fbpx

Hon ska utveckla gränssamarbet

Haparanda stads nya gränssamarbetsutvecklare. Foto: Haparanda stad

Hanna-Leena Ainonen har bland annat jobbat som lärare i svenska vid Uleåborgs universitet. Närmast kommer hon från en tjänst som utbildningschef på universitetets språkcentrum, skriver Haparanda stad i ett pressmeddelande.

– Det känns jättekul och spännande. För mig personligen blir det en utmaning att axla rollen som gränssamarbetsutvecklare, säger Hanna-Leena Ainonen.

Enligt pressmeddelandet kommer Ainonen att arbeta för att utveckla samarbetet mellan Haparanda och Torneå, både på bredden och på djupet.

– HaparandaTornio är ett geografiskt område som utvecklats till en av norra Europas främsta besöks- och gränshandelsplatser. Här finns unika förutsättningar. I min nya roll hoppas jag kunna bidra och göra skillnad, säger hon

Haparanda stads kommundirektör Lena Ekh är nöjd med rekryteringen.

– Rekryteringen genomfördes tillsammans med Torneå. Vi är alla övertygade om att Hanna-Leena kommer att göra ett utmärkt arbete och önskar henne välkommen i sin nya funktion, säger Lena Ekh.

I början av augusti tillträder den nya gränssamarbetsutvecklaren sin tjänst.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “Hon ska utveckla gränssamarbet

 1. Gränsen mot Sverige är fortfarande öppen, så vad gnäller ni om? Vem som helst som vill eller vågar ta sig till Sverige är välkommen!

 2. PalleRungqvist: Jag antar att du kräver kommunal service. Vatten, avlopp, skola, etc.

 3. Instämmer till fullo med kommentarerna ovan (bortsett från PalleRunqvist, men det kanske var ironi han försökte med).
  Gränssamarbetet måste fungera även i kristider. Så är inte fallet idag. Dubbelmoralen är uttrycket för en solidaritet som inte är värd ett vitten när det väl gäller. Dagligen möter vi finska medborgare i Haparanda, som sprider smittan endera till Finland eller från Finland till Sverige. Hur tänker det finska smittskyddet när den fria rörligheten är ett faktum, men tämligen ensidig. Nåväl, det underlättar höst väsentligt när Göbbels-fraktionen ska hanteras (dvs. att utmåla syndabockar för diverse olika problem och farsoter). I detta fall är det helt givet att det är finländare som sprider smittan i Finland, inte svenskar.
  Dessutom förundras jag över att smittspridningen är mycket högre i norra Finland jämfört med Norrbotten. Det kanske är Sverige som skulle stänga gränsen mot Finländare, vad vet jag. Utöver det är det belagt att det första konstaterade fallet av Covid-19 dök upp i norra Finland, då en kinesisk turist (som säkerligen hade kosan styrd mot tomten i Rovaniemi) befanns vara smittad. Men, nej – i den finska folkmunnen är det Sverige som sprider smittan. Här kunde det vara på sin plats att ”inte kasta sten i sitt eget virus-hus” samt ”sopa framför den egna dörren”, innan syndabocken från Sverige utses.
  Enklast för finländarna är ju att ge fan i att komma över gränsen och köpa snus, öl och sockergodis, om det nu är så farligt på den svenska sidan. Har inte den finska regeringen förstått detta? Och har inte den svenska regeringen förstått det?

  • I dag 5 nya smittad i hela Finland och över 200 i norrbotten.Tänkä på varför Norge, Denmark och Finland vill inte ha turister från sverige.

 4. Är det någon som vet varför inte Stationsgatan har asfalterats? Har gått över ett år sen dom grävde upp gatan. Skandal att ha en grusväg mitt i stan.

 5. Varför Finland har betalt Haparandas busstation, fattar inte. Är Haparanda en så fattig kommun?

 6. Jag köper ingenting i Haparanda, jag stöder finska butiker👍Så måste alla göra nu.

  • Jag köper ingenting i Finland. Vi måste tänka på våra företag inte finnarnas. Så måste alla svenskar göra nu. 👍👍

 7. Det blir som vanligt enkelriktad samarbete. Finnarna ska ha och ha. Men vi svenskar får ingen ting annat än betala. Nu räcker det. Avveckla allt samarbete. Med finnarna

 8. Borde vi inte avveckla samarbetet som är så ensidigt?

  Det enda samarbete dem vill ha i Torneå är att dem som bor där ska kunna jobba i Sverige. Sälja fjärrvärme. Vill man själv jobba i Torneå så går det minsann inte.

  Nä bojkott. Handla inget i Finland. Byt från fjärrvärme till något annat.

 9. Varför knäböja för de i öst..igen? När ska politikerna inse att vi svennar blir blåsta igen?

 10. Det råder en osund konkurrens mellan Finland och Sverige. Senast igår så såg jag en finskregistrerad skåpbil med en stor finskregistrerad vedklyv. Inte skulle jag kunna åka till Finland och klyva ved och tjäna pengar. Bilen kom väster ifrån.

 11. Haparanda har bra tajming på detta näringsliv / utvecklingsavdelning är större än någonsin. Det behövs konkreta saker som folk/företagare kan mäta . Vad hände med de som skulle ragga företag hit?
  Korten på borden Tack!

 12. Brukar man inte säga att i kristider så visar det sig vilka ens ”riktiga vänner” är? Politiker i Hpda; visst förstår ni nu att vi inte kan dela badhus eller något annat med Torneå? Rätt vad det är så stängs vi ute, medan de kommer och går som de vill – är det ett jämlikt samarbete?

 13. Finska regeringen bryr sig inte om sina medborgare i norra Finland. Dom kan åka rätt in i smitthärden och arbeta och handla snus, öl, brännvin mat. En jäkla dubbelmoral. Men en happisbo som jobbar med en finsk medarbetare på svenska sidan får inte åka över. Snacka om samarbete.

 14. Håller helt med. Finnarna vill inte veta av oss svenskar, det står helt klart nu. Fast Det har man ju innerst inne alltid känt o vetat.

 15. Kan bara hålla med dig, tänkte precis som du ”Skattebetalare och frisk svenne” att är det här ett aprilskämt!

  Det vi nu borde satsa på är avvecklingen av samarbetet. Finland har tydligt visat det flera gånger att dem vill inte ha nåt samarbete.

 16. Är det ett aprilskämt? Hur ska man samarbeta när det står finska halvmilitärer och sållar bort oss svenskar för att åka över för att uträtta ärenden i Finland. Ska den nya ”chefen” vara stationerad på den ”smittfria eller den smitthärjade sidan om gränsen”. Vi kanske ska satsa skattepengar på avveckling istället för utveckling.

  Skattebetalare och frisk svenne

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka