fbpx

”Kalla fakta” om kommunpolitiken

Det är en till synes märklig valrörelse där påståenden inte kan bemötas, då Socialdemokraterna inte är särskilt pigga på gemensamma debatter.

En lögn blir inte sann för att den upprepas tillräckligt ofta, utan den förblir osanning.

Socialdemokraterna har i sin reklamkampanj ett antal påståenden som inte håller måttet vid faktagranskning.

• (S) påstår att vi rustat ner kultur- och fritidsverksamheten i Haparanda.

Fakta: Vi har inte minskat anslagen på dessa områden. Vi har inte tillsatt en kulturchef som (S) velat ha. Men vi har anställt en kulturstrateg. Ridstallet har byggts, en entreprenör får fortsatt ansvar för skidspåren i norra delen av kommunen. Vi utvecklar ”på gränsen”-området, med en helt ny äventyrsgolfbana. Och flera andra aktiviteter är inplanerade till området. Nytt smådjursstall planeras. Sommar i Parken har utvecklats år från år.

• (S) påstår att vi försökt sälja kommunens skog. Fakta: Detta har inte varit aktuellt, men vi har tagit tag i förvaltningen av den kommunala skogen.

• (S) påstår att vi har planer på försäljning av värmeverket.

Delvis sant: Vi hade sådana ambitioner, men (S) ville att vi skulle samtala med Torneå om fördjupat samarbete och eventuell försäljning dit. Vi hade för avsikt att sälja halva värmeverket.

Fakta: Vi avbröt dessa planer då Torneå kom in med ett likvärdigt anbud som Vasa Energi. Och vid juridiska konsultationer konstaterades att det var svårt att genomföra affären som tänkt. Hade vi sålt en del av värmeverket till Torneå hade vi inte haft ett nytt värmeverk

• (S) påstår att vi försökt sälja äldreomsorgen.

Fakta: Vi har aldrig haft ens en tanke på att ”sälja” äldreomsorgen. Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för äldreomsorgen och vi vill ha valfrihet.

• (S) påstår att vi har högst barnfattigdom i länet, och att detta skulle ha skett under vårt styre.

Fakta: Barnfattigdomen har varit lika hög under (S) tid vid makten.

• (S) påstår att skolresultaten har försämrats under vår tid vid makten.

Fakta: Jo, resultaten har försämrats från en redan låg nivå, som vi ärvt av det tidigare styret med (S) +(V). Alla beslut som avsett att vända utvecklingen har tagits i full ENIGHET (inklusive S) i nämnden.

• (S) påstår att arbetsmiljön i kommunen brustit under vårt styre.

Fakta: Detta är åter ett arv från det tidigare styret. Hälsoschemat som införts på en del avdelningar har antagits i FULL enighet, även med (S).

• (S) påstår att utvecklingen gått åt fel håll i Haparanda.

Fakta: Mer än 500 miljoner har investerats i äldreboende, värmeverk, fastigheter, skola, vägar och vatten. Beslut om ny simhall och idrottshallar. Allt på grund av Socialdemokraternas overksamhet, bristande underhåll och försumlighet under årtionden!

Sven Tornberg, Niklas Olsson och Lars-Erik Wikberg Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “”Kalla fakta” om kommunpolitiken

 1. Medborgare: Det flydde personal redan innan sjukvårdspartiet satt i makten. Det är ett kvinnodominerat yrke. Generellt dåliga arbetsvillkor och dålig lön.

 2. Både äldreboendet Hemstranden och det nya värmeverket är två i sig fina anläggningar, men alldeles för dyra. Bedömningar finns att de två projekten är upp till 150 miljoner kronor för dyra tillsammans. Brister i Upphandlingarna är det mest flagranta. Värmeverket är dessutom för liten 10 mw för att klara av vårt värmebehov. Vi i Haparanda blir fortsatt beroende av dyr fossil värmeimport från Torneå Energy Oy samt fortsatt drift av vår gamla 50 åriga och ineffektiva panna Bettan. Den borde ha skrotats.Vi hade behövt en ny panna om 15 mw isf den vi investerat i 10 mw.
  Vi i Sjukvårdspartiet har åtskilliga gånger försökt få objekten till politisk diskussion men vi har mötts med arrogans och blivit avvisade av kommunalrådet Sven Tornberg med motiveringen att ”politiker inte ska lägga sigi”. Obegripligt! Vilken attityd Sven visat mot Sjukvårdspartiet som vill ta ansvar för våra skattemedel. Socialdemokraterna har visat en total passivitet till de frågeställningar vi lyft vad gäller dessa stora investeringar. Obegripligt och oansvarigt!

  • Det vore intressant för oss skattebetalare/röstare att få veta exakt hur Anders Rönnqvist kommit fram till att dessa två projekt hade kunnat göra för halva prisen och uppnå samma kvalitet och funktion.

   • Hej Petter-Niklas!
    Det är ju helt uppenbart att investeringarna borde ha gjorts mer seriösa med regelrätta upphandlingar. Det finns alternativa förslag och kalkyler som visar helt andra ekonomiska konsekvenser och som vi borde ha diskuterat politiskt innan beslut fattats. Mina inspel om behovet av överläggningar har alltid avvisats av kso Sven Tornberg, tyvärr.
    Man genomför t.ex. inte en upphandling av nämnda storleksordningar med enbart EN offert som underlag. Då gör man om upphandlingen.
    Det finns beslut i Kf om en ny panna om 12 mw från 2016. Av outgrundlig anledning har sedan bolagsstyrelsen upphandlat en panna om 10 mw. Om avvikelsen från beslutet åtminstone varit och andra hållet med en större panna som resultat hade felet varit mindre tveksamt. Med inköpet av denna panna uppkommer många kritiska frågor… vad ligger till grund för detta beslut, varför?
    Som förtroendevald politiker måste man vara konstruktivt kritisk till beslut av denna storleksordning som ska fattas så att man hamnar så rätt som möjligt. I dessa fall har vi i Sjukvårdspartiet konsekvent blivit avvisade av kso Sven Tornberg med våra inspel som handlat om behov av politiska diskussioner om investeringarnas inriktning och tillvägagångssätt varit de rätta.

    • Hej Anders,
     Vad menar du har varit fel i dessa upphandlingar? Som sagt viktigt för oss som röstar att det går rätt till.
     Ibland kanske man inte kan få mer än en offert på grund av olika anledningar, vad är det då som säger att du får in fler offerter om du gör om den?
     Jag läser på Haparanda Värmeverks hemsida att det byggs en ny panna på 10MW med rökgaskondensator på 2MW. Med min grundskolematte får jag 10+2 till 12MW, eller tänker jag fel?
     Vidare läser jag att investeringen beräknas ligga i storleksordningen 120 miljoner kronor. Siffrorna jag hittar för Särskilda boendet är 257 miljoner kronor. Alltså totalt ca 377 miljoner kronor.
     Menar Anders Rönnqvist att vi borde ha kunnat bygga det särskilda boendet för samma summa och fått värmeverket på köpet, med 30 miljoner kronor över till råga på allt? Som skattebetalare känner jag mig lurad!

  • Anders – Sjvp godkände utan reservation eller något annat bygget av äldreboendet. Ingen var emot det. Varför nu börja gnälla om att det var fel gjort? Acceptera att Sjvp var med och godkänna och gör nu det bästa av det. Inget blir bättre av att hela tiden skylla på att andra gjort fel.

   • Det är ett riktigt påpekande att vi inte reserverade oss mot beslutet om borgen, Hemstranden, då det beslutet lades fram i Ks/Kf. Den felaktigheten i min replik på Alliansens insändare ber jag om ursäkt för. Jag beklagar dock att vi (Sjvp) inte gjorde det även om det var försent att göra det vid det tillfället. Det visade sig att kommunen överlåtit hela upphandlingen till Riksbyggen som även antagit den enda offert som inkommit. Kommunen var vid det tillfället dessutom bundna till att säkra byggets finansiering genom att borga för de banklån som skulle tas av den Kooperativa Föreningen som skulle komma att äga fastigheten. Dessa omständigheter blev vi i Sjvp varse om försent. Vi kunde därför inte påverka upphandlingen mm. Allt detta var dock känt för kso Sven Tornberg och berörda tjänstepersoner men som inte reagerade, tyvärr.
    Vi i Sjvp gläds oss åt Nya Hemstranden som blir en modern och mycket fin byggnad där viktig verksamhet inom äldreomsorgen kommer att bedrivas. Smolket i bägaren är dock att byggnaden bedöms bli onödigt dyr.

 3. Men så här är det;
  I tre års tid har ni fått personalen på äldreomsorgen fly och säga upp sig, de som står kvar är mer än missnöjda också och säger nog upp sig så snart dem hittar nya arbeten.
  Extra satsningen på 1,5 miljoner gick inte till personalen eller våra äldre, frågan lyder fortfarande vart dom gick? Vi har hört oss runt och inget golvpersonal fick del av den summan så som ni påstår.

  Ni har satt tillbaka avgifter för förskola/fritids, det betyder att barnfamiljer har många tusen lappar mindre i månaden pga er.

  Så absolut, en sanning finns det i deras påstående.

  Hoppas verkligen inte ni som sitter där idag får sitta kvar efter valet, ni har gjort era misstag och har inget förtroende.

  • Ingenting är gratis, helt rätt att fritids, dagis mm ska betalas av dem som nyttjar tjänsterna. Annars åker ju kostanden över på alla dem som inte nyttjar tjänsterna och en del av dessa var dessutom själva tvungna att avgifter då deras barn var små. Ska de betala igen, nu för andras barn?! Nej, helt galet!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.