Förslag för en säkrare skolväg

Nu samsas bilister och oskyddade trafikanter i tunnlarna vid järnvägsstation. Ett tjänstemanna förslag yrkar på att stänga vägen för biltrafik för att barnen ska få en säkrare skolväg. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Tjänsteskrivelsen med förslaget om att stänga tunnlarna för biltrafik är skapad av Kalle Kyösti som just nu är tillförordnad teknisk chef på Haparanda stad. Bakgrunden till skrivelsen är att skapa en säker skolväg för barn som rör sig mellan Grankullen/Tjärhovet och centralorten.

– Grankullens skolbarn kommer ju flytta till Aspstrandens skola, före detta språkskolan och kommer då på sin skolväg att färdas genom dubbeltunnlarna. Så för att de ska få en trygg skolväg så behöver vi stänga tunnlarna, säger Kalle Kyösti.
Förslaget är att tunnlarna ska stängas för fordonstrafik lagom inför höstterminens start, den 15 augusti 2020.
– Tunnlarna är smala och det blir trångt med cyklande och gående barn samt bilar, så det är för barnens säkerhet som jag föresår det här, säger Kalle Kyösti
Förslaget kommer att behandlas på kommunstyrelsens arbetsutskott som sammanträder kommande måndag.
Det här gäller på den aktuella vägsträckan idag;
Ett gångfartsområde är en gata/område där man inte får köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Man får heller inte parkera fordonet längs gatan, om inte angivna p-platser finns att tillgå. Gångfartsområdet är till fotgängarnas fördel och det är alltid bilföraren som har väjningsplikt mot de gående.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Förslag för en säkrare skolväg

 1. Troligen väntar alla på att en s.k. olycka ska hända där, smartare att stänga tunnlarna nu. Människoliv går före! Tyvärr bryr sig inte en del bilister om denna fara när det är andras barn m.fl.

 2. Det finns hastighetsbegränsning genom tunnlarna och då är det krypkörning som gäller samt att gång- och cykeltrafikanterna har förtur.
  Håll er till reglerna eller stäng tunnlarna för fordonstrafik.

 3. Färdas där nästan dagligen utan bil. Bilisterna hänger på hälarna, nästan så hjulen tar på sparkmedarna där bak, så nära kör många. De flesta stannar inte och väntar tills man kommit igenom. När skolbarnen ska börja färdas där, kommer bilisterna försöka hinna igenom så fort de ser en liten möjlighet. Stäng dem. Det finns alltid olika åsikter, som här där någon tycker det blir farligt om de inte stängs. Vad säger du ”K” om ditt barn blir påkört då? Det är ju så smalt, så det klokaste är väl ända att stänga.

 4. Stäng all trafik i hela stan så behöver inte kommunen laga gatorna.
  Det blir billigare för alla bilägare med reparationer på bilarna.
  Mycket skattepengar till cheferna i Haparandakommun.

 5. Det är ju olyckligt att när tunnlarna restaurerades av ”järnvägen” för ett par år sedan att det inte kunde synkroniseras bättre så att man gjorde tunnlarna 2 meter bredare med plats för enskild gångbana. Så kan det gå när högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör ….

 6. Mycket dåligt förslag. Jag vill inte att mina barn ska behöva gå i en stängd tunnel i höst/vintermörkret med tanke på vilket ypperligt bakhållsområde det är. Det har fungerat bra så här långt att ha det öppet så då bör den inte stängas nu heller.

 7. Mycket bra förslag, tunnlarna borde aldrig ha öppnats. Som gående så märker man hur många bilister som inte har en aning om att de skall lämna företräde.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.