Haparanda krävs på pengar för assistansfusk

Två anställda har tidsredovisat arbete som personliga assistenter för sin mamma trots att hon var i Spanien och de befann sig i Haparanda. Nu måste Haparanda stad återbetala 825 000 kronor till Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans granskning har mamman varit i Spanien samtidigt som assistenterna varit i Haparanda. ”Det har således betalats ut assistansersättning under tidsperioder där de omöjligen kan ha utfört assistans åt sin mamma. Eftersom någon assistans inte har utförts ska assistansersättningen återbetalas.”, skriver Förvaltningsrätten i Stockholm.

Förvaltningsrätten går på Försäkringskassans linje och bedömer att Haparanda stad, som attesterat  tidredovisningarna och mottagit betalningen från Försäkringskassan, har orsakat den felaktiga utbetalningen. Därmed är de återbetalningsskyldiga för de belopp som felaktigt utbetalats, drygt 825 000 kronor.

”Haparanda stad har, precis som om de vore en privat assistansanordnare och arbetsgivare, ett långtgående ansvar att se till att de tidredovisningar som lämnas till Försäkringskassan är korrekta”, säger rådmannen Johan Gefvert i en kommentar från Förvaltningsrätten.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Haparanda krävs på pengar för assistansfusk

 1. Ja det har gått långt med Fusket inom LSS-lagen, när till och med kommunerna blir återbetalningsskyldiga. Tänk er alla dom som hunnit försvinna tillbaks till Fjärran land. När jag skrivit och refererat till dessa fall så blir man allt som oftast stämplad som Rassenasse. Bra att sådant här kommer fram. Men som tidigare skrivits – vem är ansvarig?? Läste om ett annat fall där utbetalningarna fortgått i 10 år utan kontroll, den fuskande föräldern hade flyttat till sitt forna hemland för 8 år sedan. Vad kan det vara som brister och fattas hos FK? Jag är ju så pass gammal så jag vet om dessa kontrollanter som FK hade en gång i tiden, såna som gjorde hembesök!
  Nåväl hoppas HB följer upp detta och kommer med reportage, kanske från FK hur har detta kunnat ske. Kanske från Kommunen där tjänstemannen förklarar hur en sådan här fadäs kan ske och hur det skall kontrolleras så det inte händer igen.

 2. Det här förekommer i varenda kommun i Sverige och inte bara Haparanda. Det spelar ingen roll vilka partier som styr
  Det lär inte bli någon/några som får någon reprimand, det ser vi nu när det skall testas för Corona så skyller alla i från sig ansvaret när det inte fungerar som det är tänkt

 3. Vad håller socialnämnden med centerstyret på med? Låter bedrägeriet bara fortsätta månad för månad och gör inget. Som det heter man visste inget, men har ändå ansvaret fast man visste nada.

  • Inte en politisk fråga anm. En fråga om inkompetens och likgiltighet från Haparanda stads sida. Inte första gången i stadens historia. Regelrätt tjänstemannafel och inget annat. Vilken blir konsekvensen av det?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.

Ökar försäljningen trots coronakrisen

– Vi har i Tornedalen en särskild kraft och en sisu som kanske inte finns på andra håll. Jaxal är utan tvekan ett resultat av den kraften. Det säger Ida Hjort-Rova, 30 år, vd vid Jaxal AB, Övertorneås näst största industriföretag. Ett företag som rekryterar och växer mitt i coronakrisen.