fbpx

Stora tapp i gränshandel

Dagligvaruhandelns försäljning i Sveriges gränskommuner har minskat kraftigt under coronapandemin, visar ny statistik från SCB.
Totalt ökade dagligvaruhandeln i Sverige sin försäljning med 3,7 procent i fjol jämfört med 2019, men det är stora skillnader i försäljningsstatistiken mellan olika kommuner. I kommuner utan gräns mot andra länder ökade försäljningen med 6,5 procent och i gränskommunerna minskade den samtidigt med 35 procent. Särskilt kommuner med en gräns mot Norge gick svagt, sammanlagt minskade försäljningen där med 38 procent i fjol. I kommunerna som gränsar mot Finland minskade den med 12 procent. I gränshandeln med Finland sticker Haparanda ut med ett försäljningstapp på 16 procent. I Övertorneå minskade gränshandeln med två procent och i Pajala ökade den faktiskt 3,5 procent från 2019 jämfört med 2020.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Stora tapp i gränshandel

 1. Ica maxi och andra företag borde ligga i centrala Haparanda. Det skulle gynna Haparanda stad.
  Haparanda skulle bli en stad igen med ett folkliv och kommers. Nu är Haparanda tyvärr död som stad. Det är synd och skam tycker en utböling som älskar Tornedalen.

  • Död som stad? inte de minsta, här händer det om någonstans, händer sådana saker som du inte har den minsta lilla aning om. Skrattretande att läsa folks kommentarer om saker och ting när dom inte har en aning om vad de snackar om.

  • Skåning, håller med dig i sak om affärsverksamhet i centrum mm. Besöker själv regelbundet Skåne där jag känner mig hemma och välkommen, och besökte senast Väla köpcentrum utanför Helsinborg. Tror dock att handlarna i centrala Helsingborg har bättre förutsättningar än i centrala Haparanda, men jag håller med, trist om stadskärnan blir öde. Sen bara en sak, du är ingen utböling! Möjligen ses du som nåt trevligt nytt inslag om du pratar skånska. Blev själv ”välkomnad till bygden” en gång av en yngling på en pub i en by vid Skälderviken som noterade att jag hade annan dialekt.

 2. No niin, alla ni klagande haparandabor, ni som har haft det så bekymmersamt mot alla ”finnar” som kommer och handlar i Haparanda. Nu kan ni visa eran makt att köpa och handla, vi lär får se hur många företag som finns kvar och hur länge. Förstår ni inte att det har varit bra även för oss, speciellt för prisernas skull. Men ni alla svenskar som klagat, visa nu, nu har ni makten.

 3. Dax för nerläggning av IKEA i Haparanda och bygga ett IKEA-varuhus hopbyggt med en galleria på Storheden i Luleå.
  Större köpkraft då pandemin försvinner eftersom turisterna vallfärdas till Luleå, Boden och Piteå.

   • Haha Affe är nog en fyrkantbo som tycker dem ska ha precis allt.

    Ikea var en hård bit för dem.

    Men vi kan väl lägga ner allt även från Luleå, finns ju näthandel.

    Sjukhusbesök skulle vi ju kunna göra i Stockholm. Så spar man ju ännu mer pengar! Då är allt centraliserad till ett ställe.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).