fbpx

Haparanda krävs på pengar för assistansfusk

Två anställda har tidsredovisat arbete som personliga assistenter för sin mamma trots att hon var i Spanien och de befann sig i Haparanda. Nu måste Haparanda stad återbetala 825 000 kronor till Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans granskning har mamman varit i Spanien samtidigt som assistenterna varit i Haparanda. ”Det har således betalats ut assistansersättning under tidsperioder där de omöjligen kan ha utfört assistans åt sin mamma. Eftersom någon assistans inte har utförts ska assistansersättningen återbetalas.”, skriver Förvaltningsrätten i Stockholm.

Förvaltningsrätten går på Försäkringskassans linje och bedömer att Haparanda stad, som attesterat  tidredovisningarna och mottagit betalningen från Försäkringskassan, har orsakat den felaktiga utbetalningen. Därmed är de återbetalningsskyldiga för de belopp som felaktigt utbetalats, drygt 825 000 kronor.

”Haparanda stad har, precis som om de vore en privat assistansanordnare och arbetsgivare, ett långtgående ansvar att se till att de tidredovisningar som lämnas till Försäkringskassan är korrekta”, säger rådmannen Johan Gefvert i en kommentar från Förvaltningsrätten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Haparanda krävs på pengar för assistansfusk

 1. Ja det har gått långt med Fusket inom LSS-lagen, när till och med kommunerna blir återbetalningsskyldiga. Tänk er alla dom som hunnit försvinna tillbaks till Fjärran land. När jag skrivit och refererat till dessa fall så blir man allt som oftast stämplad som Rassenasse. Bra att sådant här kommer fram. Men som tidigare skrivits – vem är ansvarig?? Läste om ett annat fall där utbetalningarna fortgått i 10 år utan kontroll, den fuskande föräldern hade flyttat till sitt forna hemland för 8 år sedan. Vad kan det vara som brister och fattas hos FK? Jag är ju så pass gammal så jag vet om dessa kontrollanter som FK hade en gång i tiden, såna som gjorde hembesök!
  Nåväl hoppas HB följer upp detta och kommer med reportage, kanske från FK hur har detta kunnat ske. Kanske från Kommunen där tjänstemannen förklarar hur en sådan här fadäs kan ske och hur det skall kontrolleras så det inte händer igen.

 2. Det här förekommer i varenda kommun i Sverige och inte bara Haparanda. Det spelar ingen roll vilka partier som styr
  Det lär inte bli någon/några som får någon reprimand, det ser vi nu när det skall testas för Corona så skyller alla i från sig ansvaret när det inte fungerar som det är tänkt

 3. Vad håller socialnämnden med centerstyret på med? Låter bedrägeriet bara fortsätta månad för månad och gör inget. Som det heter man visste inget, men har ändå ansvaret fast man visste nada.

  • Inte en politisk fråga anm. En fråga om inkompetens och likgiltighet från Haparanda stads sida. Inte första gången i stadens historia. Regelrätt tjänstemannafel och inget annat. Vilken blir konsekvensen av det?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN