fbpx

Stora tapp i gränshandel

Dagligvaruhandelns försäljning i Sveriges gränskommuner har minskat kraftigt under coronapandemin, visar ny statistik från SCB.
Totalt ökade dagligvaruhandeln i Sverige sin försäljning med 3,7 procent i fjol jämfört med 2019, men det är stora skillnader i försäljningsstatistiken mellan olika kommuner. I kommuner utan gräns mot andra länder ökade försäljningen med 6,5 procent och i gränskommunerna minskade den samtidigt med 35 procent. Särskilt kommuner med en gräns mot Norge gick svagt, sammanlagt minskade försäljningen där med 38 procent i fjol. I kommunerna som gränsar mot Finland minskade den med 12 procent. I gränshandeln med Finland sticker Haparanda ut med ett försäljningstapp på 16 procent. I Övertorneå minskade gränshandeln med två procent och i Pajala ökade den faktiskt 3,5 procent från 2019 jämfört med 2020.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Stora tapp i gränshandel

 1. Ica maxi och andra företag borde ligga i centrala Haparanda. Det skulle gynna Haparanda stad.
  Haparanda skulle bli en stad igen med ett folkliv och kommers. Nu är Haparanda tyvärr död som stad. Det är synd och skam tycker en utböling som älskar Tornedalen.

  • Död som stad? inte de minsta, här händer det om någonstans, händer sådana saker som du inte har den minsta lilla aning om. Skrattretande att läsa folks kommentarer om saker och ting när dom inte har en aning om vad de snackar om.

  • Skåning, håller med dig i sak om affärsverksamhet i centrum mm. Besöker själv regelbundet Skåne där jag känner mig hemma och välkommen, och besökte senast Väla köpcentrum utanför Helsinborg. Tror dock att handlarna i centrala Helsingborg har bättre förutsättningar än i centrala Haparanda, men jag håller med, trist om stadskärnan blir öde. Sen bara en sak, du är ingen utböling! Möjligen ses du som nåt trevligt nytt inslag om du pratar skånska. Blev själv ”välkomnad till bygden” en gång av en yngling på en pub i en by vid Skälderviken som noterade att jag hade annan dialekt.

 2. No niin, alla ni klagande haparandabor, ni som har haft det så bekymmersamt mot alla ”finnar” som kommer och handlar i Haparanda. Nu kan ni visa eran makt att köpa och handla, vi lär får se hur många företag som finns kvar och hur länge. Förstår ni inte att det har varit bra även för oss, speciellt för prisernas skull. Men ni alla svenskar som klagat, visa nu, nu har ni makten.

 3. Dax för nerläggning av IKEA i Haparanda och bygga ett IKEA-varuhus hopbyggt med en galleria på Storheden i Luleå.
  Större köpkraft då pandemin försvinner eftersom turisterna vallfärdas till Luleå, Boden och Piteå.

   • Haha Affe är nog en fyrkantbo som tycker dem ska ha precis allt.

    Ikea var en hård bit för dem.

    Men vi kan väl lägga ner allt även från Luleå, finns ju näthandel.

    Sjukhusbesök skulle vi ju kunna göra i Stockholm. Så spar man ju ännu mer pengar! Då är allt centraliserad till ett ställe.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.