fbpx

Kommunkassan var på minus

Replik till ”Ett mynt har två sidor och en årsredovisning betydligt fler” av Ann-Sofie Krakov Isaksson i HB 20220805:

Vi kan börja med Framtid S, som jag alltid har kalllat för Pajalamaffian. De misskötte kommunen på ett skrämmande sätt. När S, KD och Sjvp tog över efter dem så var kommunkassan på minus. De hade tömt den helt, så det fanns inga pengar att betala ut ens lönerna.

Ridhuset, som man propagerade hårt för, är en annan sak. Det fanns två privata intressenter som var villiga att ta över det. Men inte blev det så enligt Framtid S. Så nu finns det tre privat ägda hästar där och kommunen betalar en månadshyra på cirka 42.000 kronor + ett kommunalt bidrag på cirka 200–300.000 kronor årligen. Ska vi skattebetalare i kommunen stå för en verksamhet som endast berör ett fåtal?

Och det värsta av allt är alla dessa namnunderskrifter som samlades in, flertalet av dem kom från personer som inte ens bor eller bodde i kommunen.

Och reningsverket som Ann-Sofie menar att Framtid S har baxat fram. Det var tvunget att byggas ett godkänt reningsverk och detta kunde ingen av politikerna besluta om. Verkar ha varit ett slarvbygge redan från början det gamla reningsverket.

Och en mycket viktig sak BADHUSET. Innan förra valet så beräknades kostnaden till 60 miljoner, nu är det uppe i 80 miljoner. Men det finns inget badhus i Sverige som har byggts de senaste åren som kostat så lite. De kostnaderna har legat på 130–160 miljoner. Är vi kommunmedborgare beredda på denna kostnad? Inte jag. Och sedan pratar politikerna om att bygga i egen regi. Enligt Konkurrensverket så är kommunen skyldig att kräva in anbud över hela EU för detta.

Samma sak gäller för Pajala Flygplats, kostnad 10 miljoner, men det byggs av ett Pajalaföretag som är nära anknutet till kommunen.

Pensionsskulden, har våra politiker missat den helt? En skuld som uppgår till cirka 250 miljoner.

Alla dessa kostnader har inte kommunen täckning för om den skulle gå i konkurs.

Hur många byar har fått del av skatteutjämningsbidraget från staten. I Pajala by bor det cirka 2.000 invånare och i byarna 4.000. Varför stannar alla dessa miljoner i centralorten?

Och Tekniska enheten, du skriver att det är en personalflykt därifrån. Kan bara bero på två saker. Kaunis Iron betalar mycket bättre löner eller så kan man se över arbetsledningen där. På företag som personal flyr från så är den första åtgärden att se över ledningen och det är oftast där man sätter in åtgärder.

Dags att åter införa Tekniska nämnden, för kostnaderna för kommuninvånarna skenar upp hela tiden.

Skolorna i byarna var det ni som la ned och ni försökte lägga ned flera äldreboenden.

Bara att inse, Framtid S består av avdankade kommunalråd och kommunchefer. Som helt verkar för att centralorten skall växa.

Är vi inom hela kommunen beredda på att acceptera er i politisk maktposition och styra kommunen igen, jag tvivlar.

Och, Framtid S är inget socialdemokratiskt parti, som de försöker hävda, det vet jag som är medlemsansvarig och har järnkoll på vilka som är medlemmar i Socialdemokraterna i Pajala. Och ingen i Framtid S är medlem. Så om man försöker få er att tro det, så är det inte sant.

Jag är själv med på Socialdemokraternas lista, till fullmäktige, men mycket långt ner så ni behöver inte oroa er i Framtid S.

Kenth Heikkinen

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Kommunkassan var på minus

  1. Stort grattis till er i Junosuando. Partiet ”Framtid S kommer på valmöte utanför ICA Alskogs, 31 augusti kl. 11,00-13,00. De som la ner skolan i Junis. Hoppas att ni jagar bort dem från byn.”
    Ovanstående är ett citat från Kent H på Facebook, är detta Pajala socialdemokraterna sätt att samla röster?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.