fbpx

Kommunal: Rösta NEJ till privat vinstdrivet företag

Under mina år som fackligt förtroendevald har jag sett och hört mycket. I verksamheterna som kommunen driver funkar samarbetet mellan facket och arbetsgivaren bra och man får regelbundet information om vad som händer och kommer att hända. En del privata utförare saknar kollektivavtal och då är det svårt att hjälpa medlemmen till exempel om man har blivit sjuk och får sänkt arbetstid samtidigt, vilket innebär bortfallen sjuklön. Min åsikt är samma som fackförbundet Kommunals: våra skattemedel ska inte användas för vinstdrivning på bekostnad av de sköraste i vårt samhälle, de äldre och på bekostnad av sämre arbetsvillkor för personalen.

Läs gärna Kommunals rapport ”Så mycket bättre”, en rapport som görs med två års mellanrum.

Rapporten visar att lönerna generellt är lägre i privat drift, de tidsbegränsade anställningarna är fler och andelen deltidsanställda är större. Medarbetarna inom den privata driften är dessutom mindre nöjda med sina arbetsplatser.

Låt er inte luras av allt fint som de privata lovar att erbjuda. I Haparandas äldreboenden blir man också erbjuden tre rätters middagar och det är alltid finare middag på söndagar, maten under storhelgen är en rejäl buffé och våra äldre blir dagligen erbjudna efterrätt. Tack vare kommunens kökspersonal har vi tillagade måltider med gott näringsinnehåll och inte uppvärmda halvfabrikat. Man firar olika traditioner till exempel alla helgons dag, 1:a maj, midsommar med mera och det ordnas olika aktiviteter under dagarna.

Vi ska inte ge den finaste verksamheten i kommunen till en privat aktör. Låt oss som jobbar åt Haparanda kommun visa att vi kan det här och att det kommer bli vår finaste verksamhet där personalen trivs, har bra arbetsmiljö och får jobba i fräscha, nya lokaler med den nyaste välfärdstekniken för våra äldres bästa.

Rösta NEJ i folkomröstningen så att vi inte får ett privat vinstdrivet företag inom äldreomsorgen, vinsterna dras från arbetsmiljön, förbrukningsvaror och de äldres matkostnader.

Tuula Maijanen

Ordförande Kommunal Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Kommunal: Rösta NEJ till privat vinstdrivet företag

 1. Hur ofta hörs det klagomål om privatiserad sophämtning eller hur våra skattebetalares pengar går till privata bolag som skottar snö?

  De drivs ju också på entreprenad, Haparanda stad betalar för sophämtning och snöskottning …
  Är det någon som tycker att de företagen inte ska få tjäna pengar? Eller att Haparanda stad säljer ut våra sopor till privata bolag?

  Varför blir diskussionen så annorlunda när det handlar om våra äldre, om kvalitet på vården är bättre än vad kommunen kan erbjuda, varför ska dom inte få tjäna pengar?

 2. Man ger ju inte bort huset, vi Haparandas äldre flyttar ju in, eller får dem ta boende nån annanstans😮….och tror att det blir mest Haparandabo som jobbar där, inte kanske kontorsfolk, men dem som är närmaste oss gamlingar…….

 3. Kommer rösta privat. Tack vare kommunens handlingar senaste åren.

  Se vad Kalix gör…

 4. Vad gör kommunen för anställda just nu Tuula?
  3 semesterperioder.
  Sänkta nattrader.
  Hälsoscheman som förstör återhämtning för anställda.
  Dåligt arbetsklimat.
  Dåliga löneförhandlingar av kommunal. FIASKO av kommunal.
  Dålig kontakt med anställda från kommunals sida.

 5. Kommunal är det sämsta facket ,dom har godkänt alla dåliga heltid scheman som arbetsgivaren har gjort. Sjukskrivningarna har ökat ,man tar semesterdagar för att orka arbeta. Många duktiga undersköterskor har slutat,och ersätts med personer med 3 timmar utbildning.

 6. Jassåå,nu har kommunens arbetsplatser helt plötsligt,bra arbetstider och bra arbetsklimat. Under dom senaste åren har allting bara blivit sämre. Ingen orkar arbeta heltid med den schemat vi har nu,vi tar semester dagar för att orka och att inte behöva sjukskriva sig. Många har gått ner i arbetstid

 7. Om nu det nya äldreboendet är det ”finaste” som kan erbjudas i Haparanda varför kan den inte drivas privat?
  Det är ju privata aktörer som bygger den eftersom kommunen inte har resurser att bygga ett sådant.
  Kollektivavtal är inte allt om löner och förmåner ändå skulle vara i linje vad andra kollektivt anslutna företag kan erbjuda.
  Många privata aktörer kan anlita bemanningsbolag som erbjuder klart mycket bättre löner, arbetstider, ansvar m.m än vad kommunen erbjuder sina anställda.
  Kommunen måste börja lyssna på vårdpersonalen på golvet och som kan jobbet utan och innan, politiker har oftast NOLL kunskap om vad vårdjobb går ut på.
  Det enda politiker kan är besparningar och tillsätta fler småchefer med en massa arbetsuppgifter som bara är onödiga och som kostar en massa pengar i lön.
  Dessa kronor gör mer nytta i vården än på ett kontor.

 8. Hälsoscheman och alla nedskärningar som kommunen, gör som du tillåtit Tuula är inte heller särskilt kul.

  Sänkta nattrader och 3 semesterperioder mm har inte gett en positiv bild av kommunen.

  Röstar privat då jag sett vad kommunen gör…..

 9. Om det fungerar så bra med kommunens omsorg, så förstår jag inte varför de privata ens söker sig till Haparanda. Vad är det vi som läser HB inte får veta från kommunen eller från Kommunal? De privata har sett att någonting inte fungerar inom kommunens omsorg, och då ser de privata en möjlighet. Ingen privat kommer till Haparanda om allt fungerar. Det skulle vara bra om vi fick en redogörelse vad som inte fungerar med kommunens omsorg. Istället verkar Kommunal ösa galla över det privata.

 10. Tuula ?’ Jag jobbar nu hos en privat bättre lön schema och ett bättre arbetsklimat . Vad säger du om det ? Lyft blicken
  Och välkommen till 2022

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka