fbpx

Lögn, förbannad lögn och Framtid S

På schemat för socialdemokraterna stod valarbete utanför Coop i Pajala. Emilia Töyrä, kandidat till regionen, gästade kommunen och var ivrig att ta del av kommunmedborgares tankar inför valet. Framtid S hade också mobiliserat sig till platsen. Döm om min förvåning när en väljare, i uppenbar ilska, stegar fram och anger skälet till att han inte ska rösta på S i år. Han säger ”det fanns inte en enda Pajalabo på fullmäktigelistan” och insinuerar osämja och att medlemmar plockats bort från fullmäktigelistan. Det är lögn.

Jag har suttit i valberedningen som en av ledamöterna i arbetet med att sammanställa ett förslag till medlemsmötet i Junosuando. Samtliga nominerade hade placering på listan utom två. Talesmannen för Framtid S, Johny Lantto, och den andra, medlem i samma parti, var icke-nominerbara. Även om det kan kännas tryggt att kunna ha en väg ut om väljarna inte ger stöd så kan man inte både äta kakan och ha den kvar. Innan styrelsen hanterat listan för utlåtande tog sig Bengt Niska, då i styrelsen för S och numera i Framtid S, friheten att sprida listan och offentliggöra denna. Det är emot arbetarekommunens antagna stadgar där det framgår citat ”Valberedningen gör upp förslag till valsedel för kommunfullmäktigeval. Förslaget föreläggs arbetarekommunens styrelse för yttrande. Därefter behandlas valberedningens förslag och yttrandet från arbetarekommunens styrelse på arbetarekommunens möte…”. Dessa stadgar ska respekteras även fast man heter Bengt Niska och har en gedigen politisk karriär bakom sig (en karriär som Bengt redan inför förra mandatperioden sa vara avslutad). Kanhända var tilltaget skäl för det misstroende Niska själv nämnde riktats mot honom? Den biten lämnar jag därhän för kommentering då jag inte själv suttit i styrelsen då diskussioner ägt rum och inte heller väckt misstroende. Hursomhelst, poängen är att vad som sprids inom Framtid S och verkar vara toppvapnet vid medlemsrekrytering och ett, i min mening, desperat försök att gå till valseger med är lögnen om att socialdemokraterna i Pajala kommun inte accepterar nomineringar från Pajala. Det är förbannad lögn.

Medlemmarna kunde inte rösta igenom en lista med kandidater från Pajala då dessa avsagt sig nominering och inte var valbara. Liknande fenomen skedde inför förra valet. Den gången kom avhoppen på sittande möte. Jag satt inte i valberedning eller styrelse men konstaterade på medlemsmötet att samtliga avhopp från numera Framtid S-medlemmar kom efter att man valt in ett namn som tydligen inte accepterades. Även nominerade från Pajala som accepterat sin plats och valts in högt upp i listan hoppade av. Vi utgår fortsatt från DEMOKRATI i kommunens arbetareparti och välkomnar alla medlemmar som delar de socialdemokratiska värderingarna! Avsäger man sig sin plats och väljer att inte komma till det möte som ska fastställa listan har man gett upp sin makt att påverka. Det går heller inte att göra som Owe Pekkari, Framtid S, gjorde. Att komma med en egen lista till den av S årsmöte valda valberedningen och tro att denna rakt av ska antas som valberedningens förslag. Vad vore då vitsen med en medlemsvald valberedning där man utöver geografisk spridning även ska beakta andra kriterier exempelvis ålder?

Att lova vad majoriteten redan beslutat om? Att gå till val med oärlighet? Det är Framtid S.

Kommunfullmäktiges ordförande, Birgitta Rantatalo (S)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

64 kommentarer på “Lögn, förbannad lögn och Framtid S

 1. Jag har länge funderat vad framtid-S står för, varför väljer man ett namn som associerar till ett annat parti, ja förmodligen för att vilseleda att det skulle vara något de inte är.
  Den orangea partifärgen behöver vi inte fundera särskilt mycket över, den återfinns i Finland där KD har den, men vanligast är att den återfinns i Liberalerna.
  Man visar här tydligt var på den politiska färgpaletten man känner sig hemma.
  Och kan man tro att ordet framtid har någon mening i partinamnet?
  Kanske, kanske inte…
  Det man kan konstatera är att alla som är medlem i framtid-s i pajala och Övertorneå är bittra och besvikna på S, alla har dessutom tidigare haft förtroendeuppdrag åt S, men de har förmodligen inte känt sig bekväm i partiideologin och har därför bytt färg.
  Enda sättet att bli av med en träta är att gräva ner den och gå vidare. Men om vi nu ska sia i ”framtid” så vill de gärna gräva upp dem och gå bakåt till gamla händelser och diskutera. Jag har inte sett en enda framtidsvision hos det nya Liberala partiet

 2. Nu tycker jag att vi utbybor gemensamt tar Pajala i handen och sjunger We shall overcome!

 3. Sigurd W beskriver hur valberedningen gick förbi den överenskommelse som fanns om att ena partiet, uteslöt delar av valberedningen och presenterade en lista efter egen smak.

 4. Ja Jonny, skulle rösta på dej men du tycks gilla de eviga tjafs som ni sossar håller på så idag rösta jag på vänstern med Linda i topp och hoppas att många andra även gör de,,,,

 5. Pajala kommun har stora problem med vården skolan och omsorgen, kommunen tappar invånare. Ska kommunen ha en framtid med inflyttning och tillväxt behöver politiken sluta upp med allt negativt och pajkastning som ständigt pågår. Man behöver se till sakfrågor som gör att det blir positivt . Gör det bättre bland annat för dom små företag som finns och vill verka i kommunen så att vi kan fortsätta verka i kommunen att vi kan få arbetskraft som vill bo här.

 6. Håller fullständigt med alla som tycker att denna gyttjebrottning är olustig. Dessutom är det en politisk gren där S i Pajala är svårslagna. Men när man möts av det ena påhoppet och osanning en efter den andra så är det jättesvårt att låta bli. I vanlig ordning kan inte Barbro hålla sig till sanningen. Den lista som Valberedning, där hon själv satt, presenterades för beslut hade i realiteten första ”Pajalanamn” som nr. 9. Som nummer 2 på listan fanns Sture H som långt före mötet meddelat att som valberedningen utformat listan så är han ej valbar. Jag själv, som nominerats som 1 av Pajala S-förening, satt på listans”utvisningsbänk” tillsammans med han som under mötet blev ”nr 2”. Motiveringen till ”utvisningen” är rätt intressant, ”talesman för annat parti”? Ett parti jag i det läget lämnat och blivit medlem i SAP. Men som efter Barbro, Birgitta m.fl. utrensning inte såg en annan möjlighet än att återuppstarta Framtid S.

  • Valspråket ”pajalabor är smartare än bybor” ger inte längre röster i kommunen, därmed blir Framtid S:s samarbete med M helt verkningslös även nästa mandatperiod. Förnya er, sluta med lögnerna och bli demokratiska och stryk S:et från partinamnet, då slipper ni vara snyltare. Valspråket ”alla skall leva” skiter i bostadsort.

  • Johny jag förstår vad du menar med att det är svårt att låta bli.
   Men låt dom hålla på vem bryr sig, ingen av er tjänar på detta vansinniga tjafs ren vuxenmobbning är det.

   • Kommunfullmäktiges ordförande som även sitter i valberedningen, där grundproblemet verkar finnas, för fram ett förvånansvärt oresonligt och till och med nedsättande resonemang. Rapa-Lantto för tankarna till ärekränkning som inte kan gynna det politiska livet i Pajala. Övriga partier myser på läktaren, men borde ha vett att fundera kring om det här är bra för någon i kommunen.

  • Det måste ju svida ofantligt mycket när de så kallade ”gråsossarna” i framtid s från Pajala inte platsade i Sossarnas val lista. Men egentligen vars står det skrivet att det måste vara en Pajala bo med på listan? Ingenstans. Och det är väl bättre att ha folk som jobbar för kommunen och inte endast för Pajala by som ju Lantto och company gjort så länge jag minns.

   • Helt klart är de förlorare båda två. Är det rentav två grupper med enbart ”egoistiska” personer som käbblar mot varandra? Båda S- grupperna, även övriga politiker har helt glömt bort folket i byarna, särskilt södra delen av kommunen. Där har vi i åratal arbetat och arbetar helt ideellt för att ordna trevliga sammankomster året runt för såväl gamla som unga. Svenska kyrkan i Pajala är de som uppmärksammat byborna med gudstjänster, sångstunder och i somras även en fantastisk kväll med sånger av Ted Gärdestad. Dessa stunder har fyllt lokaler med folk som efteråt kunnat sluta samman vid dukat kaffebord, helt ideellt ordnat. Vad ordnar kommunen för trevligt för oss i byarna? Vi ser dem endast var fjärde år. Varför- det vet vi alla, tyvärr.

  • Framtid S:s kommunala samarbete med Moderaterna skrämmer väljare, förnya er och sluta med lögnerna och stryk S:et från partinamnet, då slipper ni vara snyltare. Socialdemokraternas valspråk ”alla skall leva” skiter i bostadsort.

  • Jonny, jag säger det samma lögner och anklagelser från din sida ;
   1. I valberedningens lista, som enligt stadgarna offentliggörs för alla medlemmar samtidigt, tillsammans med kallelse till medlems och nomineringsmöte , fanns Sture Hannu på andra plats. Kallelsen och info skickades den 14/ 2 – mötet var den 27/ 2 . Att Sture hoppade av eller rent av påverkades att hoppa av.( Jmf 18/2 2018) spelar ju mindre roll . rätten att hoppa av har alla även om de accepterat nomineringen. Ingen av dem . som fanns på listan hade kunnat påverka sin placering innan mötet. På nomineringsmötet beslutades om listans utseende. Demokratisk röstning!
   2. Du påstår att Pajala S förening nominerade dig. Pajala S förening fanns inte, ingen styrelse, ingen verksamhet / verksamhetsberättelse. Däremot nominerades du av någon annan.
   3. Du skriver också att nr 9 var Pajalabo. Hon ( numera Fr s) har själv med bestämdhet dementerat att hon är Pajalabo.
   4. Du påstår vidare att vi i valberedningen, rensat ut Pajalaborna . Helt fel! Pajalabor, som ni definierar fanns tre nominerade; Sture Hannu, Berit Öström och Bengt Niska. Alla fick en plats på listan och kunde ha röstats till de högsta platserna, om de haft förtroende hos medlemmarna och varit på mötet och accepterat röstningen. Nu ville de inte ens deltaga och de har de rätt att göra.
   Lite förvånande om Bengt Niska, som inför förra valet 2018, tackade nej till nominering på grund av hälso och ålders skäl. Hälsan kan givetvis förbättras – men det få förunnat att bli yngre med tiden.
   Din roll som talesman för Framtid S fanns beskrivet i Haparandabldet, med stor bild på dig. Då borde du ha dementerat för HB.

   • Rättelse
    Det fanns fler nominerade från Pajala ;
    Robert Eriksson, Kurt Lind, Maud Zingmark och Martin Zingmark. De fanns givetvis på den lista, som valberedningen lämnat in ,som förslag. Om de inte hoppat av innan mötet och om de hade haft medlemmarnas förtroende kunde de funnits med bland de första namnen på listan

     • Det kunde ha blivit alla 7 i topp, om de varit på nomineringsmötet och fått medlemmarnas förtroende. Det är så demokrati fungerar.

   • Barbro och Birgitta. Ni har missat en viktig sak bakom era historiebeskrivningar, formaliahänvisningar och redogörelser för en haltande demokrati. Det är att vill man ha ett samarbete mellan två parter som träter så måste man arbeta för att bli sams igen. Det var detta som gjordes under hösten 2021 mellan ledningarna i de två partierna. Då kom man fram till en huvudprincip om att var tredje namn skulle vara sådana som kom från Framtid S eller Pajala s-förening. De accepterade dessutom att vara plats 3, 6, 9, osv. Men självklart med de mest tongivande namnen högst upp på valbara platser. Hade ni verkligen önskat detta samarbete så hade givetvis valberedningens förslag sett ut så, nomineringsmötet hade gått till på ett sådant sätt att överenskommelsen skulle helgas. Nu blev det inte så och splittringen fortsatte. Framtid S/Pajala S-förening ville det, en grupp inom S ville det, partidistriktet ville det, men ni och några andra i en annan gruppering inom S ville inte det. Och då nyttjade ni er demokratiska rätt att sätta stopp för det. Det hade därför varit mycket mer reko att stå för er vilja, att ni faktiskt inte vill samarbeta med Framtid S/Pajala s-förening än att hänvisa till medlemsmöten och felaktiga paragrafer, att vissa personer inte var nomineringsbara, att någon annan är talesman för annat parti osv.

    • Birgitta och Barbro ljuger så dom själv tror på det. Bedrövligt när grupperingar av några drivande kör över demokratiska processer. Inte undra på att det är krig i världen. Det hade väl varit en bra kompromiss för S och FS om Pajala centralort hade fått platserna 3, 6, 9 osv.. S får inte min röst efter denna artikel och förklaringen Westman skrev i HB.

    • Samarbete?
     Det du kallar för samarbete är att två gamla kommunalråd har försökt bestämma hur KF listan i ett annat parti skall se ut. Strunta i valberedning och nomineringsmöten,
     Jag förstår att du vill vara anonym.

     • Nu hamnade du där igen Barbro, i formaliadiskussioner, och påståenden om att stadgar och annat inte följs. Oavsett det regelverk som finns så förs många och oftast de viktigaste diskussionerna vid sidan om. När man är överens då beslutar man det sedan enligt gängse demokratisk ordning. Du vet ju att det är så, eftersom kapningen av s-partiet genomfördes på det viset. Fakta kvarstår att ledningarna i partierna ville enas under Socialdemokratisk flagg. Men många i Korpis-falangen var inte intresserade utav det. Och då blev det inget. Säg det rakt ut. Ni vill inte samarbeta med Johny och övriga på Framtid S-lista. Min förhoppning är att Framtid S, v och m lyckas knipa något mandat till så majoritetsfördelning skiftar, men sedan vill jag att de har ett samarbete med de inom s-partiet som vill ha det. Så får de som inte vill det, bli politiska vildar eller något annat.

 7. Ja, ja! Kan det rentav vara så illa att några ”gamla” politiker – oavsett parti – fortfarande år 2022 anser deras åsikter vara allenarådande? Är det så illa, då är det befogat med denna splittring som på sistone skett i S-partiet i bl.a Pajala och Övertorneå. Den tiden torde för längesedan vara förbi då några få ansåg sig vara viktiga personer i olika samhällsorgan och folket bugade och bockade för dem. Ligger den tornedalska mentaliteten ff efter även i dessa sammanhang? Det finns många duktiga, högt utbildade personer i dessa kommuner, vilka rört sig i olika sammanhang ute i landet och har mycket fint och nyttigt att komma med. Tyvärr förstörs den politiska andan av sådant som nu hänt inom S-partiet i dessa kommuner. Många drar sig för att ens engagera sig i politiken, som egentligen är mycket viktig. Denna splittring är helt förödande för hela Tornedalen och spär ytterligare på politikerföraktet. Ena partiet värnar endast om norra delen av kommunen, den andra pratar om framtiden men har tyvärr endast några få unga i sitt parti.

  • Samarbete?
   Kallar du verkligen det för samarbete att två från ledningen vill. ?
   I mina ögon är det Fåtalsvälde = diktatur.
   Putin frågar inte heller vad folket vill.
   Du nämner Korpisfalangen – vad vet du om det? De har aldrig blivit tillfrågade.

 8. För oss som inte är Pajalabor så är det rätt så kul att läsa. Fanns det en lista eller inte. Om det fanns, vilken lista var det då? Fanns det Pajalabor i listan eller inte? Vem var i garderoben och vem var det inte? Vem är riktig ”sosse” och vem är en falsk ”sosse”? Vad gjorde Donald Trump i Pajala? Vad hade gyttjepölen med saken att göra? Vem känner till början på historien och vem känner inte till början? Vilken roll hade ulvarna i fårakläder? Var Sd och V också representerade inom S eller FS eller kanske i båda? Vems partibokstav är det rätta?

 9. En riktig ankdammsdebatt som kommunfullmäktiges ordförande startat!
  Verkar svårt att överblicka helheten med den här låsningen, med alla de möjligheter kommunen har.

 10. Idag kom Annonsbladet. Socialdemokraterna visade upp sina kandidater. En SD:are på plats två. Är det Socialdemokraterna vi ska rösta på? NEJ!

  • Det kan ju inte undgått någon att Kandidat #2 hoppat av? Vissa ur framtid S har ju verkligen fokuserat på det och driva den debatten i sociala medier, kanske för att man inte har så mycket annat att bidra med till den politiska debatten.
   Men när dom själva hoppat fram och tillbaka mellan olika partier då är det en helt annan sak…?
   Tror att det flesta som bor utanför Pajala C inte vill se varken Johny eller Bengt i ledande positioner.
   För då börjar nedmonteringen i byarna. Det är lätt att gå till val på beslut som redan är fattade.

   * Fritidsgård
   * Nytt badhus

   • Själv tror jag att de flesta utanför Pajala som läser denna tidning är ganska less på ert sosse-tjafs!

   • Vem som för debatt och inte, samt kommer med för Pajala kommun framåtsyftande förslag, kan nog ingen missa?
    Vad gäller ”nr 2” så visste alla, även de drivande i nuvarande S, var vederbörande har sin ideologiska hemvist. Det har han aldrig dolt. Men hos de ”riktiga Sossarna” är sådant inget problem. Bara man bidrar till att bromsa Pajala kommuns utveckling med risken att kvalitetssatsningar hamnar i Pajala C-ort.

     • Vad är det som är ”över gränsen”?
      Efter att ha suttit kf och ks tillsammans med de ”riktiga Sossarna” så är bilden mer än tydlig. Inte bara för mig.

    • En sak är vi överens Jonny
     Kommunmedborgarna vet vilka som styrt innevarande mandatperiod och vet vad som utvecklats. Att hindra avveckling är också utveckling. Du får ett ex. ( det finns massor)
     Ditt gäng ville bygga 10 lägenheter för trygghetsboende på Tallgården. Vi lyckats förhindra det men ni hade påbörjat med fem och fler blev det inte. När det blev klart för dig skrek du ” då får dom väl bo hemma då.” Till saken hör att det aldrig funnits boende på alla fem heller.
     Hur har du uttryckt dig beträffande Asphemmet, Rönngården och Förskolan i Junosuando. Ditt förslag har varit Stäng! Bara för att ge några exempel. Kallar du det för utveckling?
     Du försöker svartmåla det socialdemokratiska partiet på alla sätt och ändå har du försökt komma in i partiet bakvägen, så sent som i våras. Det är inkonsekvent !

 11. Politikerna i s och fs är riktigt pinsamma ni fattar inte hur mycket ni förstör för kommunen. Folk skrattar ju åt er inte konstigt att ingen vill flytta till denna kommun. Se till att börja jobba med sakfrågor och lägg av med skitsnack och pajkastning.

 12. Vilken soppa, Kent Ögren och Yvonne Ståhlnacke har nog komiska minnen från SAP Pajalas möten där de anlitades att svinga ordförande klubban under Framtid S:s födelse. Landstingets kniviga möten var bara ha-bla-ha, fick de erfara. Alla beslut är tagna i demokratisk laga ordning enligt svensk modell, var stolta.

 13. Jaha Johnny!
  Du skrev tidigare under sommaren att du skulle hålla dig borta från att debattera på HB-webben efter flertalet sakfel i dina inlägg och argumenten tog slut.
  Nu saknade du svar på den sakliga insändaren och valde istället att påstå att Birgitta håller på kvalificerad historieförfalskning utan att i sak bemöte det du påstår vara falskt med den sanning du har.
  Johnny du är känd för att vara sanningens budbärare, och idag är du känd för att vara Pajalas Socialdemokraters bästa valarbetare, för efter varje inlägg och kommentar som blottar din okunskap och verklighetsfrånvända centraliseringspolitik vinner S några röster till.
  Jag ska ge dig ett gott råd Johnny, istället för att försöka få makt genom att säga att de andra har fel så försök om du förmår skapa en egen politisk plattform och jobba seriöst utifrån den. Just nu känns det som att den där gyttjegropen du nämner suger fast er djupare och djupare i dyn. Det kan ju förvisso bero på att man med åren inte är lika stark att ta sig vidare men det kan även bero på att man trivs.

  • Tack för kommentaren ”Boris”! Har nog inte svurit att jag inte kommer att bemöta uppenbart felaktiga och osanna påståenden, varken nu eller i Framtiden 😃 Tycker vi har en stark och välbyggd plattform att jobba politiskt från för Pajala kommuns Framtid och utveckling!

   • Dagens Framtid S strök ju sig bort från S valberedningens förslag till fullmäktigelista för ett antal år sedan. Och inte nog med det, dom lämnade mötet utan att rösta om förslaget. Redan då visade de hur deras märkliga demokrati är. Man kan skönja krumeluren M bakom S redan då.

    • Du får nog läsa in dig lite bättre i ärendet och hur turerna i nomineringsfrågan gått. Vad gäller ”krumelurer” bakom partibeteckningar så tror jag att de som utnämnt sig till de ”riktiga Sossarna” har den största hemläxa att göra. Av det blygsamma antalet politiska initiativ som kommit från deras håll så är de mest spektakulära allt annat än socialdemokratiska. Vad sägs om ex.vis pedagogisk barnomsorg genom riskkapitalbolaget Ström Slott? Drev detta stenhårt tills de fick kalla fötter i fullmäktige efter ett massivt motstånd av FrS och V.
     Symbolisk skattesänkning på 10 öre för att blidka Kd samtidigt som S regeringen påpekade att de extrapengar de skickar till kommunerna inte ska användas till skattesänkningar.

 14. Och så undras det varför det är så få unga i politiken? Inte alls konstigt som ni håller på, bara massa beskyllningar, smutskastning och rent svammel.
  Saknas helt sunt förnuft och logistik tänkande i politiken, bara massa drömmar och fantasier.
  Man blir innerligt trött.

 15. Jag var där på medlemsmötet i junosuando och såg spektaklet med egna ögon, Johnny och pajalas självutnämnda så kallade höjdare som ni tror att ni är, ni närvarade inte ens på mötet. Det fanns visst pajalabor på nomineringslistan. Och hur kan ni komma med en egen lista till mötet med bara pajalabor? De är väl valberedningens uppgift att ta fram en sådan lista! Det som Birgitta skriver i artikeln stämmer till 100% ,så den som läser detta kommer att förstå vilka som ljuger! Så Johnny med kompani sluta upp med eran smutskastning, man framstår inte som en bättre människa genom att försöka förlöjliga andra! Och fara med osanningar! Mvh Fredrik Hangasjärvi

  • Hördu Fredrik, jag
   har själv sett valberedningens lista inför Junosuandomötet. Första Pajalanamnet var på plats 17. Johny var helt bortplockad. Så var det med det samarbetet som skulle försona sossarna.

   • Lillasyster! Den lista du beskriver har inte lagts fram på nomineringsmötet.
    Alla nominerade , även de nygamla och nya socialdemokraterna , fick plats på KF listan, utom 2
    den ena var talesman för annat parti och den andra var fortfarande kvar i Framtid S. Då är man inte valbar.
    En Pajalabo Sture Hannu fanns på plats nr 2. Att han sa upp sig och ville ha en plats längre ner på listan innan mötet, är en annan sak. Korrigeringar i listan gör man på nomineringsmötet Medlemmarna väljer
    Det är DEMOKRATI.
    Du skriver också om ena sossar. Framtid S är ju inte sossar , en del har varit det och andra har varit V. Om man skall ena olika partier måste man diskutera politiken , mer än kommunfullmäktigelistan. Under den här mandatperioden har Framtid s fört en aggressiv oppositionspolitik. Ändras den med placeringen på Kf listan?

  • Hej Fredrik!
   Rakryggat av dig att i alla fall skriva inlägget under eget namn. Du har nog, tyvärr, blivit rejält desinformerad i ärendet. Det förslag som valberedningen med bl.a Birgitta R, tog fram var ”rensat” på Pajala-kandidater från valbara platser. Jag kan skicka dig en kopia på utskicket, allt finns ju på papper. Nr.2 på listan, Sture H, hade långt innan meddelat att då valberedningens förslag inte på när uppfyllde de överenskommelser som träffats, så ville han bli struken. Det förvägrade valberedningen honom och sa att ”det får ändras på medlemsmötet”.
   Nu är det som det är och mitt fokus ligger på att få fram bästa och mest kompetenta politiska ledning i Pajala kommun för att klara alla de utmaningar som ligger framför oss 🙂

   • Så typiskt, tycker man inte som Jonny , då har man fel. Fredrik var på mötet och bildade naturligtvis sin egen uppfattning, till vilket han är fullt kapabel. Du var inte där , så man kan ju undra , dels varför och dels hur det kommer sig att du tycks veta hur det gick till?
    Att dumförklara oliktänkande skapar inte förtroende.

   • Upplever att vi i norr nu, på många sätt har ett fantastiskt gynnsamt läge med stora kommande industrisatsningar som kan komma att innebära jobb men även övriga möjligheter inom en rad olika näringar. En ödesfråga är givetvis att man lyckas attrahera nuvarande och kommande arbetare att faktiskt vilja bo i kommunen. Följt kommentarerna här ovan och blir lite beklämd. För mig som socialdemokrat men boende utanför kommunen så hoppas jag att Framtid S blir en kortvarig konstruktion. Jag förstår att man uppfattade att det var nödvändigt att bryta sig ur och jag sörjer att man från S inte släppte till namn på från Framtid S högre upp i listan då tid var.
    Min uppfattning är att det program som Framtid S lägger fram inför detta val ligger väl i linje med socialdemokratiska grundvärderingar och att man faktiskt talar om vad man vill uträtta på såväl kort- som långsiktigt (detta ser jag mindre av från de andra partierna). Johnny och övriga i Framtid S, stort lycka till med ert fortsatta arbete!…..och med en förhoppning att ni under nästa val ges möjligheten att ta bort ”Framtid” i ert namn och då åter känner att ni kan driva socialdemokratisk politik inom ramen för S

  • Fredrik. Du är nog förd bakom ljuset på grund av att du inte känner till början på historien

 16. Ska man skratta eller gråta?
  Tar emot att kliva in i ringen och tvingas att ta en rond i Birgitta R:s paradgren ”verbal gyttjebrottning”.
  I bästa Donald Trump-stil går Birgitta R ut i attack för att rättfärdiga sitt eget och sin falangs utrensning av Pajala-kandidater från S-listan inför valet. Problemet för Birgitta är att hon i paniken och desperationen bortser från att allt är dokumenterat och det finns massor med hederligt folk som var med i denna process. Rekommenderar att Birgitta lägger sitt krut på sin valrörelse i stället för kvalificerad historieförfalskning. Väljare och kommunbor vet hur det gick till. Situationen blir inte mindre prekär för Birgitta och co. i de ”riktiga Sossarna” nu när nr. 2 på listan Ronny S kliver av och, föga överraskande, öppet deklarerar sig egentligen vara SD-sympatisör. Hur står det till egentligen i det partiet? Finns det månntro fler falskskyltade kandidater i ledet?

  • Donald Trump? Den gyttjepölen, eller som det heter på meänkieli ”rapaLantton”, får du nog stanna ensam i Johny. Du har rätt i att det finns flera insatta. Men visst är vi överens om att du inte är en av dem? Kanske tom den minst insatta efter 4 års total frånvaro från S medlemsmöten.

  • Socialdemokraternas förkortning S bildades år 1889. Partinamnet anger dess viktigaste ideologi. Om man inte är S bör man avgå/avsattas från partiet. Det har många fått erfara, även tidigare kommunalråd och sådana som sympatiserar med annat parti såsom FS och SD.
   FS har ju själva strukit bort sig från nomineringar, det kan två erfarna landstingsordföranden intyga. Varför mörklägger FS:s demokrati det? Det passar nog bättre till sakpolitiska M-spelet.

  • Johny om Någon är ju känd för att byta parti, det är ju sen gammalt.
   Men det kanske är en annan sak när det gäller andra än han själv.

   • Skulle vara klädsamt om Framtid-s som valt att driva eget parti kan ägna sig åt politik istället för pajkastning, har ni inga seriösa politiska förslag så lägg ner. Man vinner inga röster på att svinga åt höger och vänster.
    Sen rimmar det lite knasigt att man har ett parti som heter FRAMTID när medelåldern på listan börjar uppnå nivåer i paritet med svenskens normala livslängd.
    Men Owe och Johnny ni är välkommen tillbaka till ert ursprung som hör hemma långt VÄNSTERUT.

    • Framtid S stöttar gruvan och lägger upp bilder på det, det är ju jätte bra.
     Det är klart Johny gör det, enligt tidningsartikel 2012, redan då tjänade han 2 miljoner kronor på gruvan. Så tacka för det, att han hejar lite extra, men det kanske bara är för EGEN vinnings skull???

     Släpp fram unga i politiken och fokusera på hela kommunen istället.
     Det är inte vackert när gamla rävar vägrar släppa taget!!!

    • Du får nog läsa in dig lite bättre i ärendet och hur turerna i nomineringsfrågan gått. Vad gäller ”krumelurer” bakom partibeteckningar så tror jag att de som utnämnt sig till de ”riktiga Sossarna” har den största hemläxa att göra. Av det blygsamma antalet politiska initiativ som kommit från deras håll så är de mest spektakulära allt annat än socialdemokratiska. Vad sägs om ex.vis pedagogisk barnomsorg genom riskkapitalbolaget Ström Slott? Drev detta stenhårt tills de fick kalla fötter i fullmäktige efter ett massivt motstånd av FrS och V.
     Symbolisk skattesänkning på 10 öre för att blidka Kd samtidigt som S regeringen påpekade att de extrapengar de skickar till kommunerna inte ska användas till skattesänkningar.

 17. På SVT:s valkompass uppger Framtid S att dom röstar ”sannolikt” på S i riksdag och regionval och att sakpolitiskt har samarbetet med M fungerat bra. Deras S är således ”ulv i fårakläder”. Hos Socialdemokraterna är varje partibokstav äkta.

  • Var ”ulvarna i fårakläder” finns blev rätt klarlagt igår när det hos de ”riktiga Sossarna” i Pajala S nr 2 Ronny Smedqvist klev ut ur garderoben och förklarade att han egentligen är SD.
   Något som de flesta visste förutom ”de riktiga Sossarna” 😎

   • SD, Sveriges förmodligen största arbetarparti, har jag inga problem med att företräda. Och soppan med Framtid Pajala, förlåt S, har jag sällan skådat maktfullkomligare centraliserade personer. Och det är som Birgitta R skriver, jag var med på mötet. Och till Er kännedom så är jag mer socialist än dom flesta i Framtid Pajala förlåt S. Och till Er väljare som funderar en röst på S eller Framtid S så är valet enkelt rösta S då kanske vi får ordning på kommunen och vi i SD ställer alltid upp bakom kloka förslag som gynnar HELA kommunen mvh Ronny

    • Ronny, menar du att det det inte är ordning på kommunen med S i rodret de senaste fyra åren. Vad talar för att det nu plötsligt blir ordning. Du kanske ser det komma?

    • Ronny, du har ju själv varit med och ”centraliserat” kommunen senaste fyra åren. Eller är det inte demokrati inom S menar du?

    • Förresten Ronny. Du som smutsar ner orden ”demokrati” och ”arbetarparti”. Vad betyder solidaritet för dig?

     Du har ju uppenbarligen problem med sammanhållning när det kommer till olika grupper i samhället, som du själv är med och bidrar till.

     Du säger att ingenting som byggs i Pajala gynnar utbyarna.
     Är inte ni en del av Pajala?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.