fbpx

Därför lämnar jag STR-T

Karl-Erik Nyström skrev i sin insändare om statskuppen inom STR-T. Jag måste säga att jag håller med honom. Jag har varit medlem i Svenska Tornedalingars Riksförbundtorniolaaksolaiset, som de heter, i många år. Närmare fyrtio år faktiskt, av ren gammal vana.

Vi är många äldre medlemmar som via autogiro stödjer föreningen utan att tänka på vad det blivit av den. Jag gick med för musikens skull, vårt språk och gemenskapen. Inget av det finns kvar längre. Det har blivit ett byråkratiskt förbund med bra ekonomi hör jag. De har flera miljoner på kontot och det senaste bråket handlar tydligen om att de anställda inte får lika bra lön som statstjänstemän i Stockholm, vilket de borde ha då de är ett riksförbund. Men de har inte råd med kuvert och frimärken. Tidningen vi fick förr har slutat komma och inga brev kommer det heller till oss medlemmar.

Jag funderar mycket på det där med skallmätningar. Det var hemskt, tornedalingar, samer och romer och många andra människor blev klassade som mindre värda. Det kräver STR-T att staten ska be tornedalingarna om ursäkt för. Samtidigt vill de att staten utropar tornedalingarna till ursprungsfolk. Det skulle betyda att vi då är riktigt fint folk.

Jag förstår inte varför. Kanske för att det numera ingår mer föreningar i STR-T än tornedalingar. Också lantalaiset och kvänerna är med nu som Nyström skriver i sin insändare. Handlar det kanske om fiskevatten och jaktmarker? Och hur ska man veta vilka av oss som är urfolk. Måste vi DNA-testas, för skallmätningarna gav ju inget svar. Men DNA kanske gör det?

Maja Hagerman skrev i DN 13 maj ”Idag vet vi att rasbiologins idéer inte har försvunnit ur historien. Arvet kommer tillbaka emot oss från så många olika håll. Godtyckliga gränser dras, skillnader upprättas och människor definieras. Många vill återigen börja prata om ras.” Enligt STR-T var ju inte skallmätningarna bra, men att klassas som ursprungsfolk skulle sitta fint.

Det är fyrtio år sedan STR-T bildades. Vi har en byråkratisk klick som för vår talan med staten. Deras röst betyder mer än våra folkvalda riksdagsmäns röster eftersom STR-T är remissinstans för tornedalingar, lantalaiset och kvänerna. Återigen väl analyserat av Nyström. Tack för det!

Det som nu sker i förbundet vill jag inte vara delaktig i mer.

Ei se kannatte

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Därför lämnar jag STR-T

 1. Direkt det kommer in pengar i föreningar så blir det bråk. Jag har aldrig varit med i Strt och kommer aldrig att bli det. Det verkar vara en förening för inbördes beundran. För att inte prata om Meänmaaföreningen, där kan man prata om att jobba för egen sak. Lite samma är det på gång för Tornedalsteatern!

 2. Hoppas verkligen att det hela granskas. Det nya styret är en falang som skott sig på föreningen. Nu kommer det bli värre, dom kommer mjölka föreningen på alla pengar..

 3. Jag tycker att alla som är intresserade av rasbiologins historia ska läsa igenom det material som jag lagt upp på Internet Archive. Visste ni, exempelvis, att nästan alla svenska professorer i rasbiologi var gifta med kvinnor från Tornedalen? Och att Herman Lundborg ställde sig positiv till ”rasblandning” mellan svenskar, finnar och samer?

  Se länk:
  https://archive.org/details/@jnrk

 4. Tja, minns en gång på 90-talet när jag vistades i huvudstaden. På en stolpe i tunnelbanan (”tricken”eller ”tuben” på lokal dialekt) fanns ett klistermärke med texten ”Ett land, ett folk, en ledare”, tror det var från BSS. Vilka stollar tänkte jag. Nu läser man hur vissa från mina egna hemtrakter är inne på linjen att definiera folk (urfolk) för att på något vis skuldbelägga de andra (svenskarna). Hur ska dom göra det, DNA-test eller ny skallmätning? Nä, jag är inte med på det tåget, jag gillar ej etnoseparatistisk aktivism. Trots generationers boende från min släkt i Östra Norrbotten skulle jag förmodligen ej heller kvala in bland det kränkta ”urfolket”. Hoppas K-E Nyström fortsätter tala i denna sak.

  • V-surfaren!
   Du surfar nog lite fel i ditt resonemang. Sanningskommissionen handlar om att klarlägga vad som hänt tidigare och äldre generationer. Urfolksfrågan verkar ta fasta på mark och fiskerättigheter där samerna är många steg före. Ei se kannatte verkar vara besviken på hur och på vilket sätt föreningen nu sköts. Verkar inte klokt det som sker.

    • V-surfaren, om du surfar i nutid ser du att urfolks-beteendet kommit fram. Sanningskommissionen kan jobba med vad som händer idag, inte vad som hänt för hundra år sedan.

 5. Genetik och DNA handlar om sanningar antingen vi gillar det eller inte. Det verkar som om vi så kallade tornedalingar och samer inte kan särskiljas åt rent genetiskt. Vem är då urfolk? Den svenska statsmakten gynnar och har gynnat den ena parten. Markägare är satta under samiskt förmyndarskap och får inte utan samernas godkännande bedriva näringsverksamhet på sina egna marker. STR-t har alldeles för lite sysslat med dessa frågor. Det behövs ett politiskt parti för dessa frågor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF