fbpx

Dra tillbaka förslaget om skattesänkningen

Helt oväntat, vid sittande sammanträde med kommunfullmäktige på måndag, kom den styrande alliansen, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet med förslaget att kommunalskatten skall sänkas med 10 öre från 2021.

Skälet till det var att man under de senaste två åren fått så mycket mer statsbidrag att budgeten för nästa år visade ett stort överskott. En skattesänkning på 10 öre innebär ungefär 25 kronor mer i plånboken i månaden för en vanlig löntagare i kommunen. Förslaget gick inte igenom vid det här mötet eftersom oppositionen genom en återremiss kunde stoppa det tillfälligt, men de styrande verkade ändå vara helt inställda på att vid nästa möte genom majoritetsbeslut driva igenom skattesänkningen.

Jag tycker att ett skattesänkningsbeslut i dagsläget är helt fel, av flera skäl. Dels kan man konstatera att budgetförslaget för nästa år är underfinansierat för de flesta verksamheterna. Äldreomsorg, skola och fastighetsunderhåll bland annat, visar stora underskott i år och behöver budgetförstärkningar på flera miljoner för att kunna bedriva en godtagbar verksamhet under nästa år.

Till exempel Centralskolan i Pajala som under många år haft stora problem på grund av återkommande besparingskrav har också i år och nästa år ett krav på att spara minst tre miljoner. Dels är det ju så att de extra statsbidragen som kommunen fått är i högsta grad tillfälliga, senast om två år finns de inte längre. När den socialdemokratiska regeringen beslutat om mer pengar till kommunerna så är det naturligtvis på grund av pandemin men framförallt på grund av att man sett att kommunerna behöver mer pengar för att klara välfärden, oppositionen i riksdagen med bland annat Kristdemokraterna har dessutom tvingat regeringen att ytterligare öka stödet till kommunerna.

Även kd:s skäl till det måste ha varit att pengarna skall användas till att säkra välfärden, inte att sänka skatten. Jag anser att en skattesänkning i Pajala kommun idag ger så fel signaler att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga för kommunens framtid.

Min erfarenhet från mitt arbete i Pajala kommun är att om man genomför en skattesänkning så kommer riksdag och regering att anse att Pajala kommun inte behöver något stöd för de har ju råd att sänka kommunalskatten. Och hur skall man motivera elever, lärare och föräldrar på Centralskolan i Pajala att acceptera en besparing på tre miljoner kronor om man samtidigt sänker skatten.

Jag vill vädja till framförallt socialdemokraterna i kommunledningen men också kristdemokraterna: dra tillbaka förslaget om skattesänkningen, för människorna i Pajala kommun gör pengarna mycket mer nytta i den kommunala verksamheten än en skattesänkning på 25 kronor i månaden.

Owe Pekkari

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Dra tillbaka förslaget om skattesänkningen

  1. Pajala vs Övertorneå likvärdiga kommuner men kommunalskatten skiljer sig med 1.75 kr så ner med minst 1 krona.

  2. Jämför politikerarvodena med en sjuksköterska eller en lärares så kanske det finns en annan lösning på problemet ”utmaningen”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.