fbpx

Förslag för en säkrare skolväg

Nu samsas bilister och oskyddade trafikanter i tunnlarna vid järnvägsstation. Ett tjänstemanna förslag yrkar på att stänga vägen för biltrafik för att barnen ska få en säkrare skolväg. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Tjänsteskrivelsen med förslaget om att stänga tunnlarna för biltrafik är skapad av Kalle Kyösti som just nu är tillförordnad teknisk chef på Haparanda stad. Bakgrunden till skrivelsen är att skapa en säker skolväg för barn som rör sig mellan Grankullen/Tjärhovet och centralorten.

– Grankullens skolbarn kommer ju flytta till Aspstrandens skola, före detta språkskolan och kommer då på sin skolväg att färdas genom dubbeltunnlarna. Så för att de ska få en trygg skolväg så behöver vi stänga tunnlarna, säger Kalle Kyösti.
Förslaget är att tunnlarna ska stängas för fordonstrafik lagom inför höstterminens start, den 15 augusti 2020.
– Tunnlarna är smala och det blir trångt med cyklande och gående barn samt bilar, så det är för barnens säkerhet som jag föresår det här, säger Kalle Kyösti
Förslaget kommer att behandlas på kommunstyrelsens arbetsutskott som sammanträder kommande måndag.
Det här gäller på den aktuella vägsträckan idag;
Ett gångfartsområde är en gata/område där man inte får köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Man får heller inte parkera fordonet längs gatan, om inte angivna p-platser finns att tillgå. Gångfartsområdet är till fotgängarnas fördel och det är alltid bilföraren som har väjningsplikt mot de gående.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Förslag för en säkrare skolväg

 1. Troligen väntar alla på att en s.k. olycka ska hända där, smartare att stänga tunnlarna nu. Människoliv går före! Tyvärr bryr sig inte en del bilister om denna fara när det är andras barn m.fl.

 2. Det finns hastighetsbegränsning genom tunnlarna och då är det krypkörning som gäller samt att gång- och cykeltrafikanterna har förtur.
  Håll er till reglerna eller stäng tunnlarna för fordonstrafik.

 3. Färdas där nästan dagligen utan bil. Bilisterna hänger på hälarna, nästan så hjulen tar på sparkmedarna där bak, så nära kör många. De flesta stannar inte och väntar tills man kommit igenom. När skolbarnen ska börja färdas där, kommer bilisterna försöka hinna igenom så fort de ser en liten möjlighet. Stäng dem. Det finns alltid olika åsikter, som här där någon tycker det blir farligt om de inte stängs. Vad säger du ”K” om ditt barn blir påkört då? Det är ju så smalt, så det klokaste är väl ända att stänga.

 4. Stäng all trafik i hela stan så behöver inte kommunen laga gatorna.
  Det blir billigare för alla bilägare med reparationer på bilarna.
  Mycket skattepengar till cheferna i Haparandakommun.

 5. Det är ju olyckligt att när tunnlarna restaurerades av ”järnvägen” för ett par år sedan att det inte kunde synkroniseras bättre så att man gjorde tunnlarna 2 meter bredare med plats för enskild gångbana. Så kan det gå när högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör ….

 6. Mycket dåligt förslag. Jag vill inte att mina barn ska behöva gå i en stängd tunnel i höst/vintermörkret med tanke på vilket ypperligt bakhållsområde det är. Det har fungerat bra så här långt att ha det öppet så då bör den inte stängas nu heller.

 7. Mycket bra förslag, tunnlarna borde aldrig ha öppnats. Som gående så märker man hur många bilister som inte har en aning om att de skall lämna företräde.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.