fbpx

Historisk ökning av matpriser

Priserna på livsmedel har stigit med över 20 procent det senaste året.

SCB uppger att inte sedan början av 1950-talet har priserna på mat och alkoholfria drycker ökat så mycket på ett år i Sverige som under de senaste tolv månaderna.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Prisutvecklingen sticker ut för vissa livsmedel: Fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent i pris senaste året.

Sett till enskilda produkter sticker ett par grönsaker ut, purjolök och blomkål uppges ha stigit med nästa 80 procent det senaste året.

Endast en livsmedelsprodukt har enligt KPI, Konsumentprisindex, minskat i pris jämfört med februari i fjol, och det är  salladskål, vars pris har sjunkit med 1,5 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Historisk ökning av matpriser

 1. Nu har vi alla en anledning å børja på dieten. Æt mindre. Det blir billigare

 2. Tur man varit med om några lågkonjunkturer innan så man är förberedd för dessa tider och det blir inga överraskningar för ekonomin. Nu kommer bufferten till hjälp. Den som spar han har.

 3. Det kvittar väl om dom svenska handlarna höjer matpriserna för att överleva när många gränsboende ändå åker över till Finland och handlar.

 4. det här är bara ett sätt för affärerna höja sina marginaler för att öka vinsten
  det är lätt att skylla på världsläget så man får höja priserna, varför har inte alla länder höjt sina priser, nä detta spel för galleriet för att få höja priserna tar nog priset.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN