fbpx

Därför lämnar jag STR-T

Karl-Erik Nyström skrev i sin insändare om statskuppen inom STR-T. Jag måste säga att jag håller med honom. Jag har varit medlem i Svenska Tornedalingars Riksförbundtorniolaaksolaiset, som de heter, i många år. Närmare fyrtio år faktiskt, av ren gammal vana.

Vi är många äldre medlemmar som via autogiro stödjer föreningen utan att tänka på vad det blivit av den. Jag gick med för musikens skull, vårt språk och gemenskapen. Inget av det finns kvar längre. Det har blivit ett byråkratiskt förbund med bra ekonomi hör jag. De har flera miljoner på kontot och det senaste bråket handlar tydligen om att de anställda inte får lika bra lön som statstjänstemän i Stockholm, vilket de borde ha då de är ett riksförbund. Men de har inte råd med kuvert och frimärken. Tidningen vi fick förr har slutat komma och inga brev kommer det heller till oss medlemmar.

Jag funderar mycket på det där med skallmätningar. Det var hemskt, tornedalingar, samer och romer och många andra människor blev klassade som mindre värda. Det kräver STR-T att staten ska be tornedalingarna om ursäkt för. Samtidigt vill de att staten utropar tornedalingarna till ursprungsfolk. Det skulle betyda att vi då är riktigt fint folk.

Jag förstår inte varför. Kanske för att det numera ingår mer föreningar i STR-T än tornedalingar. Också lantalaiset och kvänerna är med nu som Nyström skriver i sin insändare. Handlar det kanske om fiskevatten och jaktmarker? Och hur ska man veta vilka av oss som är urfolk. Måste vi DNA-testas, för skallmätningarna gav ju inget svar. Men DNA kanske gör det?

Maja Hagerman skrev i DN 13 maj ”Idag vet vi att rasbiologins idéer inte har försvunnit ur historien. Arvet kommer tillbaka emot oss från så många olika håll. Godtyckliga gränser dras, skillnader upprättas och människor definieras. Många vill återigen börja prata om ras.” Enligt STR-T var ju inte skallmätningarna bra, men att klassas som ursprungsfolk skulle sitta fint.

Det är fyrtio år sedan STR-T bildades. Vi har en byråkratisk klick som för vår talan med staten. Deras röst betyder mer än våra folkvalda riksdagsmäns röster eftersom STR-T är remissinstans för tornedalingar, lantalaiset och kvänerna. Återigen väl analyserat av Nyström. Tack för det!

Det som nu sker i förbundet vill jag inte vara delaktig i mer.

Ei se kannatte

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Därför lämnar jag STR-T

 1. Direkt det kommer in pengar i föreningar så blir det bråk. Jag har aldrig varit med i Strt och kommer aldrig att bli det. Det verkar vara en förening för inbördes beundran. För att inte prata om Meänmaaföreningen, där kan man prata om att jobba för egen sak. Lite samma är det på gång för Tornedalsteatern!

 2. Hoppas verkligen att det hela granskas. Det nya styret är en falang som skott sig på föreningen. Nu kommer det bli värre, dom kommer mjölka föreningen på alla pengar..

 3. Jag tycker att alla som är intresserade av rasbiologins historia ska läsa igenom det material som jag lagt upp på Internet Archive. Visste ni, exempelvis, att nästan alla svenska professorer i rasbiologi var gifta med kvinnor från Tornedalen? Och att Herman Lundborg ställde sig positiv till ”rasblandning” mellan svenskar, finnar och samer?

  Se länk:
  https://archive.org/details/@jnrk

 4. Tja, minns en gång på 90-talet när jag vistades i huvudstaden. På en stolpe i tunnelbanan (”tricken”eller ”tuben” på lokal dialekt) fanns ett klistermärke med texten ”Ett land, ett folk, en ledare”, tror det var från BSS. Vilka stollar tänkte jag. Nu läser man hur vissa från mina egna hemtrakter är inne på linjen att definiera folk (urfolk) för att på något vis skuldbelägga de andra (svenskarna). Hur ska dom göra det, DNA-test eller ny skallmätning? Nä, jag är inte med på det tåget, jag gillar ej etnoseparatistisk aktivism. Trots generationers boende från min släkt i Östra Norrbotten skulle jag förmodligen ej heller kvala in bland det kränkta ”urfolket”. Hoppas K-E Nyström fortsätter tala i denna sak.

  • V-surfaren!
   Du surfar nog lite fel i ditt resonemang. Sanningskommissionen handlar om att klarlägga vad som hänt tidigare och äldre generationer. Urfolksfrågan verkar ta fasta på mark och fiskerättigheter där samerna är många steg före. Ei se kannatte verkar vara besviken på hur och på vilket sätt föreningen nu sköts. Verkar inte klokt det som sker.

    • V-surfaren, om du surfar i nutid ser du att urfolks-beteendet kommit fram. Sanningskommissionen kan jobba med vad som händer idag, inte vad som hänt för hundra år sedan.

 5. Genetik och DNA handlar om sanningar antingen vi gillar det eller inte. Det verkar som om vi så kallade tornedalingar och samer inte kan särskiljas åt rent genetiskt. Vem är då urfolk? Den svenska statsmakten gynnar och har gynnat den ena parten. Markägare är satta under samiskt förmyndarskap och får inte utan samernas godkännande bedriva näringsverksamhet på sina egna marker. STR-t har alldeles för lite sysslat med dessa frågor. Det behövs ett politiskt parti för dessa frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han