fbpx

Pajala har tappat flest invånare

Pajala kommun tappade flest invånare mellan 1951 och 2021, enligt en sammanställning från SCB.

Kommunen hade det största befolkningstappet procentuellt sett under de 70 åren som undersökts. Befolkningen minskade med 61 procent på 70 år.

– Pajala kommun har dalat mest, hela 133 placeringar sedan 1951. Kommunen har gått från att ha en befolkning på 15.000 invånare till dagens knappt 6.000, säger Stefan Svanström, GIS-expert på SCB.

Övertorneås befolkning minskade med 58 procent mellan 1951 och 2021 medan Haparanda minskade med elva procent under samma period.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Pajala har tappat flest invånare

 1. Så länge KD får styra kommunen så kan ni glömma satsningar på ungdomarna. Som läget är nu med gruva och turism så borde man göra mer för att attrahera inflyttning.

 2. Urbaniseringen medför en förflyttning av folk från landsbygd till städer. Det sker inte bara i Tornedalen, utan är ett fenomen som pågår i stora delar av världen. I framtiden kommer rent vatten att vara hårdvaluta. Den kommun som kan tillhandhålla rent vatten kommer att få en kraftig befolkningsökning. Torkan breder ut sig i de södra delarna av världen. Det kan också medföra att folk tvingas flytta norrut. Kan vara att Pajala en dag är en vinnare. Den som lever får se.

 3. Minskad befolkning och helt osynlig ledning. Finns det överhuvudtaget någon framtid i Pajala, det har aldrig varit så här dött, efter 5 år med S och KD i ledning så är dom helt osynliga, men lön tar dom nog ut. Verkar inte finnas någon planering inför framtiden ( inget som vi får veta i alla fall). Tänk om vi hade Åsa Allan i den kommunala ledningen, hon skulle kunna förmedla framtidstro i kommunen. Känns som vi är utan kommunalråd-helt utan politisk ledning

  • God morgon Sivan.
   Så sorgligt att Pajala tappar sin befolkning – så stor fin by –
   med så många möjligheter .- 80 byar (!) vacker natur – älven – tjusigt nytt centrum – här måste UNGDOMAR AKTIVERAS NU ..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN