fbpx

Framtid S i Pajala – sanning och konsekvens

1. Owe Pekkari påstår att ”hans” parti styrs av medlemmar. Hur menar han då att anklaga valberedningen, som tagit fram alla nominerade. Hans råd var att inte deltaga på nomineringsmötet – det är ju där medlemmarna väljer. Owe hade en egen lista från Junosuando.

2. Framtid S anklagar Kf för att inte sända mötet digitalt. Möjligheten att ha synpunkter var större än någonsin då årsredovisningen fanns tillgänglig i flera dagar. Normalt finns möjligheten att fråga enbart på mötet. När Johny var ordförande fanns inte allmänhetens frågestund på dagordningen över huvudtaget. Inte ens vid redovisning av årsredovisningen. Samma sak när Kurt Lauri var ordförande.

3. När det framkom på Kf-mötet att det pågick en privat sändning av mötet visste Johny ingenting. Någon dag senare avslöjade Jan Larsson att beslutet att filma fattats på Framtid S möte tidigare. En av dem ljuger – eller ”glömmer” sanningen.

4. När man lyssnar på ljudfilen från Kf-mötet hör man en Framtid S:are ha synpunkter på kommatecknets placering. Tala om lågvattenmärke.

5. Sigurd Westman som ledamot på Kf-listan skriver om chefer som inte bor i Pajala och får naturligtvis medhåll av många. MEN hur tänker Framtid S för egen del när man har nominerat politiker som bor i Luleå. (Kommer att bo). En person som finns med på Fr S-listan är i full färd, och det har varit känt länge, att flytta till Luleå.

6. På 1:a maj hade Jan Larsson och Owe Pekkari förirrat sig in i Socialdemokraternas samlingar. Har de glömt att de tillhör ett annat parti? Tiden visar

Anonym insändare

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

38 kommentarer på “Framtid S i Pajala – sanning och konsekvens

 1. I Sverige har vi en förvaltningsmodell där ansvar ligger inom stat, kommun och region. Statens ansvar är primärt att se till att dessa har tillräckliga resurser. Pandemin har visat att Regionen har ansvaret för bl.a .smittspridningen. Här har borgarna ansett att de är statens ansvar! Därför att 19 av 21 Regioner styrs av höger borgarna! Titta i Norrbotten, där befolkningen kräver anser från regionens politiker, inte från Regeringen! När man hör KD kvinnan hög ljud kräva regeringens ansvar för bl.a. vård körer, så ligger ansvaret hos dom själva, för borgarna styr 19 av 21 regioner i landet Sverige!

 2. Min sista kommentar under denna artikel. Argumentationen far hit och dit och sakligheten/trovärdigheten i inläggen är upp till er läsare att bedöma. Faktum är dock att vi går till val om mindre än 100 dagar. Ett val där vi som medborgare i Sverige får möjlighet att välja vilka vi vill ska representera oss i riksdag, region och kommun. Så även i Pajala kommun. Tills dess är det upp till oss som kandidater att övertyga väljarna om vem/vilka som har förmågan och är bäst lämpade för detta. Ha en fortsatt fin sommar och följ debatten!

 3. Ja jösses!
  När jag läser Barbros inlägg och svar kommer jag osökt att tänka på ett ord som jag hörde i min barndom nämligen ”silmänkääntäjä”. En person som kunde förvränga verklighet, fakta och sanning till något helt annat än vad det är.
  Lite av en trollkarl/kvinna.
  Reaktionen är inte iofs så konstig när det verksamhetsmässiga resultatet kan utvärderas efter ”Bya”-S, Kd och SjP snart fyra år vid makten 😥
  Var finns attraktiviteten, satsningarna och framtidstron?
  Som lök på laxen upplyser hon läsarna om att 1 maj i Pajala endast är för S- medlemmar!? Vad säger ni LO, V och övriga fackföreningsmänniskor om det?

  • Du är rolig du Jonny lantto. Stand up komiker kanske ditt nästa jobb. Du efterlyser attraktiviteten, satsningarna och framtidstron? Hmm den har väll du och dina undersåtar förstört hos kommun medborgarna.Är tufft att bygga upp något som ni förstört. Eller är de så som sossarna gör i regeringen .skyller på andra när de går åt helvete .

  • I min hemby fanns det flera med talfel, bland annat en som inte kunde uttala S.
   När han köpte en påse pix från kiosken sa han ”-yhti pihti puhti!”.
   Han skulle sannerligen ha haft rätt namn för Pajalas nya parti, nämligen ”Framtid H”.
   Bravo kvinnor, kommunen blomstrar äntligen.

  • Johny Har nu en benägenhet att alltid flytta fokus för att ta sig ur skuggan. En god egenskap i viss mån om man är på samma lag men men en sämre egenskap när man försöker vinna väljares förtroende. Först har du gått i bräschen för en stenhård centraliseringspolitik och en inre önskan om att skapa Pajala som något större än de egentligen är och framförallt ska vara. Pajala är och förblir en större by/mindre landsort vid älvens strand. Den är vacker och ska så vara. Eran dröm om att bygga ut Pajala och få bli ”Borgmästare” är långt ifrån Pajalabornas önskan. Johny och Owe har år efter år söndrat förtroendet hos väljarna och när de inte längre fick en plats då de dansat runt bland partierna försöker de starta en smutskastningskampanj innan valet.
   men varje negativ rad ni skriver om S ger nog en extra röst. Lite som när ni försökt smutskasta SD på riksdagsnivå. Nej Johny och Owe, det är nog dags för er att inse att ni måste ändra er. Det är väljarna som väljer och avgör vem som får förtroende. Man kan inte mästra och se ner på andra och diktera villkor med pekpinnar, Politik handlar om ödmjukhet och lyhördhet. Det är två punkter ni bör öva på.

  • Johny!
   silmänkääntäjä det var en bra beskrivning av dig själv.

   Barbro skrev ” Socialdemokraternas förstamajtåg är enbart för socialdemokraterna. Det har enbart att göra med vilket parti du tillhör- inte vilken ort du bor i”

   Jag repeterar SOCIALDEMOKRATERNAS förstamajtåg.
   jag förstår inte vad du vinner på att rycka ut ord ur sammanhang och skapa egna påståenden. Du sätter ju bara dig själv i ännu sämre dager. Hon har inte upplyst någon om att 1a Maj är enbart för S-medlemmar som du påstår. jag repeterat SOCIALDEMOKRATERNAS förstamajtåg.
   Det bör väl åtminstone vara för S-medlemmar.

 4. Varför hålla på svamla om partipolitik? Skit i de partipolitiska , skit i sossarnas,KD,M,SD,KD,V,L,MP politiska linjer. Rösta på ett namn som kan förändra kommunen till de bättre . Och jag kommer rösta på 2 namnet på sosse listan fastän jag är långt ifrån sosse men jag vet att han kan förändra Pajala kommun till de bättre.

 5. Många av politikerna i Pajala är pinsamma och maktgalna , det enda dom gör är att förstöra för kommunen. Dessa politiker kommer ju köra kommunen i sank .

  • Inte bara i Pajala utan generellt är ju politiker maktgalna, annars hade de nog inte blivit politiker från första början, men enstaka undantag finns.

 6. har varit borta för jobb under veckan och ser att utbrytarna i framtid (S) har reagerat kraftigt, kanske mot min insändare från den 27 maj. varför? jo ang. mitt genmäla som handlar om socialistiska värdegrunder.var har utbrytarna sina verkliga värdegrunder när dom måste bilda ett nytt parti men måste för att inte helt tappa befolkningens förtroende bilda ett nytt parti men tillför ett litet (s) för att låtsas vara socialdemokrater. för det är alltid bra och tillhöra ett stort maktparti som vi är. nä ni har inga socialdemokratiska värdegrunder kvar. varför? drar er åt extrem högern med sd och kd i spetsen? och är ordet solidaritet ett ord som finns kvar i era sinnen!

 7. Ett jäkla svammel i politiken i Pajala inget som för kommunen framåt med nya lägenheter för inflyttning,,,lika vi rösta på SD och får Kalle Kyrö som kommunalråd,,,sämre kan de ej bli

 8. Jag tror att ALLA som läser haparandabladet vet vid det här laget att varje vecka så är det nått från eller om framtid S och deras syn på socialdemokraterna, Alltså det har blivit som en dålig såp-opera.
  Det pratas om bya sossar och centralorten mot byarna.
  Men alltså vi är väll alla Pajala Kommun? Varenda en av oss som bor i kommunen är en del av Pajala kommun.
  Ska inte hela kommunen leva? Ska man inte känna framtidstro och arbeta för det?
  Jag tänker vissa av dom som är aktiva inom framtid S har ju varit kommunalråd och gjort sina år inom politiken.
  Är det inte dags att blicka framåt och kämpa för en levande kommun, istället för att fastna i gamla hjulspår och bara älta, om och om igen.

 9. Ursäkta felskrivningen 😓
  V sa självklart nej i såväl BoU som Ks. (kanske redaktionen hinner korrigera innan det publiceras?)

 10. Kunde inte låta bli att faktiskt gå tillbaka till protokoll från 2019 i Ks, BoU (där Barbro är ordförande) samt videosändning från KF (2019-04-15) där frågan om Ströms Slott debatterades.
  BoU (med Barbro) yrkade på att Pajala kommun skulle välkomna Ströms Slott till kommunens barnomsorg. FS och V sa nej. Samma sak i Ks där S, V och SjP sa ”välkommen” men FS och V sa Nej! Varför vill S inte vidkännas sitt stöd till detta, och andra ”Kd-utspei” idag?
  Rekomenterar att ni som läser detta går in på Youtube, slår Pajala kommunfullmäktige 2019-04-15, och går in 25 min in i sändningen 🙂
  Där får ni reda på var FS och V står i den frågan. S låter i vanlig ordning Kd föra fram deras synpunkter.
  Aktuella protokoll finns även att hitta på Pajala kommuns hemsida.

  • Svar till både Jonny och Ove.
   Antingen ljuger ni medvetet eller så har ni inte förstått innebörden av besluten.
   Ni båda beskriver en felaktig bild av turerna kring Strömsholms slott . Om vi hade drivit etablering i vår kommun skulle vi med all säkerhet ha det privata bolaget hos oss.
   Jag börjar med lite historik, vilket jag antog att ni kände till. I början av 2000, fick vi första gången en förfrågan frän Strömsholms slott Vi, rektorer Ingegerd Mäki, Ingegerd Ylipää, Gun-Britt Kangas, undertecknad och förvaltningschef Ann Mari Mäki Larsson var helt eniga och peppade dåvarande Kun ordf. Åke Johdet att säga NEJ, i samma läge som ni nu föreslog.
   -Det var olagligt. Vi fick smäll på fingrarna av Förvaltningsrätten. Vi lärde oss och hanterade frågan ,lagligt och på ett annat sätt. Vi ändrade riktlinjerna, vilket ni sa NEJ till . Det gav oss tid att förbättra kvalitet och tillgänglighet i den drabbade förskolan och kräva mer uppgifter av Strömsholms slott, bland annat etableringsort. Följden blev att det inte kom någon ansökan och kvalitet och tillgänglighet i den kommunala förskolan hade förbättrats så att ingen längre sökte andra alternativ. jag upprepar ” om man skall hindra privata aktörer i kommunal verksamhet är kvalitet den avgörande faktorn.
   Vi har samarbetat med KD och Sjv under innevarande mandatperiod och det har varit och är fortfarande fantastiskt demokratiskt och bra å alla sätt.
   Vi har haft kommunmedborgarnas bästa som mål och det gäller hela kommunen.
   Vi kan konstatera att vi lyckats . Skolrankingarna har förbättrats avsevärt, ekonomin är bättre än någonsin. Ni var på väg att stänga Tärendö skola , vilket vi stoppade . Framtidstro och inflyttning är aktuella idag.
   Jag förstår inte heller Oves skriverier om rikspolitiken. Ni har ju ingen representation i Riksdagen.

 11. Själva insändaren, som utmynna i detta meningsutbyten, håller en sådan nivå att den knappast förtjänar något engagemang. Det som däremot är ytterst intressant är BoU-utskottets ordförandes Barbro Rantatalo hantering av sanningen vad avser Ströms Slotts försök att etablera privat barnomsorg/privata dagmammor som alternativ till kommunal barnomsorg. Majoriteten (S, Kd och SjP) lyfte frågan flertalet gånger i utskott och Ks men vi i oppositionen sa Nej!
  Vad blir månntro nästa försök till historieförfalskning från S sida? Som tur finns det bevis.

 12. Milde tid vad det verkar vara mycket SDare inom sossepartierna. Varför inte ordna en egen SD lista? Det hade varit häftigt tycker jag. Givetvis skulle jag ställa mig bakom den och stötta till 100 procent.

 13. Owe Pekkari!
  ”Socialdemokraterna gick med på en skattesänkning på förslag från det högerextrema partiet som Kd är.”

  Jag hoppas det är någon som ”webbrejpat” dig och skriver med ditt namn.
  Du skriver att KD är ett högerextremt parti. Som fd. kommunalråd och aktiv politiker som du är borde du inte slänga dig med så vårdslösa uttryck.
  Du sitter med i styrelsen för ett kommunalt bolag (Läs Pajala värmeverk) I den styrelsen har du enligt ditt tycke ”Högerextrema” med.
  Även VD´n har väl i ett tidigare val varit med på KD´s lista?
  Du anser att de är högerextrema.
  Det kanske är på sin plats att du tar en välbehövlig pension från politiken och lägger ner ditt debatterande när du inte kan föra en debatt med en lite mer klädsam ton.
  KD är inte på något sätt ett högerextremt parti. Men retoriken känns igen från både dig och dina gelikar, oavsett parti så har ni samma tråkiga framtoning.
  Att påstå att KD är Högerextremt är verkligen ett lågvattenmärke och du bör tillsammans med ditt parti du företräder be om ursäkt.

  • Du som inte vågar skriva annat än anonyma insändare med personliga påhopp är nog inte rätt person att bestämma vem eller vilka som får delta i en politisk debatt.

   • Varför tror du, Owe, att det är så att vissa här inte skriver ut sitt fullständiga namn? Fundera på det en stund. Visste du förresten att vi även röstar någorlunda anonymt i Sverige? I alla fall än så länge … Ute i samhället, i alla fall i dessa små byar, törs man inte alltid uttrycka sina åsikter om man inte tillhör majoriteten (om ens då) eftersom man riskerar att råka illa ut. Är det ett problem för dig, att folk här på sidan tillåts uttrycka sina åsikter anonymt? Varför?

 14. Det var en väldigt dålig insändare, lite K-märkt? Menar insändaren att Förstamajtåg är enbart för byasossar? Lågvattenmärke!

  • Socialdemokraternas förstamajtåg är enbart för socialdemokraterna. Det har enbart att göra med vilket parti du tillhör- inte vilken ort du bor i.

   • Första gången jag läser och hör att man vill begränsa antalet deltagare i första maj demonstrationen. Har ni någonslags kontroll på vilka som deltar och vilka åsikter man har. Vem bestämmer vilka som får delta?går man fredligt i en demonstration borde det i ett demokratiskt land inte vara något problem. Tycker det låter otäckt. Jag som fått förtroende för Magdalena måste väl kunna rösta på henne som stadsminister men vara osäker var jag ska lägga min röst lokalt. Jag förstår ingenting, vart är vi på väg? blir så himla besviken. Hoppas Barbros åsikt enast gäller S i Pajala.

    • Svar till Saga och jonny.
     Om ni har läst tidigare inlägg så vet ni mycket väl vad mitt svar handlade om. I den första insändaren, som sedan lett till kommentarer, skriver någon att Jan Larsson och Ove Pekkari förirrat sig bland socialdemokratiska förstamaj demonstranterna.
     Jag kan ha fel – de kanske har bytt parti , en tredje gång den här våren. Annars är det ovanligt att de, som är motståndarna nr1 och samarbetar med M ingår i socialdemokratiska förstamajtåg.
     Det handlar givetvis inte om att begränsa deltagare – tvärtom
     Det var också ett svar till den som skriver om byasossar – det handlar inte om ort.
     Det förvånar mig också att du Jonny, som suttit med i de flesta sammanhang inte känner till alla satsningar på ca 150 miljoner. Kanske känner du till att Hej Hemby lyckats mycket väl med inflyttning. Jag ser inflyttning i Teurajärvi, Kuusilaki , Tärendö, Kiilarova, Nuksujärvi ,Ohtanajärvi mfl.
     Elevantalet ökar i Tärendö och det betyder att föräldrar vågar stanna kvar och flytta in. Är inte det framtidstro? Om sanning är det samma som Silmänkääntäjä så bör du kanske tänka på det.

    • Ja visst är det otäckt det Barbro Rantatalo skriver. Hon vill förbjuda människor att delta på 1:a maj demonstrationer som har anor från 1800-talet som en manifestation för arbetarrörelsen i hela världen. LO i Pajala har under många varit huvudarrangör, S i Pajala kommun har nog haft en mycket liten roll i arrangemanget de senaste åren. I årets 1:a maj firande kunde jag räkna till ett handfull aktiva socialdemokrater. Barbro Rantatalo var inte heller där och jag kan faktiskt inte påminna mig att jag sett henne på 1:a maj firande någon gång vid de säkerligen nästan 50 gånger jag varit med för att manifestera och fira arbetarrörelsens högtidsdag.

     • Owe!
      Du behöver läsa bättre och analysera vad det står. Barbro skriver
      SOCIALDEMOKRATERNAS 1a-Majtåg
      Inte 1a. Maj generellt.
      Du får ha ett eget 1a-Majtåg där ni hyllar centraliseringen bäst du vill men barbro skrev: Jar repeterar
      SOCIALDEMOKRATERNAS
      Sluta du också likt Johny att rycka ut ord ur sitt sammanhang och förvräng sanningen.
      Du har varit JK-anmäld 2003 för att du förföljde kritiker till dig och du far med osanningar i debatter. Skräp dig Owe!

     • Hon kanske tog ansvar och höll avstånd? Det är en sak att visa upp sig och skryta om sin partitillhörighet, en helt annan sak att verkligen jobba för det man tror är rätt. Livet pågår året om, inte bara vissa datum.

     • En sak som däremot är otäck på riktig är att de där röda flaggorna över huvud taget är tillåtna, med tanke på vad de symboliserar.

 15. de grundläggande är , varför måste utbrytarna från (s) bilda ett nytt parti som framtid s? varför vill dom tillhöra vårt maktparti? med deras högervärderingar som inte (s) delar deras värderingar. varför bildar dom inte ett nytt parti med ett annat namn som inte smutskastar vårt maktparti? eller varför går dom inte i samarbete med SD som jag tror/vet mig veta delar deras värderingar mycket väl! svaret är att vi (s) är ett maktparti och för att dom ska kunna ta makten i kommunen så måste dom utbrytarna låtsas om att dom har socialistiska värderingar med sina miljoner på bankkontot. nä, utbrytarna lever i en högerpolitiskt värld.

  • Kan du ge ett enda exempel då Framtid S under innevarande mandatperiod fört högerpolitik. Istället har partiet kämpa hårt för att stoppa socialdemokraternas och Kd:s förslag om att privatisera barnomsorgen i Pajala kommun t.ex. Socialdemokraterna gick med på en skattesänkning på förslag från det högerextrema partiet som Kd är. Framtid S kämpade emot men förlorade. S och Kd föreslog också att det kommunala bidraget till enskilda vägar ute i byarna skulle halveras men Framtid S och V fick stopp på det förslaget. Sen tycker jag också att du ska syna kandidaterna på S fullmäktigelista till höstens val. Jag tror att man inte behöver söka särskilt länge för att hitta SD sympasitörer i den församlingen.
   Owe Pekkari

   • Ove SD sympasitörer i sossarnas kandidater? Vad ser du för problem i de? De är väl samma sak som kommunister sitter i extrempartiet framtid s. Eller kommunister som suttit i sossarnas parti och som även varit kommunal råd , så vad är skillnaden om SD sympasitörer eller kommunister är i sossarna eller något annat parti. Tycker de är väldigt bra om de kommer SD idéer i sosse styret . Och de pratas ju om att SD är de nya sosse partiet.

   • Ove- du har fel när det gäller privat barnomsorg.
    Det var under förra mandatperioden som som den ansökan kom och då var det ditt gäng, som regerade, Vilken partibeteckning du hade då kan jag inte svara på eftersom du ofta byter parti. Under den perioden möttes föräldrar, i en av byarna, som skulle skriva in sina barn i förskolan av kalla handen ” Det är fullt” Samma argument som Jimmy Åkesson använde mot flyktingar, som sökte skydd i Sverige.
    Det var skamligt att hänvisa föräldrar till andra orter och försvåra möjligheterna till att förvärvsarbeta, Föräldrar, som vill och kan arbeta söker då andra lagliga alternativ, I det läget kom S och KD till makten och räddade situationen
    Den i särklass viktigaste åtgärden var att förbättra kvaliteten och tillgängligheten i den kommunala förskolan. När det var gjort upphörde ansökningarna om andra alternativ.
    Du skriver också om skattesänkningen .Har du glömt att ekonomin i kommunen var så dålig att de anställda inte kunde få ut sina löner i tid. Därför höjdes skatten TILLFÄLLIGT och nu när S,KD och Sjv har förbättrat ekonomin så sänkte man tillbaks skatten.. precis som man lovat
    Du skriver vidare om HÖGER partier och glömmer förmodligen bort att det är ni som har ett samarbete med M. Varför inte kalla er för FramtidM

    • Barbro!
     Ni har ett intimt samarbete sedan fyra år med Kd som betraktas som det parti i Sverige som är längst ut till höger. Deras partiledare har som främsta målsättning att avsätta den socialdemokratiska regeringen. Varje dag i veckan säger hon. Försök inte vrida och vända på sanningen om privat barnomsorg, det var ni S och Kd, t.om du själv som var drivande i frågan om att Strömsholms slott skulle få starta privat barnomsorg i Pajala kommun. På tal om att avsätta den socialdemokratiska regeringen så kan du kanske ta kontakt med er medlemsansvarige i partiet som aktivt deltar i en borgerlig kampanj om att avsätta den socialdemokratiska energiministern. Så att ha åsikter om samarbeten med andra partier tycker jag att du ska vara försiktig med. Du kan ju börja med att läsa inlägget som den anonyme (naturligtvis) insändaren skriver om Sd-idéer för socialdemokratin.

 16. I Pajala har vi åter ett utbrytarparti som inte respekterar demokrati.
  Ännu märkligare är att de struntar i moderpartiets ideologi.
  Efter förra valet lierade sig utbrytarna med moderpartiets främsta Motståndare.
  Ett tag under 1900-talet orsakade Socialdemokraternas käbbel dubbla valsedlar till fullmäktige och erhöll där egen majoritet eftersom bådas demokratisyn och ideologi var den samme.
  S-politikerna var då Socialdemokrater och inga Snyltare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.