fbpx

FRIA ORD: Pinsamt och oansvarigt
 av Haparandas politiker

Signaturen Bekymrad medborgare är inte imponerad av de folkvalda. Foto: Eva Spiik
Signaturen Bekymrad medborgare är inte imponerad av de folkvalda. Foto: Eva Spiik

FRIA ORD: I måndags, den 17 juni, hade kommunfullmäktige  i Haparanda sitt sammanträde, där flertalet politiker, tjänstemän, massmedia och åhörare deltog. 

För er som inte kunde närvara går sammanträdet att se i efterhand, då det spelades in.

Jag kan rekommendera er att göra det. Hade ni inte ett politikerförakt tidigare, så lär ni få det nu.
Det var så låg nivå från en del av politikerna som deltog på mötet.
Alla politiker i kommunfullmäktige är folkvalda; förtroendevalda, som företräder kommuninvånarna och fattar beslut om samhällsservicens mål, inriktning och kvalitet.
Oavsett parti anser jag att allas röster är lika mycket värda, då de alla företräder en viss procent av kommuninvånarnas röster.

Lyssna på varandra
Det är av stor vikt att samtliga partierna lyssnar in varandras åsikter och tillsammans förbereder hållbara politiska beslut.
En del av politikerna verkar glömt bort sitt viktiga uppdrag.
Man ägnar sig hellre åt härskartekniker, pajkastning och skyller på varandra. Tänk att en del till och med vägrar att föra en dialog över blockgränserna.
Det är så oansvarigt och pinsamt.
En del av politikerna borde helt enkelt skämmas och fundera över om de verkligen är rätt person på rätt plats!
Jag anser att det är viktigt att samtliga partier tillsammans måste kunna komma överens om större politiska beslut, som till exempel den omdebatterade skolstrukturen.
Då behöver inte vi kommuninvånare i framtiden behöva höra hur man lägger över skulden över misslyckade beslut på andra, tidigare styrande partier. För att nämna ett exempel så har vi den omtalade gropen…

Ett arvoderat uppdrag
Ni politiker har ett uppdrag som vi kommun-invånare förväntar oss att ni ska förvalta väl.
Ni ska vara förberedda och ha läst in er på allt material som ska behandlas till de olika sammanträdena.
Ni får dessutom ta ut ett arvode, för er insats. Oavsett hur partipiskan viner så måste man våga gå emot sitt parti, inte bara bakom kulisserna!
Nä, ni får helt enkelt alla ta er en funderare över vilken människosyn ni har.
Värdegrunden genomsyras bland annat av kommunikation, bemötande och förhållningssätt.
En bra värdegrund är något som förmedlas inom skolans värld, men som är minst lika viktigt även inom politiken!

Bekymrad medborgare

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet det 21 juni 2019.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

32 kommentarer på “FRIA ORD: Pinsamt och oansvarigt
 av Haparandas politiker

 1. Lucas:

  Tycker du det är kvalite att elever får lång väg till skolan, fast vi föräldrar ska väl flytta efter skolan?!

  En annan sak är att är det kvalite ha 30+ elever på en klass? Då spelar nog inte ens kompetensen någon roll…

 2. kollat ”ej razid”inlägg ang borgarnas önskelista i budgeten! I riket är dom otroligt rädda för Putin, M och KD satsar 80 miljader? Oj, vad rädd KD Oskarsson är, i debatt var han inne på att Sverige ska anfalla Ryssland!Jag anser som regeringen att satsa på det inhemska försvaret, polis och rättväsentet är viktigare! Förklara någon, varför är SD och borgare rädda för Putin?

 3. ni höger extrema verkar inte vilja ha nå andra åsikter i samhällsdebatten! ni som tillhör m. kd och sd. och även centern och för att inte tala om ”värnskatten” libelarnerna. hur kan man föra fram ett förslag på slopande av denna skatt. visst är de sjukt. och raxi partiet är för detta. visst är de sjukt-

 4. Justin case verkar vara en typiskt sd väljare. jag jobbar tillhavs på veckorna. tjänar mycke bra. men Justin cace verkar vara en social bidragstagare som röstar på sd för att han är en misslyckad person i äktenskapet och inte är anställningsbar nånstans. de är en typiskt sd:are.

 5. Kanske en riksrevision vore bra för koll av kommunstyrelsen som har yttersta ansvaret, samt hur möteskulturen o protokollen justeras o godkänns i fullmäktigemötena!? VIKTIGT!

 6. Slå ihop allt till en skola så kanske det finns behöriga lärare i varje klass / ämne ??!

  Kvalitet och lärarkompetens före allt annat !!!

  Bäst på alla sätt eller hur !

 7. Detta är ett problem som funnit länge i kommunen, och verkar inte bli något bättre. Har själv varit politiskt aktiv i kommunen tidigare, och upplevt påhopp av den ”äldre skolans” politiker. Jag vet att detta inte heller är något som endast jag fått uppleva, då flertalet yngre politiker i kommunen fått uppleva personangrepp och höra kommentarer. Inte konstigt att yngre invånare inte vill bli politiskt aktiva inom partipolitiken i Haparanda. Bra att Ungdomsrådet finns så att de har möjlighet till att få sina röster hörda.

 8. Tittade på kommunfullmäktige från Övertorneå. Nog måste kommunen ha det illa ställt när ordförande använde sin snusdosa som mötesklubba. Känns ju seriöst.. Men sedan Mörtberg och co tagit över har det verkligen blivit cirkus och befolkningen minskar i snabbare takt än någonsin.

 9. Jag har bott över hela Sverige på många olika platser… och Haparanda är värst av alla! Politiker som jäser överlägset av självgodhet, folkförakt och det eget bästa.

 10. Ja den här debatten var verkligen på låg nivå.
  Jag skäms som f d Haparanda bo.
  Vi kan ha olika uppfattningar men bete er inte som barn i sandlådan.

 11. Undrar om moderatorn tagit midsommarledigt med tanke på kvalitén på kommentarer som släppts genom…

 12. Kommun efter kommun får svåra problem med sin ekonomi…även borgerliga kommuner tvingas till skattehöjningar, undrar hur Haparanda kommun har det med sin Ekonomi blir det skattehöjningar eller skall de sparas….hoppas HB komme med ett reportage i ärendet…

 13. Jag lyssnade också på fullmäktige och tänkte samma sak. Dålig ton, dålig ton både mot politiker och dumförklaring av medborgarna.

 14. Tur man flyttar ifrån dårhuset här i norr .helt otrolig att se och höra detta notoriska svamel från våra förtroendevalda .
  Haparanda är dödsdömt .

 15. Nu känner sig ”ej razisd” kränkt igen. Det är liknande förlegad argumentation som ”ej razisd” skriver öppet om som jag ifrågasätter. Tänk att möta sådant trams i en plenistol.

 16. @ej razisd.Fyllesnack,ta en återställare,ågren knackar snart på dörren 😎

 17. Var är moderatorn? Ska en svammelpelle kunna skriva hur mycket svammel och påhopp i en och samma tråd ?

 18. Razisd : vilken midsommar framför Hb webben hela helgen utan nyheter snacka om att ha lite att göra ….;-)

 19. sd med sitt nazi högkvarter i Tärendö i Norrbotten. vi vanliga medborgare ska inte ta för mycket och inte ta de är de allt börjar i från odemokrati8ska krafter från tärendö–de var så sd med haeil börja sin maktunfdkommenj. med kända resultat.

 20. och i övertorneå fick inte extrem högern med Mörtberg i spetsen i genom sin extrema politik med nedskärningar på alla områden som barnomsoegen och i välfärden. och vänster med ett mandat verkar hålla med höger politiken. beklämmande. och vid kf hörs inte vänstern alls varför? var de värt och gå ifrån er ideologi? för mig var de droppem? aldrig mer svekt vänstwrmn–

 21. kd:s migrations politik är glas klar som erdogans och orbans politik är. vi tar emot men bara dom har kristen tro. muslimer får gå åt helvete men vi står för vår tro`vilket hymmelleru.

 22. vilken svammel opposition vi har i riksdagen. har redan sänkt skatten med 160 kr per anställd per år kosta 16 miljader- försvar budget ska öka med 30 miljader per år. ska ta bort värnskatten minus 6 miljader. och välfärden behöver ca 90 miljader mer per år. och extgrem högern med centern i spetsen vill dänka skatten med ytterligas 40 miljader. bra för välfärden?????

 23. och kd med kristi brud i spetsen försöker buffa bort deras egentliga och samvetes politik att populisrtikt och ljuga att dom är för abort. vad säger pastorerna i Pajala. övertorneå . Juoksengi om de? dom vill inte ens ha kvinnliga medarbetare. de är fakta. så kristi brud ljuger bara för bra opinions siffror. men fakta är guds ord. du ska inte ljuga om din näste???

 24. Samma sak oavsett parti. De som har företagen som gisslan fortsätter ösa. Varit där men ej accepterat styrsättet i de föreningar. Ni dör sakta bort.

 25. vet inte var centern får fram med personer med ett bra munväder. jag tror de är från kd, eller sagt från den kristna tron. där talar man utan manus i 60 minuter och sen kan man spela utan att bli andfådd spela trumpet till #hela min gud, bara inte är muslim”. halleluja.

 26. håller med om att nuvarande högerstyre har helt tappat taget om ekonomin och verkligheten. inge politik för medborgarnas fördel. men så är högern ideologi – till dom som har – mer till dom!! dr är fakta. och sen att kommunen har ett k-råd med den sämsta retoriken för att svammla om egen företagarnas tillväxt. hans företag gick i kk. bra föredömmeö

 27. Vuorieuos…Du missade ett v?
  Tror du det vill komma in några yngre förmågor när jargongen är som den är? Vem vill frivilligt bli personligt påhoppad av andra politiker?
  Diktatur är vad man kan kalla dagens politik…det är i alla fall inte demokrati!

 28. Jag tycker det var oansvarigt redan när beslut togs i Barents center frågan .Låt nu dom som har i sitt jobb o sköta om hur man ska fördela lokaler o så . Ni som skriver kommentarer här har oftast ingen aning

 29. Det är det som är problemet med politiken i Haparanda. Gamla strukturer sitter i väggarna. Sparka ut alla som har en förlegad syn på hur ett samhälle ska styras. I dagens läge krävs det samarbete mellan blockgränsen för att samhället ska utvecklas. I Haparanda finns inget framtidstänkande överhuvudtaget och har inte funnits på decennier.

 30. @ Bekymrad medborgare

  Gnäll inte
  Ställ upp i något parti och åstadkom en förändring.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.