fbpx

Bidraget till äldreomsorgen är årligt och permanent!

Replik till Sven Tornberg och Alliansens inlägg ”De generösa statsbidragen kommer att försvinna” i Haparandabladet 21022:
Bidraget till äldreomsorgen kommer inte att försvinna, bidraget är årligt och permanent. Det är ett generellt stöd till äldreomsorgen som ska gå till att höja kvaliteten. Eftersom bidraget är permanent så kan man till exempel anställa mer personal. Men man kan även ordna fler aktiviteter för boenden och även förbättra arbetsmiljön för de anställda.
Socialdemokraterna menar inte, som Alliansen skriver, att vi ska ta 2020 års överskott för att öka den årliga driftskostnaden. Det vi menar är att det riktade statliga stödet till äldreomsorgen ska gå till att öka kvaliteten inom äldreomsorgen och ingenting annat.
Det Alliansen säger är att äldreomsorgen är bra som den är och den behöver ingen kvalitetshöjning. De nämner heller ingenting om det besparingskrav på 15 miljoner kronor som Socialnämnden fått under 2020. Detta innebär att Socialnämnden inte har några pengar över till något annat. Jag tror att alla som arbetar inom äldreomsorgen kan intyga att det extra tillskottet på 5,3 miljoner hade varit välbehövligt.
Staten har noterat att några kommuner dribblar med stödet, så att det inte alls går till den kvalitetshöjning av äldreomsorgen stödet är till för. Därför kan staten nu komma att kräva tillbaka pengar från kommuner som gjort som Haparanda kommun gjort.
Vi Socialdemokrater vet vad vi vill, vi vill höja kvaliteten inom äldreomsorgen och därför anser vi att hela det riktade statsbidraget ska gå till äldreomsorgen!

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Bidraget till äldreomsorgen är årligt och permanent!

 1. PRO kommer att bevaka de öronmärkta pengarna i bl.a. KPR, att de används på rätt sätt!

 2. Obegripligt varför sittande politiker väljer att leka Robin Hood, ta från ett område till ett annat.. öronmärkta pengar! Kan det vara så att den s k nödvändiga skolstrukturen kostat mer än vad man kunnat föreställa vid start?! Vi föräldrar med barn i förskoleålder ser inte hur de pengar som betalas för barnomsorg kommer till gagn för barnen. Ännu större barngrupper. Under åren med gratis barnomsorg har jag aldrig hört om begränsningar i max antal mjölkglas vid måltider, begränsningar kring frukt och bröd till barnen. En sorglig utveckling!!

 3. Om vi skulle kringgå pajkastningen mellan politikerna här i Haparanda och se på vad Tomas Vedestig ordförande i socialnämden Övertorneå har för syn på personalen inom vård och omsorg! han vill satsa på bonus åt dom anställda , och i Haparanda vill man bara jävlas med personalen! det är stor skillnad på personalpolitik mellan gränskommunerna.

 4. Det sparas ju på dom med psykiska funktionshinder också!! fast den gruppen kommer att öka i framtiden,hur tänker politikerna i den frågan?

 5. Är det öronmärkta pengar, de där 5,3 miljonerna…? Då ska det gå dit det är tänkt och hoppas inte Hapda kommuns äldreomsorg blir av med pengarna…det vore synd…

  • Hej Tellus69!
   Ja, pengarna är öronmärkta och ska endast gå till äldreomsorgen, ingenting annat! Regeringen kommer att följa upp detta i alla kommuner, om inte pengarna används rätt så kommer man att behöva betala tillbaka pengarna.

   Med vänliga hälsningar
   Nina Waara
   Gruppledare för Socialdemokraterna

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka