fbpx

I Pajala sopar nya kvastar bäst!

Jag ser gång på gång annonser om jobb på Pajala kommun, befintliga och nya tjänster som utlyses och ska tillsättas när projekt startas, när någon sagt upp sig, när någon gått i pension eller liknande.

Stort intresse med många sökande till tjänsterna, kommunbor, någon långt ifrån som ser Pajala som ett äventyr, någon annan som vill testa något nytt, en annan behöver arbetslivserfarenhet och ser chansen att få jobb i glesbygd större än storstad.

När tjänsterna ska tillsättas verkar det vara en större merit att komma från någon annan plats än närområdet. Kommunen vill ha något ”nytt” – kommunen värdesätter inflyttning!

Att som befintlig pajalabo försöka skapa sig en framtid här genom att satsa pengar och tid på att utbilda sig, jobba och få arbetslivserfarenhet är helt bortkastat. Meriter för att få jobb verkar vara ”att du inte bor i kommunen”, ”att du är en ”okänd äventyrssökare” eller har ”personliga kontakter”. Fortsätt gärna också jobba på distans så behöver du inte ens flytta till Pajala, även om du får tjänsten.

Många gånger har det visat sig att dessa nyförvärv bara jobbar något år i Pajala, de folkbokför sig aldrig i kommunen utan fortsätter att vara skatteskrivna i hemkommunen – men, de nyttjar all service i Pajala som skattebetalande kommunbor finansierar.

Kvar på perrongen står vi… Vi som VILL bo kvar, vi som kämpar för att ha ett jobb och därmed ekonomiska förutsättningar för att kunna bo kvar, här där vi har våra hjärtan.

Men, vi är INTE viktiga i Pajalas vision om att bli 10.000 invånare, oss verkar kommunen klara sig bättre utan. Våran största nackdel är att vi redan bor och VILL bo i Pajala kommun. Nya kvastar sopar inte alltid länge, men tydligen bättre!

Utflyttande kommunbo

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “I Pajala sopar nya kvastar bäst!

 1. Till chefspositioner är det viktigt att anställa folk ”utifrån” för att stävja svågerpolitik, jäv osv. I små kommuner som Pajala och Övertorneå är ofta dom gamla kvastarna så färgade och insnöade så att det bara är deras släktingar och vänner som gynnas av div beslut.

 2. I Ötå har vi ett k-råd från Centerpartiet som vid varje chefsanställning, säger i fullmäktige sig vara säker på att han hittat rätt person för jobbet!? Fakta har visat hur fel han har vid otaliga anställningar. Enda tillsättning som varat över 1 år är socialchefen och som fortfarande gör ett bra jobb och som är infödd Ötåbo.

 3. Du har helt rätt, samma är det i Övertorneå kommun där värderar man inte ungdomar som vill stanna kvar. Man anställer personer som man tycker har goda papper och några högskolepoäng men som inte kan sitt jobb, utan behöver underställda minichefer. Dom sk högutbildade stannar några månader eller kanske 2 år högst på tjänsterna dom fått för dom är inte lokalfödda Ötå bor som vill bo kvar utan kvitterar ut sin feta lön! och vid sidan om söker sig till större ort.

 4. I Pajala är det mycket som förvånar vad gäller personalpolitik, skolan, synen på privata företag och en del annat.
  Det är sorgligt att se hur det fungerar i lilla Pajala kommun. En liten kommun som egentligen inte har råd med sånt.
  Sen det här med vindkraften, bara pengar och kortsiktigt tänk. Jäviga politiker som ser till det egna.

 5. Det är lätt att klaga i denna sak men tänk efter hur ni röstar i valen som det alltid varit gynnar så som det blivit.
  En annan sak vore att inför votering till tjänsterna inom kommunen.
  Sätt i gång och motionera i kommunen men rösta först in ett parti som tar tag i saken.
  Påverka och klaga inte !

 6. Likadant känns det i Övertorneå. Nyinflyttade välkomnas på Facebook och liknande som om de vore speciella på något vis, medan folk som redan bor här knappast uppskattas över huvud taget.

  • Exakt! I Övertorneå skiter man fullständigt i duktiga personer som lever och bor här. Kolla bara på kommunens pinsamma ”Walk of fame” eller ”Det bästa för Övertorneå”, som de kallar det. Hälften bor inte här, flera är helt okända och vissa har inte gjort annat än lovat stordåd i åratal och lyft bidrag från kommunen. Så pinsamt!! Jag skulle lätt kunna räkna upp 10 personer som verkligen GÖR något för Ötå och som lever och bor i kommunen. Men det är såna kvastar som sopar i kommunhuset nu och inte en jäkel har ryggrad att sätta stopp. Men det är klart. I Ötå är släkten bäst.

 7. Het rätt skrivet av Utflyttande kommunbo. Se bara den senaste rekryteringen av rektor. Det fanns flera sökande och minst en väldigt kvalificerad sökande som arbetat på skolan i kommun men som gång på gång direkt sållats bort av de som anställer enbart av deras av egna personliga åsikter.
  Pajala kommun är inte som äpplet. Äpplet ruttnar inifrån men inom Pajala kommun är det ruttet uppifrån!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.