Matpriserna stiger igen

I oktober steg priserna mest på grönsaker (3,2 procent). Foto: Eva Spiik

Matpriserna stiger igen, visar SCB:s Konsumentprisindex för oktober.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,4 procent i oktober jämfört med september. Och det är framför allt frukt och grönsaker som har blivit dyrare.

– Priserna steg mest på grönsaker, som gick upp med 3,2 procent. Därefter kom frukt med en prisökning på 1,4 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Bland varugrupperna sjönk priserna mest på fisk (-3,0 procent) samt på kaffe, te och kakao (-0,9).

Jämfört med oktober 2022 har de genomsnittliga priserna stigit i samtliga varugrupper utom för mjölk, ost och ägg (-0,2) samt oljor och fetter (oförändrat).

Sötsaker och glass, grönsaker samt fisk har stigit mest i pris det senaste året, nämligen med över tolv procent.

Enskilda livsmedelsprodukter som sticker ut mest sett till prisutvecklingen i oktober är tomater, som steg med nästan 17 procent i oktober jämfört med september. Priserna på färsk lax sjönk mest, med 18 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Matpriserna stiger igen

  1. Bra och insiktsfull kommentar av Lisa. Du har helt rätt, vi måste börja tänka mer lokalt och gynna våra bönder som finns här.
    Att de som har kärvt med hushållsekonomin väljer att köpa billiga produkter istället för att gynna våra lokala producenter har jag full förståelse för, men att vi som inte behöver räkna varenda enkrona för att få ekonomin att gå ihop ändå väljer att missgynna våra lokala producenter bara för att spara någon krona bör nog tänka en gång till.
    Sverige är idag inte självförsörjande när det kommer till livsmedel, det mesta vi behöver för att få mat i magen måste vi importera.
    Vad tror ni händer när alla våra bönder som finns här försvinner pga alla köper billigt kött och mjölk som importeras från andra länder?

    Vi lever i de mest otrygga tider sedan det senaste världskriget. Att importera från hela världen är inte självklart idag. Hur kommer det att vara imorgon?

    Det vi kan göra idag är att gynna våra jordbrukare så att de som odlar vår mat blir fler istället för att bli färre.
    Istället för att bygga nya handelsområden med affärer för meningslös shopping, på ängsmark bör vi se till att bruka dessa marker till att odla mat för människor och de kreatur vi alla är beroende av.

  2. Om vi tycker maten är dyr nu – vad ska den inte då kosta när det blir en riktig brist på livsmedel.
    Skördarna minskar, även i Sverige sett på totalen av alla grödor. Det blir bättre och sämre på olika grödor varje år, men skördeminskningarna är ett faktum.
    Torka, bränder, översvämningar och krig i omvärlden, drabbar också oss, eftersom hälften av maten vi äter är importerad. Lägg till där också utarmningen av odlingsjordarna runt om i världen som blir allt mer näringsfattiga och känsliga för både skadedjur och sjukdomar.

    Medelåldern för lantbrukare i norrbotten är 58 år, det är ett riktigt orostecken, för vem ska producera mat för oss när lampan släcks på gård efter gård. Vår landsända har goda förutsättningar att producera livsmedel nu och i framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år. 

”Fler livräddare behövs på småorter”

I väntan på ambulans får frivilliga SMS med information om att någon kan ha hjärtstopp i närheten. ”Det är bättre att göra någonting istället för att ingen gör något”. 

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset.