fbpx

I Pajala sopar nya kvastar bäst!

Jag ser gång på gång annonser om jobb på Pajala kommun, befintliga och nya tjänster som utlyses och ska tillsättas när projekt startas, när någon sagt upp sig, när någon gått i pension eller liknande.

Stort intresse med många sökande till tjänsterna, kommunbor, någon långt ifrån som ser Pajala som ett äventyr, någon annan som vill testa något nytt, en annan behöver arbetslivserfarenhet och ser chansen att få jobb i glesbygd större än storstad.

När tjänsterna ska tillsättas verkar det vara en större merit att komma från någon annan plats än närområdet. Kommunen vill ha något ”nytt” – kommunen värdesätter inflyttning!

Att som befintlig pajalabo försöka skapa sig en framtid här genom att satsa pengar och tid på att utbilda sig, jobba och få arbetslivserfarenhet är helt bortkastat. Meriter för att få jobb verkar vara ”att du inte bor i kommunen”, ”att du är en ”okänd äventyrssökare” eller har ”personliga kontakter”. Fortsätt gärna också jobba på distans så behöver du inte ens flytta till Pajala, även om du får tjänsten.

Många gånger har det visat sig att dessa nyförvärv bara jobbar något år i Pajala, de folkbokför sig aldrig i kommunen utan fortsätter att vara skatteskrivna i hemkommunen – men, de nyttjar all service i Pajala som skattebetalande kommunbor finansierar.

Kvar på perrongen står vi… Vi som VILL bo kvar, vi som kämpar för att ha ett jobb och därmed ekonomiska förutsättningar för att kunna bo kvar, här där vi har våra hjärtan.

Men, vi är INTE viktiga i Pajalas vision om att bli 10.000 invånare, oss verkar kommunen klara sig bättre utan. Våran största nackdel är att vi redan bor och VILL bo i Pajala kommun. Nya kvastar sopar inte alltid länge, men tydligen bättre!

Utflyttande kommunbo

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “I Pajala sopar nya kvastar bäst!

 1. Till chefspositioner är det viktigt att anställa folk ”utifrån” för att stävja svågerpolitik, jäv osv. I små kommuner som Pajala och Övertorneå är ofta dom gamla kvastarna så färgade och insnöade så att det bara är deras släktingar och vänner som gynnas av div beslut.

 2. I Ötå har vi ett k-råd från Centerpartiet som vid varje chefsanställning, säger i fullmäktige sig vara säker på att han hittat rätt person för jobbet!? Fakta har visat hur fel han har vid otaliga anställningar. Enda tillsättning som varat över 1 år är socialchefen och som fortfarande gör ett bra jobb och som är infödd Ötåbo.

 3. Du har helt rätt, samma är det i Övertorneå kommun där värderar man inte ungdomar som vill stanna kvar. Man anställer personer som man tycker har goda papper och några högskolepoäng men som inte kan sitt jobb, utan behöver underställda minichefer. Dom sk högutbildade stannar några månader eller kanske 2 år högst på tjänsterna dom fått för dom är inte lokalfödda Ötå bor som vill bo kvar utan kvitterar ut sin feta lön! och vid sidan om söker sig till större ort.

 4. I Pajala är det mycket som förvånar vad gäller personalpolitik, skolan, synen på privata företag och en del annat.
  Det är sorgligt att se hur det fungerar i lilla Pajala kommun. En liten kommun som egentligen inte har råd med sånt.
  Sen det här med vindkraften, bara pengar och kortsiktigt tänk. Jäviga politiker som ser till det egna.

 5. Det är lätt att klaga i denna sak men tänk efter hur ni röstar i valen som det alltid varit gynnar så som det blivit.
  En annan sak vore att inför votering till tjänsterna inom kommunen.
  Sätt i gång och motionera i kommunen men rösta först in ett parti som tar tag i saken.
  Påverka och klaga inte !

 6. Likadant känns det i Övertorneå. Nyinflyttade välkomnas på Facebook och liknande som om de vore speciella på något vis, medan folk som redan bor här knappast uppskattas över huvud taget.

  • Exakt! I Övertorneå skiter man fullständigt i duktiga personer som lever och bor här. Kolla bara på kommunens pinsamma ”Walk of fame” eller ”Det bästa för Övertorneå”, som de kallar det. Hälften bor inte här, flera är helt okända och vissa har inte gjort annat än lovat stordåd i åratal och lyft bidrag från kommunen. Så pinsamt!! Jag skulle lätt kunna räkna upp 10 personer som verkligen GÖR något för Ötå och som lever och bor i kommunen. Men det är såna kvastar som sopar i kommunhuset nu och inte en jäkel har ryggrad att sätta stopp. Men det är klart. I Ötå är släkten bäst.

 7. Het rätt skrivet av Utflyttande kommunbo. Se bara den senaste rekryteringen av rektor. Det fanns flera sökande och minst en väldigt kvalificerad sökande som arbetat på skolan i kommun men som gång på gång direkt sållats bort av de som anställer enbart av deras av egna personliga åsikter.
  Pajala kommun är inte som äpplet. Äpplet ruttnar inifrån men inom Pajala kommun är det ruttet uppifrån!

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.