fbpx

Inga tävlingar på skidor arrangeras av föreningar eller skolor

Skidåkning och även skridskoåkning håller på att försvinna som idrottsaktiviteter i våra skolor i Haparanda.

Trots att vi har snö och is halva året nyttjar man inte alla möjligheter som finns för motion och träning utomhus under vinterårstiden.

Tidigare arrangerades det populära skoltävlingar i längdåkning på skidor för grundskolan med hundratalas deltagare. Numera går många av eleverna genom grundskolan utan att en enda gång ha fått prova på längdåkning på skidor.

Det arrangeras inte heller några skidtävlingar av föreningar i vår kommun numera. Haparandaspelen och Kukkolaspelen på skidor samlade tidigare år stora skaror av skidåkare. Nu är det bara ett minne blott.

Den enda orten i Haparanda kommun som har skidskola varje år för ungdomar är Nikkala IK. Hatten av för alla flitiga ledare i Nikkala IK. Ni gör ett kanonjobb!

Eftersom det inte arrangeras några skidtävlingar i Haparanda kommun numera, så kunde man gott och väl övergå till att köra upp alla skidspår med skoter och spårsläde och göra sig av med de dyra pistmaskiner, som nu på många ställen preparerar spår.

När vi inte har skidtävlingar och skidåkare av svensk elitklass i Haparanda, behöver vi inga skidspår av världscups karaktär. Satsa i stället på att ordna med skidlekplatser på alla skolgårdar i vår kommun, så att alla barn lär sig åka skidor i tidig ålder.

Gösta Klippmark

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Inga tävlingar på skidor arrangeras av föreningar eller skolor

 1. ”behöver vi inga skidspår av världscups karaktär” står det i insändaren.
  Har Haparanda kommun haft så bra preparerade skidspår/banor ?
  Ställer mig lite tvivlande till det påståendet 🙂

 2. På Språkskolan har eleverna åkt både skridskor och skidor! Vår idrottslärare är jätteduktig och följer läroplanen och gör idrotten intressant och rolig för eleverna!

  Kukkola IF har också haft skidträningar hela vintern.

 3. Haaparanta ja Tornio voisivat yhdessä järjestää parempia mahdollisuuksia harrastaa hiihtoa ja muita talviurheilulajeja. Perinteitä on – Linn Svahn viimeisimpänä,pujottelun maailmanmestari Kalle P, maastohiihdossa Jari I jne.
  Hiihto on aina viime vuosiin asti ollut kaupungeissamme suosituimpia lajeja, ei vain kilpailumielessä vaan myös kuntoilun( =terveyden vaalimisen kannalta).
  HSKT ja esim. Pirkat (jos on olemassa) voisivat nostaa hiihtourheilun takaisin entiselle tasolle. Varmasti siinä olisi järkevä kohde myös kummallekin kaupungille.

 4. Det är väl inte bara skidåkare av elitklass eller barnens skidtävlingar som behöver bra skidspår?? Det finns många skidåkare i stan som uppskattar bra spår, det är en glädje att åka då och det främjar folkhälsan.

 5. De är nya tider Gösta!! På 90talet åkte vi skidor och plockade bär, andra dagar eldade vi kottar. Samhället har förändrat och blivit mångkulturellt och därmed försvinner Pippi Långstrump och Ronja rövardotter och ersätts utav internationella figurer.

  Tråkig avveckling samhället satt sig i

 6. På Seskarö har det varit skidträningar varje Onsdag under hela vintern för alla åldrar.. Dom yngsta har inte varit mer än 2-3 år, inte ovanligt att det har varit mellan 15-30 barn och ungdomar som varit med på träningarna och alla har åkt efter sin egen förmåga.
  Eldsjälar som Kjell Henriksson, Johan Tulered, Ingvar Isaksson mfl har alltid ställt upp med allt från att ge tips om teknik till att valla skidor, dra skidspår och ordna fika.
  Flera av barnen och ungdomarna har även varit iväg på skidorienteringstävlingar och det har även ordnats tävlingar här på ön.
  Nu när snön sviker så går detta gäng över till orientering med samma månghövdade deltagande och samma outtröttliga ledare med Kjell i spetsen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.