fbpx

Demokrati förutsätter respekt

Replik på ”Turbulent inom (S)” i Haparandabladet 14 december:

Ett land styrs med lagar, likadant styr man föreningar med stadgar och riktlinjer. Den avvikande högerfalangen inom Socialdemokraterna i Övertorneå har tagit avstånd från partiets riktlinjer och interna demokratiska beslut.

Styrelsen som skrev insändaren är besviken, med all rätt.
1. Avvikarna har inte följt Arbetarkommunens linje i det lagstridiga beslutet om Pellopannan.
2. Avvikarna har inte följt Arbetarkommunens demokratiskt fattade beslut om vem som ska efterträda Bente Moen Åkerholm som ordinarie ledamot i Kommunstyrelsen.
3. Avvikarna har inte följt Arbetarkommunens demokratiskt fattade beslut om vem som ska efterträda Vega Kihlström som ersättare i Kommunstyrelsen.

Efter en nomineringsprocess är det partimedlemmarna i demokratisk ordning som sätter kommunfullmäktigelistan, vilka som blir representanter och i vilken ordning. Sedan får folket rösta. Gällande turbulenta möten så har vi högt i tak och vi diskuterar livligt vid medlemsmöten. Skillnaden mot förr är att nu är det kvinnor som tar ton på mötena och ställer frågor, vill veta och ställer krav. Däremot har rutinerade äldre manliga politiker i det egna partiet både skrikit och agerat hotfullt på möten – mot kvinnliga politiker!

Avvikarna respekterar inte medlemsmötets beslut, det som majoriteten har beslutat, utan har valt att göra som de själva vill i sin gruppering som driver politik enligt den borgerliga sidans vilja. Roland Kemppainens tolkning av vad som är bra politik överensstämmer med borgerliga alliansens uppfattning om vad som är bra politik. Problemet för Roland Kemppainen och de övriga avvikarna i socialdemokratiska partiet, är att majoriteten i det socialdemokratiska partiet inte håller med om den uppfattningen.

Grunden för en demokrati är att vi alla medborgare följer demokratiskt tagna beslut. Detta gäller oavsett om dessa demokratiska beslut är tagna i en förening, kommunfullmäktige eller Sveriges Riksdag.

På AK Övertorneå styrelsens vägnar, vid pennan viceordförande Marianne Salometsä

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Demokrati förutsätter respekt

 1. Centern och bönderna. Såg debatt i Riksdagen utan att säga det rakt ut, kräver det direkta bidrag från staten för ökade bränsle kostnader, utöver alla bidrag det har redan har från stat och EU. Tittar man på åkeri företagen som drabbas betydligt hårdare, säger det att man höjer priset för transporterna. Inga krav på bidrag där! Varför höjer inte bönderna priset? Svaret är att det är ägare, aktieägare i motparten t.ex. mejerierna, slakterierna. Nej, slopa bidragen, vi lever väl i en marknadsekonomi även i detta fall Centerpartiet!

 2. Hur tänker Övertorneå kommun agera kring jäv inom Kultur-och fritid och de missförhållanden som finns inom LSS??
  Locket på som vanligt eller??
  Det finns betydligt mer att gräva i för media..

  • IVO lade ner ärendet ganska omgående efter sin tillsyn då det visade sig att det var anställda som tydligen bråkade sinsemellan och gjorde obefogade anmälningar.

 3. hört lite rykten att högerfalangen i s i övertorneå håller på att bilda ett nytt parti som i pajala. .. framtid s i övertorneå ? högerfalangen kanske har sina värdegrund mer åt den liberala grunden som centerpartiet har. sälja ut allt till privata av vår gemensamma skattebatalares egendom. bara se på centerns politik när man säljer allmännyttans bestånd med lägenheterna fast de blir vi skattebetalare för stå för förlusten på 3 miljoner kronor. och s högern hade inget emot dessa försäljningar. riktiga s med riktig värdegrund hade sagt nej, och varför bilda ett nytt parti? orsaken sägs vara osämja med främst kvinnorna i partiet som verkar efter socialdemokratiska värderingar och höger falangen mer har sina värderingar i centerpartiet. Högern får väl ge sin syn på sina värderingar inför valet. eller som jag tror redan är klart med en majoritet med extrema liberala centern. då går min röst på min värdegrund som är hos socialdemokraterna dom riktiga, ej s högern.

  • Utförsäljningen av en del av bostadsbeståndet grundar sig på anhållan från Matarengihem som såg fördelar i bl.a. i form av lite andrum och behov av mindre ägartillskott efter att hittat köpare via annonsering på Blocket. Ngn företagare i en grannkommun hade erbjudit ett mycket attraktivt bud. Det är ingenting C hittat på som sosse påstår. Osämjan inom S kan bara leda till att ett alternativt S bildas till valet för att ha en rimlig chans att komma igen. Nu tyck stenar flyga i glashuset igen!

   • ”Tack för mig”, du verkar insatt i mycket som sker inom kommunen 🤔 Vad tycker en så upplyst person om jävsituationen inom Kultur-och fritid? I andra kommuner chockas folk över kommunledningens slapphet och ignorans i frågan. Men i Övertorneå TROR ledningen och Mörten att vi glömmer för att de fortsätter mörka. Men icke. Vem/vilka vågar lyfta på stenen och gräva i allt ruttet? Den/de får min röst i valet. Man börjar bli rätt less nu..

    • Ska vi gräva i allt ruttet så gräver vi lite djupare än de 2700:- + moms inom kultur o fritid som medias granskning hittade. Ifall media skulle gräva lite djupare i kommunens ekonomiska redovisning tror jag att folk i kommunen chockas över den dubbelmoral som finns inom oppositionspolitiken i Övertorneå. Vi hittar fakturor från ledande politiker inom ett oppositionsparti som fakturerat kommunen, genom sina företag inom restaurang och byggbranschen, betydande belopp för utförda arbeten o tjänster, är det månntro korruption o jäv ifråga? En av kommunens ledande inom de icke avvikande socialdemokrater skrev för ett antal år sedan ett avgångsvederlag till en anställd som nu är aktiv inom ett annat parti, är det månntro korruption o jäv.
     Hur djupt vågar/vill moralens väktare i Övertorneå kommun gräva? Gräver de nog djupt gräver de sin egen grav!! Man börjar bli rätt less på dubbelmoralen inom oppositionen i Övertorneå därför kommer jag ge min röst i kommande val till sittande ledning!!

 4. En till som kastar sten i glashus är kommunfullmäktiges ordförande Tomas Vedestig. Det är intressant hur sjukvårdspartiet nu kritiserar och söker fel på andra. Själv skriver han en motion om att ge 20000kr extra till vårdpersonalen i kommunen. Problemet är att han själv och sambon också kommer att få 20000kr var! Är detta korruption, eller?

 5. Hb brukar inte publicera insändare eller kommentarer som är negativt mot Mörtberg och hans entourage. Men jag testar.
  Det sker korruption inom kommunens verksamhet. Det har till och med en professor fastslagit.
  En kommunal chef attesterar fakturor och handlar från eget företag med skattemedel och skippar lagen om upphandling. Försvaret är att det är hennes man och dotter som äger företaget. Inte hon. Det är i så fall jäv.
  Vad blir straffet från kommunen? Inget.
  Med så svag ledning blir man orolig rent ut sagt.

 6. Stort tack till nuvarande kommunalrådet Thomas Mörtberg för att han ser till HELA kommunen och inte bara centralorten Övertorneå

 7. I en kommun av Övertorneås storlek med en handfull invånare så spelar det ingen roll vilket parti som leder kommunen. Det är kört hur som helst. Jag har aldrig varit någon centerpartist men nog tycker jag att Mörtberg skött sig bra. Bättre att ni ser till personen istället för partiet. Till nästa val kan ni frångå partier och rösta fram några starka kvinnor och män istället från olika partier. Det gagnar er mer.

 8. S verkar ha två säkra kort att skicka fram i nästa val för att inte ens behöva fundera på att göra några framsteg i valet 2022.
  Det första är MS som hoppat från ÖFA till C och nu till S. Vi kan konstatera att hon inte i något av partierna gjort några lysande framsteg. Men vad vet jag. Nästa alternativ som S sen verkar ha är då HB. HB har har varit trogen S under sin politiska karriär trots att det kan tyckas att han skulle passa bättre i C utifrån vissa aspekter. Men det är ju beroende på vem man frågar såklart. Och vem har sagt att man ska lyssna på ungdomarna i den här kommunen för de har ju ingen rösträtt. Nä de unga ska väl helst flytta så snart de gått ut skolan så S-gamlingarna tryggar sin stol även i kommande val och inte riskerar att de yngre kommer med nya tankar och idéer.

  • Detta blir absolut en valfråga!! Vilka politiker tar avstånd från korruption och vilka håller tyst och skyddar chefer som gör fel?? Blir spännande att se om vi alla är lika inför lagen oavsett chef eller personal på golvet..

 9. Ett råd till s.k. kvinnliga vänster falangen i Ötå. Vi har ett viktigt val 2022, med den splittring inom partiet som ni orsakat, finns inga möjligheter att vinna valet! Har kollat fullmäktige och sett hur ledande inom falangen agerat som är pinsamt att se!, kompetensen saknas helt enkelt! Nej, jag vill se Henry Barsk som ledande kandidat inom S för vinst i valet 2022.

  • Henry Barsk är en förtroendeingivande person som jag hemskt gärna hade röstat på. Önskar bara att han hade tillhört något annat parti.

 10. Salometsä beskriver en höger- och vänsterfalang inom partiet i Ötå. Själv är hon tydligen nu plötsligt vänster? Salometsä som Centerpartist med då extrema höger värderingar i grunden, plötsligt uppger sig ha socialistiska värderingar och ingår i toppen av sosse partiet? Obegripligt, politiska värderingar har man i grunden, att ändra detta från extrem höger till extrem vänster är som sagt obegripligt, men det kanske finns en baktanke, som vi inte känner till inför valet 2022!

 11. Det är till och kasta sten i glashus.
  Denna replik talar om vikten av att respektera lagar och regler, men personen själv har struntat i sitt eget agerande vad beträffar tex. sitt undertecknande av s.k. kanditadförsäkran där denna undertecknat bland annat regeln om att när man lämnar ett parti så lovar man att avsäga sig alla politiska förtroendeuppdrag man fått genom partiet.
  Trots detta envisas man med att sitta kvar på Centerpartiets mandat i kommunfullmäktige, nu som politisk vilde och partibeteckning som ett streck. Det framgår även av artikel i HB den 17 dec 2021.
  Här drar man i sin besvikelse även in beslutet om Pellopannan. Om detta kan bara sägas att Gud bevare att den blev kvar istället för att värmas upp med elström hela fastigheten. Det hade varit grymma pengar idag med rådande elpriser.
  Författaren själv borde rannsaka sitt eget agerande grundligt innan man börjar författa insändare om respekt och demokrati.
  Vidare har jag inte sett ngt positivt på dennes Facebooksida, inget om t.ex. årets skolkommun, Luppioberget, om kommunens goda ekonomi och mycket annat. Där finns bara gnäll och kritik.
  Tack för mig

  • Håller helt med dig! Du tog orden ur min mun och skulle inte skrivit det bättre själv!

   ” Folk som politiskt hoppar från isflak till isflak utan att ha en aning om den andra stranden imponerar inte på väljarna” ( visdomsord till politiker )

  • I mitt tycke har det redan tjatats alltför mycket om ”årets skolkommun”. Det var ju Lärarförbundet som rankade kommunerna. Kanske är skolan bra för just lärarna, men hur mår eleverna?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.