fbpx

Haparandas fossila fjärrvärme

Under senaste tid har en infekterad diskussion om fossila energileveranser från Haparanda värmeverk förts i HB. Detta efter att HB vågat avslöja att VV:s kunder inte får de fossilfria leveranser av energi som de har förväntat sig. Vissa kunder har också förbundit sig genom hållbarhetsdeklarationer att undvika fossilberoende. Ett högst rimligt krav i det sammanhanget är att levererad fjärrvärmeenergi i en ort som Haparanda är helt fossilfri på 2020-talet!

Haparanda VV är i dagsläget ett mycket dåligt exempel på miljövänlig fjärrvärme då energibehovet huvudsakligen (ca 80 %) baseras på torvbaserad fossilenergi från Finland. För att tillåtas använda fossilenergi betalar VV:s kunder straffavgifter på ca 8 milj. kr årligen för att släppa ut ca 25.000 ton koldioxid på grund av användningen av torvbränsle!

Enligt VV:s presenterade planer skall fossila energileveranser även fortgå under perioden 2021 – 2023. Det senare ger ett graverande bevis på att VV-ledningens planer för framtida fjärrvärmestrukturen är icke hållbart både ur miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Detta eftersom det nya VV planeras för endast en ny panna på 10 MW som bara delvis kan klara energibehovet under året trots obegripliga 120 milj. kr i investeringar! Att använda en utdömd 37 år gammal torvpanna (Bettan) som en fossilfri produktionsenhet visar att VV-ledningen inte ens planerar för en uthållig fossilfri energiproduktion. Det i HB panikartade löftet om fossilfrihet 2024 är bevisligen ouppnåeligt med de investeringsplaner som presenterats.

Förslag till omedelbar övergång till fossilfritt:

VV-ledningen planerar för att torvbränslepannan Bettan skall bli en fossilfri energiproducent i den framtida fjärrvärmestrukturen. Hållbarheten i detta bör bevisas för kunderna redan i närtid för att planerna skall vara trovärdiga. Fossilfri basenergi kan produceras med gamla Bettan om den tål en övergång till skogsbränsle? Förslaget täcker i sådant fall behovet av fossilfria energileveranser från maj till september som ersättning för nu planerad import av dyr fossilenergi från Finland. Vid ökat energibehov kan befintlig biopelletspanna samt befintliga biooljepannan användas för fossilfria energileveranser under vinterhalvåret. Efter idrifttagning av nya VV kan energi från biooljepannan förhoppningsvis ersättas med billigare energi från den planerade 10 MW-pannan ifall den helt drivs med skogsbränsle. Varför skulle inte VV-ledningen vilja leverera fossilfri energi till VV:s kunder med omedelbar start för att även kunna bevisa att de inte planerar för ett ohållbart luftslott?

Förslag till en framtidssäkrad fossilfri energiproduktion:

Energidoktorn (ED) har gett förslag till ett nytt VV för hela Haparandas behov av fossilfri fjärrvärme genom användandet av solenergi i kombination med en effektiv skogsbränslebaserad energiproduktion. Kalkyler visar på ca 15 miljoner kr i lägre årliga energiproduktionskostnaderjämfört med VV:s halvfossila förslag. Därigenom kan även fjärrvärmetaxor kraftigt sänkas i stället för att höjas. ED:s förslag till anläggningsutformning motarbetas av VV-ledningen som verkar ha andra ambitioner än att utforma en miljö- och ekonomiskt hållbar framtida fjärrvärmestruktur. Haparanda VV:s nuvarande kunder kommer säkert att i ökad utsträckning planera för egna energilösningar för att trygga en miljömässigt- och ekonomiskt hållbar energiförsörjning för sig själva ifall ledningen får fullfölja sina planer.

Energidoktorn

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Haparandas fossila fjärrvärme

  1. Säger det igen att fjärrvärmen är på tok för dyr och smutsig. Köper en värmepump direkt jag kan och stänger ventilerna till värmeverket.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka