Framsteg i arbetet mot illegal näthandel

Den 7 maj tillsatte Regeringen en statlig utredning för att utreda hur postlagen kan ändras i syfte att underlätta för brottsbekämpande myndigheter att förhindra illegal handel via post med narkotika, inklusive narkotikaklassade läkemedel, samt med varor såsom dopingmedel, prekursorer för framställning av narkotika, hälsofarliga varor, vapen och explosiva varor. Ett välkomnat beslut eftersom den nuvarande postlagen är utformad på ett sätt som i lagens mening inte tillåter brevbärare och personal på utlämningsställen att anmäla misstänkta brott.
– Det är svårt att kontakta polisen på grund av den sekretess som gäller. För att anmäla så måste det finnas misstanke om brott som i straffskalan ger minst två år, och då blir det ju jättesvårt. Så egentligen går utlämningsställets personal tjänstefel om det trillar ut något olagligt ur ett paket och anmäler det, säger Mats Burman, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Utbredd distribution
Distribution av narkotika och andra olagliga varor via post är vanligt förekommande, en stor del av den brottsliga handeln tar vägen via internet. Men mörkertalet beträffande mängden är stort, berättar Mats Burman.
När nuvarande postlag skrevs var internethandel och nätdroger okända fenomen, men den kartläggning som genomförde redan 2014 visade att många postombud upplever att det är vanligt förekommande med försändelser som kan innehålla droger samt att de känner en oro över att hantera dessa.
– Andelen köpare per capita är mycket högre i de fyra nordligaste länen i jämförelse med övriga landet. Vi vet att mycket narkotika i Norrbotten beställs via nätet. Vi har gjort en undersökning i länet som visar att cannabis är lika tillgängligt i en liten kommun i Norrbotten som i en stor kommun. Det är lika vanligt att testa bland gymnasieungdomarna, säger Mats Burman.
Oklar utformning
Länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen har länge arbetat med ”Tillsammans mot nätdroger”, ett samverkansarbete med polis, tull, kommuner, leverantörer och andra berörda aktörer i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Arbetet har pågått sedan 2014 och kopplar både till mål 3 i Agenda 2030 och till Barnkonventionen vars artikel 33 bland annat innebär att de så kallade Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder, innefattande lagstiftningsåtgärder, för att skydda barn från olaglig användning av narkotika. Nu har alltså regeringen gett positivt gehör för samverkansarbetet, postlagen ska ses över.
– Frågan är bara hur det ska utformas, för den måste samtidigt värna integriteten. Men jag tror att det kommer att ha betydelse, en minskad tillgång på narkotika ökar tryggheten i de mindre kommunerna, och det här är ett sätt att samverka mellan näringsliv och polisen för att öka tryggheten för medborgarna, säger Mats Burman.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Framsteg i arbetet mot illegal näthandel

  1. Äntligen! Ge Postnord, Schenker, DHL fulla rättigheter att skanna paket och i misstänksamma fall öppna paket. Vi måste göra allt vi kan för att begränsa narkotika och vapen i samhället. Sverige är för mesiga när det gäller den personliga integriteten. Den som har ”rent mjöl i påsen” har inget att frukta.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.