Lokalbefolkningen borde få korsa gränsen i vardagen

Den finska regeringen begränsar gränsinvånarnas officiella tjänster.

Haparanda-Tornio-gränsen mellan tvillingstäderna korsas av cirka 1.000 människor per dag, inklusive lastbilstrafik. Enligt min mening borde lokalbefolkningen i Haparanda och Tornio tillåtas att röra sig fritt, även om riksgränsen ligger däremellan.De lokala invånarna i Haparanda-Tornio är helt beroende av de båda kommunernas gemensamma tjänster.Det finns inga definitiva indikationer på att coronavirusinfektioner skulle öka med fri gränspassage mellan lokal-befolkningen i Haparanda och Tornio.

Det är mycket lätt för gränsvakter att identifiera lokalbefolkningen från Haparanda/Tornio. Allt du behöver är en identitetshandling från befolkningsinformationssystemet och ett officiellt identitetskort.Björn Wahlroos, styrelseordförande för UPM-Kymmene och Sampo, frågar i tidningen Talouselämä: ”Går vi för långt i coronaverksamheten?” och ”Det är svårt att förstå fördelarna med att stänga gränsen mellan Tornio och Haparanda.”

Reino Rissanen, Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.