fbpx

Fördelar med Ekolyft och landmärke

Tack för insändaren om ”svamlet” med Ekolyftet. Typiskt är dock att skribenten saknar förslag som kan förbättra Övertorneås framtida befolkningssiffror. Tyvärr var det här vanligt även hos alltför många tidigare beslutsfattare och tjänstemän i vår kommun. En allvarlig följd av förvaltarstilen och statens totala nedmontering av arbetsplatser och dess avsaknad av kloka kompensationer är tunga delförklaringar till den stora avflyttningen som skett i vår kommun under lång tid som resulterade i landets största befolkningstapp på 2010-talet på 12.8 procent. En bra egenskap med skötseln av kommunen är dock en stark ekonomi vilket bör innebära att stärkande investeringar bör vinna/vinner positivt gehör. Här finns infrastrukturinvesteringar för besöksnäringen bland annat i Luppioprojektet och Konsthall Tornedalen. Hit hör även Ekolyftet som beskrivs nedan.

Kommunfullmäktige har våren 2020 tagit beslut om bildande av en programgrupp kring vår idé om att utreda förutsättningarna för högvärdiga och handikappanpassade seniorboenden samt förutsättningar för Ekolyftprojektet. Grundidén är att äldre får möjlighet att bo tryggt , handikappvänligt och bra då krafterna sinar för skötsel av hus och tomt. Detta skapar möjlighet för yngre familjer att få tillgång till villor vilket innebär trolig inflyttning och behövlig föryngring.

En annan viktig sak innan nya attraktiva seniorboenden beslutas är att se konkret på tänkbara platser såsom idag tomma delar i Länsmansgården och eventuellt på fler ställen. Vår centralort Matarengi är naturskön tack vare höjdskillnader som ger vackra vyer mot älven samt det finska landskapet. Nackdelen är de relativt branta backarna som inte är anpassade för de med funktionsnedsättning. Även kostnader för olycksfall och vinterdrift kan undvikas/minskas med vårt förslag. Det här problemet anser vi att vi löser för nya bostäderna samt de befintliga Zakari- och Länsmansgården genom en hiss invid Matarengivägen samt en täckt gångbro med solpaneler på taket. Solenergin förser hiss samt gångbro med energi. Ekolyftet kan bli både viktigt och nödvändigt för stimulans av yttre rörelse för alla med försvagad motorik. Tänk synen att hundra stycken totalt och därav tiotals eller fler gångstolar eller rullstolar dagligen är på väg upp till boendena eller ner till affärsgatan. Vilket lyft för dessa i livskvalitet!

En annan viktig sak/attraktivitet som kan uppnås är ett landmärke som skulle vara unikt för en glesbygd. Idag finns bara Katarinahissen samt hissplanerna för Uppsala slott. Självfallet skulle utformningen/designen avgöras med bred arkitekturtävlan. Programgruppen avser även att utföra en sommargata mellan Länsmans- och Zakarigården med bilfri väg, vindskydd, lek/spelytor, växter, sittplatser, grillplatser med mera.

Vi som är initiativtagare är beredda att kämpa hårt för något som vore ett steg till fler inflyttare med förhoppningsvis än mer visioner och kompetenser. Vi initiativtagare har personligen visat med våra 1000-tals ideella timmar i olika föreningsverksamheter att vi verkligen menar allvar i vår kamp för ett bättre Övertorneå. Kom med du också. Tule sieki matkhan!

Knut Omark

Leif Toolanen

Per-Erik Muskos

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Fördelar med Ekolyft och landmärke

 1. håller med de mesta som #skattebetalare” framför. inlägget verkar inte ens vara personligt från höger eliten i kommunen utan verkar vara från en anlitad konsult från nått stockholms bolag från stureplan. tittar man på konsensus på texten så blir man riktigt ”rädd” att även muskos delar högerkrafternas värdegrund på mer klyftor i samhället och ett boende för eliten i gammelgungning som verkar vilja ha samma förmåner som högerpatrasket på oss skattebetalares bekostnad. nä allt är bara för onämnda och nämnda personers dom engageras bara för egens vinnings skull.

 2. ”Landmärke” det är väl att ta i, kommer att ses ca 15-20 meter från Matarengivägen!? Om det blir av med bygget satsa på bostadsrätter! Landmärket med bl.a hiss är väl en kommunal angelägenhet, inte något det boende skall betala för!

 3. Till de tre herrarna! Ta nu ert förnuft till fånga och sluta lägga tid på ett landmärke som säkert kostar 10-20 miljoner kr till ingen nytta. Satsa istället pengarna på ett boende för äldre som många vill ha. Ni är även ansvariga över matarengihems lägenheter som på många ställen är jätteslitna och svåra att hyra ut. Där händer ingenting! Vi behöver bostäder för våra kommunmedborgare och inte några hissar. Att lösa attraktiva boendeformer med att investera i en hiss och gångtunnel förstår ju vem som helst att det är extremt stort slöseri med skattebetalarnas pengar.

  • Det tre herrarna har uträttat ett förslag i alla fall men vad har du för förslag ,hur vill du utveckla övertorneå kommun. Vi tappar 80 personer / år. 5,6 mil i skatteinkomster . Har du några förslag. Mvh KnutOmark

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF