet

  1. Vad som behövs i Sverige är 10% Riksdagsspärr.
    Då slipper vi Polsk riksdag med små skitpartier med vågmästarroll och oproportionerligt stor makt.

  2. Säger ju ingenting om inga konkreta förslag ges på hur de tänker genomföra de här förändringarna.

  3. tycker sd:erna att diselpriset är för högt idag? dom lova ett pris på 13 kr dagen efter valet. och vi har ett pris på ca 23 kr, lögnen vann valet. eller som sd säger att ”verkligheten” var en helt annan dagen efter valet. fortsätt ni och rösta på SD men kom inte sen och konstaera att vår demokarati är som i ugnern och i turkiet.

    • Jag tror inte att Sverige Demokraterna gör någon skillnad i detta super-korrupta samhälle vi lever i, så kallad SD politik har nog mer att göra med (SD, Social Demokraterna)
      Vi drar in all världens folk till vårt land, bra arbetskraft sägs det, men många lever på bidrag som gör att vi måste dra ner på de redan utsatta inhemska sjukpensionärerna, arbetslösa, äldre osv. Och sedan har vi det här med rasism; du behöver i princip bara fråga vad klockan är, och du är rasist.
      Rasist har i princip blivit ersatt av ”tusan också” ”se dig för” osv. Och de som pratar demokrati, det finns inte, det är ett minne blott såsom sunt förnuft.

  4. Lösningen är enkel. En valsedel med alla partier. Enkelt och kostnadseffektivt. Idag är det ett jädrans tjorv med valsedlar som ligger huller om buller och ibland är det någon ”tomte” som stjäl vissa partiers valsedlar.

  5. Vi behöver inte byråkraters trixande med valsedlarna. Vi behöver ett fullt utvecklat folkomröstningssystem.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.