fbpx

Gläntans psykiatriboende behövs!

Gläntans psykiatriboende är en väl fungerande verksamhet som funnits sedan 1992 och deras nuvarande lokaler är renoverade för drygt ett år sedan. De har personal som gör ett fantastiskt arbete med de boende på Gläntan, och detta är deras gemensamma hem. Personalen kanske är den enda familj de har.

Trenden i samhället är att ”alla” ska bo i egen lägenhet ute i samhället med boendestöd, god man eller kontaktperson, men hur ensamma blir dessa människor då? Vem tar hand om dem när det inte fungerar efter en utskrivning från sjukhuset till exempel? Vi har utsatta människor ute i samhället som skulle behöva bo på ett gruppboende men bor själva utan att egentligen klara av sin vardag.

Alla människor är lika mycket värda – men vi är olika, och en del behöver samhällets stöd med hjälp av fantastisk personal som hjälper dem att få vardagen att fungera.

Jag delar inte Socialnämndens beslut att Gläntans psykiatri gruppboende ska läggas ner i nuvarande form och sammanföras med LSS-verksamheten (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Därför reserverade Kristdemokraterna sig mot beslutet i Socialnämnden.

Konsekvenserna för de boende är inte tillräckligt utredda. Och enligt personalen skulle det innebära att man slår sönder en väl fungerande verksamhet. Rättspsykiatrin i Öjebyn och Sunderby sjukhus ser Haparanda som ett föredöme för andra kommuner.

Ibland måste vi bortse från kostnader som en verksamhet medför, när vi tänker att det är utsatta människor som behöver ett stort stöd från samhällets sida.

Även de med psykisk sjukdom måste känna att vi har omsorg om dem och att de har det så bra som möjligt efter sina förutsättningar.

Marita Wikberg
Kristdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Gläntans psykiatriboende behövs!

 1. Här är dom som tog beslutet om stängning.
  Janne Lind C
  Ann- kristin Joki Sjvp
  Monica Westman C
  Anna Wikström M
  Eila Eriksson S
  Jani Suhonen S
  Och Marita Wikberg Kd gick emot stängning .
  Ni som röstade för stängning! vad vet ni om verksamheten? väntar på svar!

  • No Jani och Eila våra S-märkta representanter i nämnden! Vi väntar på era svar.

  • Kan ingen av dom beslutande politikerna berätta hur dom tänkte när man tog beslutet och hur pålästa är dom på denna grupp??

 2. Anders R säger att man i Sjvp värnar om vården och omsorgen av medborgarna
  Jo pyttsan! Finns det inte ekonomi för att bedriva vård och omsorg i kommunen så måste politikerna överväga skattehöjningar eller spara mer i bruna huset.

  • Puck har rätt…det är politikens uppgift att prioritera rätt att att hushålla med de begränsade resurser vi har att ta ansvar för…våra skattemedel…
   Hälsn
   Anders r

 3. Förändringen av Gläntans verksamhet handlar mer om en omstrukturering av hur omsorgen kan bedrivas.
  Ingen berörd vårdtagare lämnas …..
  Vi i Sjukvårdspartiet tycker att vård-och omsorg av våra medborgare är en viktig del i vår politik..
  Sjvp är dock numera ” utkastade ” ur fyrpartikoalitionen varför vi nu är i opposition mot minoritetsregeringen med Centern, Sven Tornberg i spetsen..
  /
  Anders Rönnqvist, gruppledare Sjvp
  Vice kommunalråd

 4. Halloo sjukvårdspartiet, vad håller ni på med? Socialpsykiatri behöver erat stöd!

 5. Jag undrar om inte politikerna och arbetsledningen ska inhämta lite fakta från dom som vet något om verksamheterna(folket på golven)innan man går in och raserar fullt fungerande verksamheter både på Gläntan och Klippan? Sen skulle det vara på sin plats med en bättre personalpolitik(lyssna på fotfolket) så kanske sjuktalen går ner och man kan bli en attraktiv arbetsgivare dit folk söker sig??

  • Sjukvårdspartiet har tillsammans med Socialdemokraterna nu drivit igenom att få till ett Personalutskott för att bland annat få till en bättre personalpolitik.
   Det är synd att Centern fick ordförandeposten i PU
   med Per-Arne Kerttu, (C).
   Centern som är det parti som mest var emot att vi i Sjvp ville få till åtgärder för att komma tillrätta med de pågående arbetsmiljöproblemen inom förvaltningen.
   /
   Anders Rönnqvist, grpledare Sjvp
   Vice kommunalråd

 6. I folkhemmet finns det inte plats för alla något mer! Inte i alla fall för de gamla och sjuka!
  Om vi tex. spolar bandet tillbaka ungefär ett halv år så sa statsminister Löfven att vi blir tvugna att prioritera etiskt, alltså vem som får vård och vem inte, vilket annat välfärdsland gör så?? Samtidigt tjatar man hur bra allt är här, vi har bästa vården i världen alla är lika värda osv.
  Tror ni att det verkligen är så?
  Pengar har gått i åratal och går till viktigare ändamål som tex. till våran andra försvarsminister i Irak!! Vården var på knäna innan pandemin och oavset corona så skulle sådana här besparningar ha skett och kommer att ske framöver mer och mer. Inte bryr sig någon om de gamla och sjuka, eller?

  • Säpo:

   Just precis corona är nåt bra att skylla på!

   Sedan lägg till alla privatiseringar som läggs till stora multimiljonföretag som inte ens skattar allt i Sverige.

   Golvfolket kan ju inte sköta allt och vet ingenting när det gäller ekonomin. Men politikerna har väl på ett sätt rätt. Golvfolket skattar ju inte utomlands och fifflar med siffror.

 7. Det här är resultatet av att jaga pengar inom en förvaltning.. Det sker på bekostnad av något o i det här fallet på bekostnad av enskilda redan utsatta människor. Tråkigt då egen bostad är inte det som fungerar för alla människor. Det är en enorm trygghet för människor med psykisk ohälsa att det finns bemanning dygnet runt.

 8. Maria, föreslår du försöker följande. A/ta reda på vad Gläntan verksamhet idag kostar. B/ ta reda på den alternativa lösningens kostnad. C/ ta exakt reda på hur verksamheterna i A och B skiljer sig.

  Därefter börjar du skapa opinion, använd media, sociala plattformar, osv. Samtidigt bearbetar du politiker på riksnivå exempelvis i syfte att erhålla ett riktat ekonomiskt bidrag som täcker Gläntan kostnader för fortsatt verksamhet.

  Det finns ett otal andra möjligheter du kan använda, men du förstår säkert andemeningen.

  Sen gäller det att vara tålmodig och uthållig…,

 9. Bra! En nedläggning innebär ett hårt slag mot en grupp som inte tillräckligt kan göra sin egen röst hörd. I mitt arbete möter jag dessa patienter, och ser hur isolering och ensamhet påverkar deras hälsa negativt. LSS kan aldrig täcka upp deras behov. Dessutom är det inte ovanligt att denna grupp tackar nej till dessa insatser.

 10. Bra skrivet Marita. En som visar stöd för oss. Återigen är det dom som har det svårt som ska lida. Våra boenden har haft Gläntan som en trygghet i många år, och nu ska den raseras. Här finns ingen tanke på människor, pengar ska få styra..budget i balans..på vems bekostnad. Niina Gläntan

 11. Bra där Marita som törs stå upp för dom svagaste i samhället och kan se människan bakom alla budgetbesparningar! en budget i balans får man om man får personalen att må bra på jobbet!! och att man inte anlitar konsulter och betalar viten till höger och vänster!!!! God Jul Kd.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.