fbpx

Dra tillbaka förslaget om skattesänkningen

Helt oväntat, vid sittande sammanträde med kommunfullmäktige på måndag, kom den styrande alliansen, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet med förslaget att kommunalskatten skall sänkas med 10 öre från 2021.

Skälet till det var att man under de senaste två åren fått så mycket mer statsbidrag att budgeten för nästa år visade ett stort överskott. En skattesänkning på 10 öre innebär ungefär 25 kronor mer i plånboken i månaden för en vanlig löntagare i kommunen. Förslaget gick inte igenom vid det här mötet eftersom oppositionen genom en återremiss kunde stoppa det tillfälligt, men de styrande verkade ändå vara helt inställda på att vid nästa möte genom majoritetsbeslut driva igenom skattesänkningen.

Jag tycker att ett skattesänkningsbeslut i dagsläget är helt fel, av flera skäl. Dels kan man konstatera att budgetförslaget för nästa år är underfinansierat för de flesta verksamheterna. Äldreomsorg, skola och fastighetsunderhåll bland annat, visar stora underskott i år och behöver budgetförstärkningar på flera miljoner för att kunna bedriva en godtagbar verksamhet under nästa år.

Till exempel Centralskolan i Pajala som under många år haft stora problem på grund av återkommande besparingskrav har också i år och nästa år ett krav på att spara minst tre miljoner. Dels är det ju så att de extra statsbidragen som kommunen fått är i högsta grad tillfälliga, senast om två år finns de inte längre. När den socialdemokratiska regeringen beslutat om mer pengar till kommunerna så är det naturligtvis på grund av pandemin men framförallt på grund av att man sett att kommunerna behöver mer pengar för att klara välfärden, oppositionen i riksdagen med bland annat Kristdemokraterna har dessutom tvingat regeringen att ytterligare öka stödet till kommunerna.

Även kd:s skäl till det måste ha varit att pengarna skall användas till att säkra välfärden, inte att sänka skatten. Jag anser att en skattesänkning i Pajala kommun idag ger så fel signaler att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga för kommunens framtid.

Min erfarenhet från mitt arbete i Pajala kommun är att om man genomför en skattesänkning så kommer riksdag och regering att anse att Pajala kommun inte behöver något stöd för de har ju råd att sänka kommunalskatten. Och hur skall man motivera elever, lärare och föräldrar på Centralskolan i Pajala att acceptera en besparing på tre miljoner kronor om man samtidigt sänker skatten.

Jag vill vädja till framförallt socialdemokraterna i kommunledningen men också kristdemokraterna: dra tillbaka förslaget om skattesänkningen, för människorna i Pajala kommun gör pengarna mycket mer nytta i den kommunala verksamheten än en skattesänkning på 25 kronor i månaden.

Owe Pekkari

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Dra tillbaka förslaget om skattesänkningen

  1. Pajala vs Övertorneå likvärdiga kommuner men kommunalskatten skiljer sig med 1.75 kr så ner med minst 1 krona.

  2. Jämför politikerarvodena med en sjuksköterska eller en lärares så kanske det finns en annan lösning på problemet ”utmaningen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.