Fel och missuppfattningar om gränsstängning och corona

Vi i Tornedalsrådet har med oro sett hur skillnaden mellan den svenska och finska strategin samt gränsstängningen påverkat oss tornedalingar.

Invånarna följer sina egna länders strategier, vilket är rätt och riktigt. Men vid något skede försvann förståelsen för det som ligger bakom skillnaderna i förhållningssätt och valet av praktiska åtgärder. Besluten har tagits i huvudstäderna, långt från den verklighet gränstraktens människor lever i. Nu verkar det som några skulle ha glömt detta. Vi ”slåss” inte mot varandra utan har en gemensam osynlig fiende, covid-19. Vi om några bör nu tillsammans fundera på lösningar och handlingssätt som leder till gränsens öppnande, så att vi även i fortsättningen kan leva i vårt gränslösa Tornedalen. Liknande positiv och uppmuntrande attityd vore önskvärd även i media. Tyvärr ser man en del klickrubriker och provocerande inlägg både i media och av privatpersoner i sociala medier, i båda länder.

Och även om det kan kännas långsökt påverkar negativ nyhetsrapportering från vårt område våra beslutsfattare. Den påverkar även turister och de som funderar på att flytta till Tornedalen. Vårt gemensamma mål om Tornedalen som en plats där invånarna och näringslivet kan nyttja två eller tre länders möjligheter borde just nu ges en ännu starkare röst än tidigare.

Nedan några saker som vi vill rätta till:

– På svenska sidan kan man mena att Finland agerar med dubbelmoral när finnarna kan komma till Sverige medan svenskarna inte kan komma in i Finland. Finland kan inte hindra sina medborgare att lämna landet eller att återvända. Och eftersom Sverige inte stängt sina gränser kan finska medborgare passera gränsen till Sverige när de vill. Detta leder till ojämlik behandling av gränskommunernas invånare. Varför kan finnar röra sig nästan som vanligt, handla och plocka bär i Sverige medan svenskarna inte kan gör detsamma i Finland.

– På finska sidan har man inte rätt uppfattning om smittoläget i de svenska gränskommunerna. Detta beror i stor utsträckning på nyhetsrapportering där man i regel pratar om hela Norrbotten. Vi har gjort vårt bästa för att förtydliga att gränskommunernas situation inte kan jämföras med hela Norrbotten. Man måste komma ihåg att även finska Lappland delas i två geografiska områden samt två sjukvårdsdistrikt; Länsi-Pohja/Sea Lapland (Simo, Kemi, Keminmaa, Torneå, Tervola, Ylitornio) och Lappland.

– I början av augusti berättade man i svensk media att finska polisen flera gånger stoppat svenskregistrerade bilar på grund av svenska skyltar. Detta stämmer inte. Det har vi kollat med Lapplands polis som bett oss rätta till detta och informera om att polisen aldrig fått några instruktioner om sådant. Om gränsbevakningen har släppt ett fordon till Finland, har den finska polisen inget behov att stoppa en svenskregistrerad bil. För att stoppa ett fordon krävs något annat skäl.

– Bakom negativa åsikter står väldigt ofta enskilda personer som förlitar sig på lösa rykten. Vi skulle önska att var och en tänker till innan man delar något i sociala medier. Fejknyheter får ofta snöbollseffekt och växer snabbt utan att de går att stoppa.

Tornedalsrådet har den 11 juni 2020 godkänt ett större sammansatt projekt med namnet Pilotområde Tornedalen. Pilotområdets syfte är att Tornedalen genom nyttjande av två eller tre länders möjligheter blir ett ännu mer livskraftigt område att leva och driva företag i. Vi lever i ett område med särdrag, och detta har även beslutsfattarna nu om någonsin märkt. Nu är det upp till oss att för våra beslutsfattare berätta om vad det är för framtid vi här i Tornedalen vill se fram emot!

Tuula Ajanki, Tornedalsrådets vd Tornedalsrådets styrelse

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Fel och missuppfattningar om gränsstängning och corona

 1. Tornedalsrådets tid är ute. Det är inte viruset som orsak till stängda gränser. Östatssyndromet som gör att finnarna vill ha kontroll över oss.

 2. Nu är det ju så att det gör inget om du räknar hela Norrbotten. Vi har 1 person som ligger på sjukhus i Norrbotten och ingen på IVA i detta läget

  • Men är inte själva viruset det handlar om.

   Gränsen har ju länge varit öppen till finska medborgare. Även för dem som är bosatta i Stockholm och andra städer där det är stora coronaproblem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.