fbpx

Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten. Rådet berör Personer som reser med kollektivtrafik och börjar gälla på torsdag, den 7 januari.

Rekommendationen riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre. Det innebär att vid resor med kollektivtrafiken, där möjlighet till bokning av plats saknas och det inte går att hålla avstånd rekommenderas att bära CE-märkt munskydd under de tider på vardagar då många människor reser kollektivt, mer specifikt på vardagar mellan klockan 7-9 samt 16-18. Det är resenärens ansvar att själv ta med sitt munskydd och vara klädd i det vid ombordstigning, under resan samt vid avstigning.

– Tillsammans bromsar vi smittspridningen. För att det skall fungera så smidigt som möjligt och för att undvika köbildning vid hållplatser är det klokt att ta på munskyddet redan innan ombordstigning
på bussen eller tåget samt att behålla munskyddet på till dess att du kliver av, säger Mats Aspemo, vd Länstrafiken Norrbotten samt myndighetschef RKM Norrbotten.

I ett pressmeddelande uppger Länstrafiken i Norrbotten att för de som glömt eller inte har möjlighet att införskaffa ett eget munskydd planerar Länstrafiken att erbjuda resenärer att hämta munskydd på utvalda utlämningsställen. Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. En lista över utlämningsställen publiceras på Länstrafikens hemsida i slutet av nästa vecka.

– Våra förare kommer inte ha några munskydd till försäljning och inte heller kunna kontrollera att rekommendationen följs. Vi hoppas att våra resenärer fortsätter att ta ansvar och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten går ut med för att skapa ett tryggt resande för alla som behöver nyttja kollektivtrafiken, säger Mats Aspemo.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).