fbpx

Lokalbefolkningen borde få korsa gränsen i vardagen

Den finska regeringen begränsar gränsinvånarnas officiella tjänster.

Haparanda-Tornio-gränsen mellan tvillingstäderna korsas av cirka 1.000 människor per dag, inklusive lastbilstrafik. Enligt min mening borde lokalbefolkningen i Haparanda och Tornio tillåtas att röra sig fritt, även om riksgränsen ligger däremellan.De lokala invånarna i Haparanda-Tornio är helt beroende av de båda kommunernas gemensamma tjänster.Det finns inga definitiva indikationer på att coronavirusinfektioner skulle öka med fri gränspassage mellan lokal-befolkningen i Haparanda och Tornio.

Det är mycket lätt för gränsvakter att identifiera lokalbefolkningen från Haparanda/Tornio. Allt du behöver är en identitetshandling från befolkningsinformationssystemet och ett officiellt identitetskort.Björn Wahlroos, styrelseordförande för UPM-Kymmene och Sampo, frågar i tidningen Talouselämä: ”Går vi för långt i coronaverksamheten?” och ”Det är svårt att förstå fördelarna med att stänga gränsen mellan Tornio och Haparanda.”

Reino Rissanen, Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka