fbpx

Tjänstemännen misstror politikerna

HAPARANDA: Tjänstemän inom kommunsektorn har fortsatt lågt förtroende för den politiska ledningen. Det visar den andra enkätundersökningen som har genomförts bland samtliga medarbetare i kommunhuset.


Totalt har medarbetarenkäten från företaget Quicksearch skickats till 125 medarbetare och 108 har slutfört den. Av de svarande uppger 47 procent att de inte har förtroende för den politiska ledningen.

Förtroendet från medarbetare för sin närmaste chef är 73 procent och chefernas förtroende för sina medarbetare är 86 procent. Den biten är väldigt positiv, tycker kommundirektör Lena Ekh.

Dock är delen som belyser politiken inte lika positiv. Ekh berättar att hon fick signaler från medarbetare om att arbetsmiljön inte var optimal i somras i fjol.

– Jag lyfte det här till kommunalrådet och vice kommunalrådet i augusti att jag ser allvarligt på det och att det måste rättas till, säger hon.
Boll i rullning

Första åtgärden blev en arbetsmiljöenkät bland cheferna i kommunhuset efter att flertalet chefer lämnat synpunkter till Ekh.

– Chefer sa rakt ut till mig att det här börjar bli ett arbetsmiljöproblem, säger hon.

Enkäten som genomfördes av HR-kontoret mynnade ut i kritik mot delar av den politiska ledningen och särskilt Sjukvårdsparitet. Sjukvårdspartiet ifrågasatte att enkäten var genomförd internt och ett förslag på att köpa in en extern konsult kom upp.

– Man ville även att hela kommunhuset, utöver cheferna skulle inkluderas men samma svar framkommer. Det är en fråga som sticker ut och det är den om politiken, tyvärr, säger Lena Ekh.

I undersökningen har medarbetarna lämnat kommentarer och när man läser dessa så framkommer det tydligt att flertalet medarbetare känner skepsis mot delar av den politiska ledningen.

– Det här är jättetråkigt för de som jobbar här att varje dag behöva känna och uppleva det här, säger Lena Ekh.

Läs hela artiklarna i fredagens Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

23 kommentarer på “Tjänstemännen misstror politikerna

 1. Förstår inte att kommunchefer eller dito i kommunal verksamhet ska ha löner som står över alla, hur ska medborgare med sjutusen kr i pension mäta sig om politikernas trovärdighet som säger sig göra så mycket. Ingen konst när makten finns hos dem som värderar sitt jobb. Greta Thunberg kan sägas ensam samlar folk med lika allmänpolitiska värderingar, övriga reser runt och visar upp sig inför media. Jobb,är ett ord som behöver omvärderas för jämlikhetens skull. Varför är jobb viktigare för att fler är åskådare, alla hemarbetande som trollar med knäna har otroligt mycket jobb som ingen folkmass.

 2. Nog för att socialdemokraterna gjorde en del korkade saker, men herregud. Dessa nya, ännu värre.

 3. Holmen!
  I Haparanda biter sig tjänstemännen fast med näbbar och klor, vad är alternativet? Bidragsanställning på Kommunförrådet IKEA?

 4. kan det vara så att det är politiska åsikter i bakgrunden som gör Tjänstemännen avoga mot den politiska ledningen..långt ner i landet från kommuner där det skett ett paradigmskifte i den politiska ledningen så hoppar tjänstemännen av sina anställningar i hopp om att visa sin oumbärlighet…

 5. Illa. Mycket illa. Kommunchefen bör snarast entledigas och kommunalrådet kan avgå på egen begäran.

 6. Pänktti jag tror tyvärr att du har rätt. Misstänker att politikerna i stadshuset kommer att chockhöja kommunalskatten i nästa budget. Som vanligt är det löntagarna som får stå för fiolerna.

 7. Tjänstemännen misstror kommunledningen! Det åligger dem att göra vad den politiska ledningen ger dem i uppgift. Är det den djupa socialdemokratiska staten som har uppdragit tjänstemännen att sabotera den nya kommunledningen? Samma tendenser har registrerats också i Kiruna. Godtar inte socialdemokratin den demokratiska ordningen som vid valen framkommer?

 8. Jo de skulle behövas att titta närmare/göra en granskning på kommun direktörens roll i de hela. Ingen vågar säga vad man tycker pga att vara rädd för att få skit för va man tycker o säger.

 9. Det började med ett öppet brev till politikerna med vädjan om att göra något, bl.a. mot den dåliga arbetsmiljön som råder i kommunhuset pga. personal som inte finns på plats….men allt vändes mot sjvp.
  Vi ville få klarhet i vad problemet var, genom en oberoende utredning där all personal skulle få säga sitt!
  Så blev det inte..det blev en mindre intern utredning som beställdes av tjänstemän och ytterligare en större sk. extern där våra tjänstemän återigen medverkade i frågeformuleringen …

 10. Fakta:
  Det är lätt att vara anonym och påstå vad som helst i en enkät. Vi känner absolut inte igen oss i de beskyllningar som riktas mot oss. Vi kan bara gissa att det kan bero på att vi är nya drivna politiker och uppfattas som jobbiga när vi begär ut de handlingar vi behöver – och har rätt till -för att kunna ta beslut. Kanske man inte är van med sånt och ogillar det? Vi gör bara det som varje ledamot förväntas göra i en nämnd; tar ansvar

 11. Catarina, självklart är det fel på de som har svarat på enkäten. Självklart ljuger alla. Varför inte se er själva i spegeln och fundera varför det blivit som det blivit. Med makt kommer ansvar.

 12. Politikerna ger sig för stor makt, nu finns uppenbart kända fall från flera kommuner i länet där kommunalråden bedriver sin mandat som vore den till för affärsverksamhet. En kommun i glesbygden håller på med samma stil istället för samarbeta och driver kommunen gemensamt vidare, söker han sitt och transparensen sköts inom inbördes klick. Politiken är på en farlig väg. I malmfältens kommun med ett företagande kommunalråd orsakar jäv i kommunens verksamhet.

 13. ”Attack är bästa försvar!”
  När man själv får kritik och istället för att ta itu med den kritiken, så flyttar man fokus till politikerna som bara gör sitt jobb och pekar ut dom som syndabockar med hjälp av en massa absurda lögner!
  Helt galet..
  Vem vågar bli politiker under såna förhållanden?

 14. Tjänstemännen påminner om Svenska UD:s protestlista utifall borgarna skulle vinna senaste valet, kommunanställda består av 90 % socialdemokrater eller kommunister, inte är det så konstigt att dom besvarar kommunens enkätundersökning att deras förtroende för den politiska ledningen är lågt, tjänstemännen bör hjälpa och stötta alla nya politiker men dom väljer att jävlas så mycket som möjligt, chefer på tyngre poster borde bytas ut när det blir en ny politisk ledning eller svära trohetsed att man arbetar för kommunens bästa.

 15. Sjukvårdspartiet som ska vara opolitiskt obundet i varje fall i valpropagandan. Men verkligheten visar ju att sjp är ett högerparti. röstar för centerpartiets förslag till 100 % ingen oppositon där. och samma gäller egentligen i Övertorneå där inför valet framför dom deras så kallade obundenhet men egentligen är ett extrem parti åt höger. Det är fakta.

 16. Dags att gå ut på gator och torg och visa regimen i Haparanda stadshuset vad demokrati är.
  Att dom kan se deras arbetsgivare/väljarna i ögonen utan att skämmas är för mig en gåta. Ägarna till den kommunala skattkistan tillhör kommuninvånarna i Haparanda inte den nya politiska adeln.
  Vi måste dra in deras mandat/inkomster
  innan dom har ruinerat hela Haparanda kommun.
  Vi måste kräva extra val innan det är försent.

 17. Man kan verkligen undra varför det blivit sådan häxjakt på politiker. Beror det på att tjänstemännen vill styra kommunen utan politisk inblandning eller beror det på att det är svag politisk ledning? Det verkar finnas utrymme för att belysa varför drygt 25% av kommunens medarbetarna har svagt förtroende för sina chefer. Det kanske behövs en djupdykning i just denna fråga. Läser man kommundirektörens kommentarer så verkar hon nöjd med allt förutom politiken. Kan det vara så att kommundirektören har större intresse att styra politiken än att bli styrd av politiken?

 18. Inte nog med att kommunhuset är till bredden fyllt av svågerpolitik, korruption och tystnadskultur – många är dessutom med i hemliga ockulta ordenssällskap som frimurarna och Odd Fellows/Rebecka systrarna. Bakom kulisserna i dunkla vrår och bakom stängda dörrar gör dom upp bakom ryggen på folket i strid emot allt vad demokrati handlar om.

 19. Alla borde få ta del av undersökningen. Sorgligt om inte kommundirektören tar åt sig kritiken som riktas mot hennes ledarskap. Hur många lik kan det komma ut från garderoben nu när man har börjat öppna den?

 20. Närmast total inkompetens bland både tjänstemän och politiker råder i kommunhuset.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.