fbpx

Pajala har tappat flest invånare

Pajala kommun tappade flest invånare mellan 1951 och 2021, enligt en sammanställning från SCB.

Kommunen hade det största befolkningstappet procentuellt sett under de 70 åren som undersökts. Befolkningen minskade med 61 procent på 70 år.

– Pajala kommun har dalat mest, hela 133 placeringar sedan 1951. Kommunen har gått från att ha en befolkning på 15.000 invånare till dagens knappt 6.000, säger Stefan Svanström, GIS-expert på SCB.

Övertorneås befolkning minskade med 58 procent mellan 1951 och 2021 medan Haparanda minskade med elva procent under samma period.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Pajala har tappat flest invånare

 1. Så länge KD får styra kommunen så kan ni glömma satsningar på ungdomarna. Som läget är nu med gruva och turism så borde man göra mer för att attrahera inflyttning.

 2. Urbaniseringen medför en förflyttning av folk från landsbygd till städer. Det sker inte bara i Tornedalen, utan är ett fenomen som pågår i stora delar av världen. I framtiden kommer rent vatten att vara hårdvaluta. Den kommun som kan tillhandhålla rent vatten kommer att få en kraftig befolkningsökning. Torkan breder ut sig i de södra delarna av världen. Det kan också medföra att folk tvingas flytta norrut. Kan vara att Pajala en dag är en vinnare. Den som lever får se.

 3. Minskad befolkning och helt osynlig ledning. Finns det överhuvudtaget någon framtid i Pajala, det har aldrig varit så här dött, efter 5 år med S och KD i ledning så är dom helt osynliga, men lön tar dom nog ut. Verkar inte finnas någon planering inför framtiden ( inget som vi får veta i alla fall). Tänk om vi hade Åsa Allan i den kommunala ledningen, hon skulle kunna förmedla framtidstro i kommunen. Känns som vi är utan kommunalråd-helt utan politisk ledning

  • God morgon Sivan.
   Så sorgligt att Pajala tappar sin befolkning – så stor fin by –
   med så många möjligheter .- 80 byar (!) vacker natur – älven – tjusigt nytt centrum – här måste UNGDOMAR AKTIVERAS NU ..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.