fbpx

Haparandabladet – Socialdemokraternas språkrör!

Haparandabladet vinklar nyheterna till Socialdemokraternas fördel. Alltför ofta syns S-politiker i HB med stora foton, och ni ger partiets åsikter stort utrymme. Men på andra styrande politiker är fotona oftast dåliga och framför allt gamla.

Det var viktigt att fredsmanifestationen skulle vara opolitisk, och ändå politiserar HB den!!!

Socialdemokraterna skrev en insändare till HB med åsikter om Barn- och ungdomsnämnden, då fick den stort utrymme med foto, men när BUNs ordförande med flera svarade hur det var i verkligheten så hade ni ett uruselt litet foto på honom och en dålig rubrik.

När jag skrev om beslutet om pedagogisk barnomsorg (familjedaghem) som kommunen antagit, och även skickade med ett foto till insändaren, så hamnade den i marginalen utan foto. Men när socialdemokraterna var emot beslutet publicerade HB en stor artikel med foton på S politiker.

Det finns många driftiga kvinnor i vår stad som man kan intervjua på internationella kvinnodagen men åter tog man socialdemokraternas gruppledare och skriver att hon är kommunalrådskandidat. Men alla som står överst på kommunlistorna till kommunalvalet är väl kommunalrådskandidater även från andra partier, men detta skrivs återkommande om S-kandidaten!

Ett exempel på ensidig journalistik är artiklarna om Klippan. Det skrivs bara om den nedre delen där det funnits problem i årtionden, men inget om Klippan övre (före detta Vardaga), där verksamheten fungerar bra, liksom på äldreboendet Lunden.

Vi i det nya styret har åstadkommit mer på fyra år än vad som gjorts på åratal i kommunen då allting cirkulerade kring Barents Center och kommunens utveckling stod still!!

HB borde vara oberoende som ni påstår er vara!! Många har slutat att läsa tidningen då er journalistik är så vänstervriden. Det skrivs mycket negativt om Haparanda och Tornedalen – vem vill flytta hit när man läser tidningen?

Har skrivit om detta tidigare till redaktionen men ser ingen förbättring!

Blir intressant att följa valrörelsen i HB framöver om ni fortsätter som tidigare, eller lever upp till att ni ska vara partipolitiskt oberoende.

Marita Wikberg Kristdemokraterna

Svar direkt:

Mediernas viktigaste demokratiska uppdrag är inte att lyfta fram positiva nyheter om sådant som fungerar som det ska, utan att granska det som inte gör det. Ändå består en stor del av tidningens innehåll av reportage, personporträtt och artiklar om trevliga och positiva saker som händer i lokalsamhället. För att det är en sådan blandning som läsarna vill ha.

Våra uppdragsgivare är samma som era: medborgarna. Om politiker, tjänstemän och andra makthavare tycker att det är viktigare att marknadsföra och skönmåla än att se till att verksamheterna fungerar, är det vårt jobb att rapportera om det. Det här handlar inte om att vinna en kommunikationsstrid utan om att se till att saker fungerar som de ska, i verkligheten. Att avslöja orättvisor, missförhållanden och problem. Det kan verka okonstruktivt men faktum är att många problem brukar lösa sig när vi uppmärksammar dem, ibland redan när vi ringer och ställer frågor.

Haparandabladet har en oberoende redaktion som bevakar lokalsamhället enligt journalistiska principer. Alla som tror på demokrati, och särskilt politiker, och särskilt i dessa tider, borde inse hur viktigt det är med fria och oberoende medier, och inte se det som huvudsaken om det egna partiet fått större eller mindre, bättre eller sämre foton.

Vi försöker behandla alla partier rättvist, precis som vi strävar efter att ha en balans mellan män och kvinnor, mellan de olika kommuner vi bevakar och så vidare. Men nyhetsvärderingen är alltid överordnad. Om parti A gör tre intressanta utspel och parti B gör noll kommer det med stor sannolikhet att bli tre artiklar om parti A och noll artiklar om parti B.

En dagstidning är inte en årsbok där varje ord och sida kan nagelfaras under lång tid. Vi hanterar stora mängder information under tidspress. Redigeringen av tidningen och dess bilder går snabbt och styrs ibland av nyhetsvärdering men lika ofta av rent grafiska överväganden, som att fylla tomma ytor eller få plats med en text fast det är trångt. Däremot styrs bildhanteringen aldrig någonsin av politiska åsikter. Skicka in en ny text med bild, så kanske den blir större, det avgörs ofta i slutredigeringen sent på eftermiddagen.

Vi får synpunkter och kritik, och det finns saker att förbättra, till exempel behöver vi bli bättre på att bevaka byarna i Haparanda kommun. Vi ska också försöka få in bättre bilder på samtliga politiker som du föreslår. Det är också till hjälp om politiker och andra skickar in egna nytagna bilder till oss, precis som du gjort, det tackar vi för!

Jag välkomnar att du framför din kritik mot tidningen öppet. Men att påstå att det skulle handla om att vi medvetet vinklar nyheterna för att gynna Socialdemokraterna är att gå över en gräns, det är inte sant.

Vi har fått exakt samma kritik i Pajala det senaste året, att politiker från oppositionspartierna är för mycket på bild och på för stora bilder. Där kommer kritiken från socialdemokrater. Och när (S) styrde Haparanda kom kritiken främst från socialdemokrater som tyckte att vi svartmålade deras arbete och lyfte fram oppositionen orimligt mycket.

Det är faktiskt inte så konstigt att de som har makten granskas hårdare än de som inte har den, och att oppositionen är mer aktiv i media, kommer med utspel och startar debatter.

Anledningen till att en dagstidning kan vara oberoende inför makthavare är att de som bär upp vår existens är läsarna, alla de betalande prenumeranter och lösnummerköpare som gör att vi kan fortsätta ge ut en tidning. I veckan kom det glädjande beskedet att ni blir fler. Att Haparandabladet som enda tidning i Norrbotten ökade sin upplaga förra året (Läs mer på sidan 28). Det är det bästa kvittot vi kan få på att läsarna uppskattar det vi gör, och att de förväntar sig en kritisk granskning av Tornedalens makthavare.

Axel Andén, chefredaktör och ansvarig utgivare Haparandabladet

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

23 kommentarer på “Haparandabladet – Socialdemokraternas språkrör!

 1. Med tryckfriheten inom tidningsvärlden förhåller det sig enligt följande två sanningar.
  Ägarintresset som går ut på att inte stöta sig med statsmakten för att inte gå miste om generösa presstöd.
  Journalisterna som inte vill stöta sig med vänsterliberala SVT/SR för det är där arbetena finns på en osäker arbetsmarknad för journalister.
  Vi nyhetskonsumenter måste därför alltid läsa mellan raderna.

 2. Jag gillar Haparandabladet och jag tycker om att läsa de olika kommentarerna. Många av dessa skrivs med så pass starka känslor att det inte finns tid att se vad och hur man skrivit. Problemen i Tornedalen är nog större än storleken på en bild. Den negativa befolkningsutvecklingen, oberoende av färg på politiken, fortsätter i Tornedalen. Kanske ni som bor i Tornedalen bör frångå den politiska färgen och se hur ni kan lösa problemen oberoende av era politiska åsikter. Vem ska vårda de gamla? Klockan tickar…….tick tack.

 3. HB med Axel i spetsen gör bra journalistik. Hälsar Nils-Åke Johansson från Säivis

 4. Signaturen ”vänstern 18 %” träffar ganska bra i sin analys av insändarens ”budskap”, att få kritik leder ofta till självömkan och det är det vi får se/läsa i denna insändare, offermentaliteten lyser igenom. Om KD vill ha mer positiva skriverier om sig som parti eller som driftiga medlemmar i partiet så får dom nog börja jobba på det själva, att klanka ner på andra är lätt men det leder väl inte till en bättre ”image” av dom själva.
  Men här på HBwebben är det lätt att få sympatier när man klankar och smutskastar andra, dom flesta som kommenterar här hör till ”missnöjespartiet”

 5. skönförklara sossarnas politik …..
  HB har blivit lika ”oberoende sosialdemokratisk” som Aftonbladet.

 6. Kd och övriga har monterat ned skolan,omsorgen.Nu vill man komma undan med det .9 miljoner besparingar på skolan säger allt .Arbetsmiljön på klippan säger allt . Inga satsningar. Bra att HB granskar.

 7. Håller med insändaren till fullo. Riktiga nyheter får man söka upp på ställen där ledningen inte går under färgad flagga.

 8. Håller med insändarskribenten och Verkkosurfaren. Det finns alltid stora och fina nytagna bilder på s-märkta politiker oavsett vad det handlar om. Långa artiklar som tar upp halva sidor med väldigt lite innehåll om man läser mellan raderna. Insändare som lyfter fram negativa saker om socialistkraterna publiceras sällan, dom nekas pga någon påhittad regel. Ägarens brunsmetande av andra partier i ledartexten är som en insändare skriven av en s-politiker som inte fick en ordförandepost i kommunens sandlåda. Det är en färgad tidning i en rödgrön-röra och det märks i innehållet.

 9. Socialdemokraterna har blivit ett kappvändar-parti. De vänder kappa åt det håll det blåser bäst. Osunda och orelistiska politiska beslut. Ta bara garantitillägget som slätat ut så att människor som jobbat ett helt liv med låg lön får samma pension som dom som levt på bidrag hela livet och inte bidragit till att stärka välfärden. Jag kan inte förstå att någon röstar på detta parti överhuvudtaget? Sluta låta er luras, skaffa kunskaper.

 10. Insändarskribenten har delvis rätt, men bara delvis. HB är snarare en megafon för den ”breda mitten”, inte bara sossarna utan även det lilla centerpartiet. Axel Anden må ha en god ton men det väger lätt när HB:s ägare i sina yviga ledarinlägg dömt ut 40% av väljarna (sd och m), som brunskjortor eller syltryggar. KD eller L har ägaren ännu inte hittat nåt öknamn på men det kommer väl?

  • Det här var ju ett nytt lågvattenmärke för Marita Wikberg och KD. Riktigt pinsamt! Men det enda som KD i Haparanda gör är att klanka ner på andra. Speciellt i sin valkampanj. Snart börjar de igen. Helt plötsligt efter över 3 års tystnad kommer de börja debattera igen i sociala medier och det enda de tillför debatten är gnäll på andra partier.

 11. läste att kristersson ska om han blir statsminister efter valet så ska han ansöka om medlemsskap i nato. och då blir ett ev. nato medlems skap en valfråga. har nästan själv aldrig varit lyckligare för det beskedet. nu är det mer självklart att s vinner valet med stor majoritet. varför? jo för kvinnorna i sverige ca 85% vill att sverige ska vara neutrala och i stället för krigsivrarna till höger med kd i spetsen så vill vi inom s gå den diplomatiska vägen med att vara alliansfria. och vara en part som kan förhandla om fred och inte vara ett nato land med kärnvapen robotar installerade i tornedalen med sikte mot öster.

  • Det är inte länge sedan vår stadsminister i en presskonferens berättade att hon tillsammans med Finland sänt in en skrivelse till EU parlamentet med en påminnelse att ett medlemskap i EU betyder att i samband med krig mot ett EU land gäller ”devisen en för alla alla för en” neutral gäller inte längre.

  • Hellre vapen på bakgården än riskera att gå samma öde till mötes som Ukraina, any day!! Vi bör gå med i Nato så snart vi kan, och medan vi kan!! Det går inte att vänta tills en attack står för dörren och då säga att nu vill vi gå med. Heja Kristersson!

  • Naivitet på en kosmiskt hög nivå. Inte mycket kunskap i denna. Vi såg ju hur mycket ”diplomatin” hjälpte Ukraina…

  • Varför skylla på kvinnorna, männen vill inte heller gå ut i krig. Nu blir ju även kvinnor inkallade till militärtjänstgöring och dessutom uttagna till det och de vill göra ”lumpen” lika mycket eller lite som männen. Ingen vill ha krig.

 12. dom här inläggen visar tydligt vilka partier (KD och SD) som är i en själv förhållad kris pga deras politik. och kd politikerns inlägg är ju på gränsen att vara rena löjlig idioti, där huvudsaken bara handlar om några foton om deras storlek och ålder. har inte kd nått vettigare och komma med. tex deras idoga samarbete med ett parti som gör skillnad på folk och folk pga hudfärgen. vad säger kd:s partiledare om detta ställningstagande?

 13. Är inte politiken och det man står för viktigare än en bild i tidningen? stå istället för den politik som ni styrande har åstadkommit i Haparanda under denna mandatperiod! undersköterskor slutar och vikariebrist överallt. Vad beror det på?

 14. HB webben har blivit sossarnas propaganda blad. Som all annan media i Sverige. Usch.

 15. Du har ingen aning hur verksamheterna fungerar på Klippan så kom inte med sådana påståenden. Att övre Klippan fd Vardaga skulle fungera bra ? Hmm, snacka om att ha stoppat huvudet i sanden.

 16. Så sant, ta bara bilden med Brottarkvinnan och naturligtvis så skall våran civilminister dit och välkomna henne, att bara för några veckor sen våran stadsminister i tv uttalat sig att hit skall inga flyktingar från Ukraina komma utan det får andra länder ta emot.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF