fbpx

Vädjar om tydligare gränsregler

I sitt senaste ställningstagande vädjar Tornedalsrådet att den finska regeringen gör reglerna för inresa till landet tydligare.

Tornedalsrådet förstår gränsbeslutet men uppger att de otydliga reglerna orsakar oro för invånare i gränskommuner.

– Vi önskar att instruktionerna snabbt tyddliggörs angående testning, gränsstationernas öppethållande och nödvändiga arbetsuppgifter som för tillfället berättigar ankomst till Finland, skriver rådet i ställningstagandet.

– Anvisningen enligt vilken en fastighet i Finland möjliggör att en utländsk ägare kan komma in i landet men nekar däremot ankomsten för en person som arbetar i Finland, tycker vi är mycket besynnerlig. Vi föreslår att kriterierna granskas på nytt framförallt när det gäller arbetspendling.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Vädjar om tydligare gränsregler

 1. Kiuru ja kompanit niitten pittää tulla tänne länsirajalle kattomaan mitten me elämme molemmin puolinrajaa.

 2. Hej, förstår ni inte att late lapista håller på att trigga alla, bara för att jäklas, samma gäller palle r, så häng inte på sånt svammel, det blir bara osämja, försök att vara seriösa, kiitos, kiitos, tack tack

 3. Nog är det så att finnarna borde inte komma till Sverige alls i dessa tider. Men snus och alkohol lockar så mycket att ingen bryr sig om corona. Det borde bli tvång av coronatesta även finnarna som återvänder från Haparanda och övriga Sverige. Det är bara löjligt att man rekommenderar till coronatest på gränsen…

  • De som får komma till Finland under skenet av dejting och umgänge, men dessa går till finska butiker för att shoppa. De går inte heller till affären för att flytta utan att handla. Varför svenskar inte har en 14-dagars karantän trots att situationen i landet är 30 gånger värre. tack tack tack tack

 4. ruotsalaisia päästetään Suomeen sukuloinnin ja seurustelun varjolla, mutta nämä hyväkkää menevät suomalaiseen kauppoihin ostoksille. eikai ne suinkhaan mene kauppaan sukuloimaan vaan ostoksille. miksi ruotsalaiset ei joudu 14 päivän karenteeniin, vaikka maassa on 30 kertaa pahempi tilanne. kiitos kiitos tack tack

  • Ruotsissa on kymmenenmiljoonaa asukasta …. Suomessa on vain puolet siitä… niin että onhan siinä mahdollista olla Ruotsissa enempi tartuntoja …. ja tartunnat ovat etelässä eniten….. niin että rajat kiinni myöskin Ruotsin puolella !

   • Sverige har en befolkning på tio miljoner … Finland har bara hälften av det Suomessa så det är möjligt att få fler infektioner i Sverige … och infektioner är i söder mest … .. så att gränserna också fångas på svensk sida!

 5. Pysykää suomalaiset vain suomessa… älkää tulko rajan yli Ruotsiin … meillä on jo tarpeeksi teidän tuomaa tartuntaa Haaparannassa !

 6. Hyvä pitää rajjaa kiinni kun haaparannalla on koronaa 30-kertaa enemmän.myös ruotsi saisi laittaa rajansa kiinni.eilen taas paljon ruotsalaisia ostomatkoilla torniossa.kiitos kiitos tack tack

  • Viittiks vilasta kuinka paljon suomalaisia on nuuskan ja viinan ostossa Haaparannassa. Miksi ne eivät ole karanteenissa kun tulevat ruottista?? Kyllä ne on suomalaisten itsensä aiheuttamaa se korona Haaparannassa.

   • Taas oli tornion kaupoissa puoli norrbottenia ostoksilla ja ei kasvomaskeja.hyi hyi teitä.

    • Teillä on selvästiki ongelmia torniossa, yrittäkä pärjätä näistä, meillä on kaikki ihan medium ok täälä haaparannala, et viitis mennä suomen lehteen kitiisen mielummin

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka