fbpx

Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten. Rådet berör Personer som reser med kollektivtrafik och börjar gälla på torsdag, den 7 januari.

Rekommendationen riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre. Det innebär att vid resor med kollektivtrafiken, där möjlighet till bokning av plats saknas och det inte går att hålla avstånd rekommenderas att bära CE-märkt munskydd under de tider på vardagar då många människor reser kollektivt, mer specifikt på vardagar mellan klockan 7-9 samt 16-18. Det är resenärens ansvar att själv ta med sitt munskydd och vara klädd i det vid ombordstigning, under resan samt vid avstigning.

– Tillsammans bromsar vi smittspridningen. För att det skall fungera så smidigt som möjligt och för att undvika köbildning vid hållplatser är det klokt att ta på munskyddet redan innan ombordstigning
på bussen eller tåget samt att behålla munskyddet på till dess att du kliver av, säger Mats Aspemo, vd Länstrafiken Norrbotten samt myndighetschef RKM Norrbotten.

I ett pressmeddelande uppger Länstrafiken i Norrbotten att för de som glömt eller inte har möjlighet att införskaffa ett eget munskydd planerar Länstrafiken att erbjuda resenärer att hämta munskydd på utvalda utlämningsställen. Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. En lista över utlämningsställen publiceras på Länstrafikens hemsida i slutet av nästa vecka.

– Våra förare kommer inte ha några munskydd till försäljning och inte heller kunna kontrollera att rekommendationen följs. Vi hoppas att våra resenärer fortsätter att ta ansvar och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten går ut med för att skapa ett tryggt resande för alla som behöver nyttja kollektivtrafiken, säger Mats Aspemo.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.