fbpx

Fria Ord: Var finns lagandan i Centerpartiet?

FRIA ORD: Bra Eija Stenberg att du efterfrågar underlag på beslut som är tagna men icke kända för kommunstyrelsen. Fortsätt med dina frågor om underlag för det behövs för att få en bättre vetskap om hur man nyttjar våra skattemedel, skriver Christina Lugnet, Pia Hulkoff, Ann-Christin Joki, Åsa Hansson, Camilla Palmelind, Catarina Lindmark, Marianne Bucht och Ritva Angeria.

Med stor förvåning läser vi Sven Tornberg och Janne Linds inlägg om hur de anser att saker och ting i politiken skall hanteras. Det bästa vore om de själva skulle lära sig istället för att föreslå att andra skall lära av dem.

Eija Stenberg sitter som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen i Haparanda. Där tas många beslut som alla ledamöter har ansvar för.

Eija har påtalat och begärt underlag för många frågor som man som ledamot förväntas få inför ett beslut. När hon som ansvarig politiker vill ha svar på frågor blir hon ifrågasatt av sitt eget parti. När man läser Tornberg och Linds kommentarer kan man ta sig för pannan och undra var lagandan finns i Centerpartiet. Man slår direkt på någon som har höga ambitioner med sitt politiska uppdrag och som dessutom råkar vara en kvinna och inte tillhöra ”grabbgänget”.

Tornberg och Linds kommentarer har enbart till syfte att skada istället för att tillrättalägga saker som idag hanteras helt felaktigt. Tyvärr har Haparanda hamnat i en återvändsgränd där all energi från delar av Centerpartiet går åt till att rädda kommundirektören så att hon får fortsätta att vara ledig så mycket som möjligt på skattebetalarnas bekostnad.

Nu har det gått drygt 1 år sedan koalitionen bildades och inget konkret har hänt gällande arbetsmiljön i kommunhuset. Man skyller allt på politikerna för att slippa ta ett tjänstemannaansvar.

Organisationsöversynen lyser fortfarande med sin frånvaro trots att den skulle ha redovisats i maj månad 2019. Flera ledamöter i KS har upprepade gånger efterfrågat underlag men det finns alltid bortförklaringar till varför man inte prioriterat denna så viktiga fråga.

Organisationsöversynen har till syfte att visa hur man kan slimma organisationen med tanke på vår ekonomi men det verkar inte prioriteras av kommunledningen.

Bra Eija Stenberg att du efterfrågar underlag på beslut som är tagna men icke kända för kommunstyrelsen. Fortsätt med dina frågor om underlag för det behövs för att få en bättre vetskap om hur man nyttjar våra skattemedel.

Christina Lugnet, Pia Hulkoff, Ann-Christin Joki, Åsa Hansson, Camilla Palmelind, Catarina Lindmark, Marianne Bucht, Ritva Angeria

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Fria Ord: Var finns lagandan i Centerpartiet?

 1. Ja S.Veken
  Tjänsteman utan beslutsrätt, uppbackad av Kommunalråd utan delegation!?
  Tjänsteman med flextid som kommunalråd utan befogenheten godkänt!?
  Så här fungerar det: Kommunfullmäktige består av valda politiker.
  Dom är tjänstemans & kommunalråds arbetsgivare.
  Tjänsteman ska enligt lag diarieföra & utlämna ALLA underlag till arbetsgivare.
  Går inte hävda sekretess mot den som ska besluta!
  Tjänsteman ska även enligt lag, verkställa av arbetsgivare tagna beslut.
  Men allt diarieförs inte, de smusslas & tjänsteman tar egna självsvåldiga beslut mm. mm.
  Så klart arbetsgivaren är problemet..

 2. Stureplanscentern är ett bra exempel på det rådande vansinnet inom den politiska adeln. Medborgare utanför Stockholms tullar anses vara byfånar. Varje röst på (c) är som ett slag under bältet. Torbjörn Fäldin och partiet är ett minne blott.
  Centern borde byta namn till globalisterna. (G)

 3. De som göms i snö ..

  Christina Lugnet, du har ett kort minne. Ingredienserna laganda och bortförklaringar var det under din tid också som kommunchef både mot politiker och tjänstemän. Nu är det andra tongångar.
  Det är bara att gratulera att du har fått insikt vad som är rätt och fel i din nya roll som moderat politiker. Grattis!

 4. Laganda och centern? Laganda för vem? Hur vet man att man är centerpartist? Förr värnade man vår landsbygd och jordbruk, nu är det mer om liberalism, globalisering och öppna gränser- för alla som vill hit. Inga sverigevänliga fårfarmare från Ångermanland lägre (som Fälldin). Allt det från ett småparti under 10% stöd av väljarna. Och Observer, jag gillar att leka med din tanke men vem i Happis skulle vilja ”komma ut” o kamma hem ”potten” och försöka reda ut detta. Tacket vore väl brunsmetning (av HB och sossarna mfl) och utstött för evigt. Men, det är skoj att ”det rör på sig” i lokalpolitiken!

 5. Man undrar ju hos vem felet ligger när man inte lyckas hålla ihop varken koalitionen eller det egna C-laget? Det saknas tydligt en team-känsla hos lagledaren i C! Kanske vore på sin plats att byta ut lagledaren och bygga om laget..?

 6. Det är otroligt att se hur representanter för de maktsittande partierna inifrån å det grövsta äter upp förtroendet för sina egna partier. Därmed bäddar man för ett säkert maktskifte i nästa val. Det mesta i den vägen har ju prövats i många år tidigare. Jag är ganska säker på att någon sverigedemokrat kommer ut från garderoben och kammar hem potten. Bättre läge kommer nog inte en gång till på ett tag.

 7. Visst var det skattemedel som användes till ett flertal ”studieresor” till Stockholm av nån KD politiker, var det för nåt ”tropikhus” eller liknande som skulle studeras ?

 8. Laganda hit och dit ….är det inte enklare att man går till ett annat parti ?????

 9. En fråga till er Haparandabor: är det inte tid att yngre personer får ta rollen som ledare i kommunen, åldersgräns 60 år och utan fallskärmavtal vad skulle hända då i happis? Joo nya fallskärms av tal men mer relaterat till 2020 och inte 1900.

 10. Laganda Centern, jo den finns och är bra. Men var närvarande på våra medlemsmöten kan vara det svar jag ger liksom i andra partier, först det egna laget.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.