fbpx

Nu uppmanas besökare i vården bära munskydd

För att minska risken för smittspridning av covid-19 bör alla som besöker Region Norrbotten ha på engångsmunskydd.

Region Norrbotten beslutade under tisdagen att gå ut med rekommendationen att patienter, följeslagare och besökare på vårdinrättningar ska använda ett kvalitetssäkrats engångsmunskydd under hela besöket i Region Norrbottens lokaler.

Munskyddet tar var och en själv med.

Det finns fortfarande skarpa besöksrestriktioner som säger att besök bara får ske efter överenskommelse med den enhet man vill besöka. Den som har förkylningssymtom får inte besöka vården. Alla besökare måste hålla ett säkerhetsavstånd på två meter och vara noga med handhygienen.

– De patienter som ligger inne på sjukhus eller obs-plats screenas för covid-19 och behöver därför inte ha munskydd på sig under vårdtiden, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Det finns ingen generell rekommendation för användning av munskydd i samhället eftersom det vetenskapliga stödet för att det skulle minska smittspridningen är svagt.

– Trots det ser både vi och Folkhälsomyndigheten att det finns en möjlighet att munskydd minskar risken för smittspridning i situationer där man har kontakt inomhus under längre tid, säger Anders Nystedt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Nu uppmanas besökare i vården bära munskydd

 1. Bär munskydd
  Jag är läkare 79 år gammal och fortfarande verksam i Juoksengi. Har alltid burit munskydd sedan i mars då jag gått utanför hemmet. Och givetvis på min mottagning. För mig är munskydd en självklarhet. Och av EU:s 39 länder är Sverige det enda land som inte rekommenderat munskydd!!

 2. Det hade varit intressant att se antalet som avlidit i procent av etniciteter, kan ju ge en klarare bild till varför Sverige har så höga siffror?

 3. I Sverige finns det inga skallkrav, utan du får själv bestämma om du vill ha munskydd. Gillar du inte munskydd så kan du röra dig fritt ändå. Ja, egentligen får du göra som du vill med allting. Det finns inga krav, bara rekommendationer. Se bara på våra förtroendevalda som tar väldigt lätt på Covid 19. Lev som vanligt. Döda med Covid i Sverige är trots allt bara en siffra som är lägre än i många andra länder. Det finns minst 5 andra länder med högre dödstal än Sverige, så Sverige ligger någonstans i mitten, säger Tegnell.

 4. Varför inte rekommendera om generellt munskydd I publika miljöer, hur svårt kan det vara?
  Munskydd är bättre än inget munskydd.
  Nu gäller det att ta till alla metoder som minskar smittan..

  Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet

  • Flockimmunitetsmyndigheten FHM är emot munskydd p.g.a. att de vägrar erkänna att de hade fel från början.
   Givetvis är munskydd effektivt. Se på övriga världen. Det borde självklart vara krav på munskydd även i Sverige.
   Tomtarna i FHM har haft fel hela tiden. Inte bara gällande munskydd.

   • FHM kallas av många numera folkmordsmyndigheten … Det säger väl en del. Tråkigt är det att inte vanligt folk kan låta bli att sprida smittan. Var och varannan bryr sig inte ens om att tvätta händerna efter toalettbesök, än mindre håller de avstånd.

 5. Svenskarna kommer till tornioaffären och använder inte munskyddet. Kom inte och köp mat och sprit i tornio. Finns affärer också i haaparanta. Tack tack, kiitos , kiitos.

  • Finnarna kommer o köper snus i Haparanda Kom inte och köp snus här, Olkaa Hyvä varsågoda .

  • Personligen jag är lite förvånad av detta ”Det finns ingen generell rekommendation för användning av munskydd i samhället eftersom det vetenskapliga stödet för att det skulle minska smittspridningen är svagt.”

   Resten av världen inkl WHO tänker annorlunda.

  • Sen när du kan tämja ditt eget folk kan du komma och ställa krav här. Tack, kiitos..

  • Finnarna kommer till Haparandaaffären och använder inte munskyddet. Kom inte och köp mat och sprit i Haparanda. Finns affärer också i tornio.

 6. Vad händer om patienter inte har munskydd i samband med ett bokat läkarbesök eller vid tex provtagning på labbet? Får man ett munskydd på plats eller blir man nekad att komma in?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).