fbpx

Omsorgsboenden ska skötas av kommuner

För en tid sedan kunde vi läsa i HB att ett nytt äldreboende byggs i Haparanda. Det var en glad nyhet bland annat eftersom vi i de stora åldersgrupperna är i pensionsålder och kommer att behöva omsorgsplatser.

Vi vet även att många i pensionsåldern flyttar från södra Sverige till sina gamla hemtrakter och nära den finska gränsen. Detta eftersom många familjer flyttade från norra Sverige och Finland efter jobb och levebröd till södra Sverige för att jobba i fabriker. Saknaden efter hembygden är förståelig.

Under de närmaste veckorna har jag läst oroväckande skrivelser om byggandet av detta omsorgsboende. Jag och många andra tänkte att omsorgsboendet blir kommunalt. Men nu läser vi att det inte är självklart. Det är sorgligt.

Här vill jag tacka Peter Waara, tidigare kommunalråd. Du tar tag i en viktig fråga om äldreomsorg. Dina åsikter är rätta och aktuella.

Till Pia Hulkoff vill jag säga följande: Ingen har sagt, eller ens tänkt, att privata företagare inte är viktiga i vårt samhälle. Så klart är de det, men det här handlar om att omsorgsboenden inte är lämpliga till det.

Samhället skulle inte fungera utan företagare.

Omsorgsboenden ska skötas av kommuner.

I Finland har det skapats flera privata omsorgsboenden. Under det senaste året har vi läst om flera sorgliga fall gällande dessa. I många fall har det handlat om chefernas höga månadsinkomster.

Omsorgspersonal har varit lågt utbildad och haft för hög arbetsbelastning. Den här kombinationen leder inte till ett bra slutresultat. I värsta fall har omsorgsenheter tvingats stänga.

Vi kvinnliga pensionärer har små pensioner. Samhället har inte uppskattat vårt jobb med att uppfostra barn och även det påverkar våra möjligheter. De flesta av oss uppfostrade först barnen till skolåldern och först efter det inledde vi arbetslivet. Vi är inte bittra, men vi har jobbat tillräckligt.

L.B

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Omsorgsboenden ska skötas av kommuner

 1. Denna tråd har varit insomnad men ämnet är ständigt aktuellt. Läser i riksmedia att de boende i äldreboenden i Gislaved nekas dricka läsk förutom under storhelger. Herregud, är det så illa i Folkhemmet. Jag kan dock meddela att den dag jag bor på ett äldreboende kommer jag att ordna dryck på egen hand, antingen med rullator till bolaget eller med hemkörning från ICA eller Coop eller bolaget beroende på vad jag är sugen på. I alternativmedia (som sossarna vill förbjuda) liknas ansvarig i Gislaved vid komandora och lägervakt, och jag förstår liknelsen. Boendet och personalen är till för de gamla, inte tvärtom, oavsett om nån privat entreprenör vill sko sig på skattepengar eller om boendet sköts i kommunal regi i nån s-klanstyrd kommun..

 2. Har något som privatiserats blivit billigare för köparen/konsumenten ?

 3. ””Kommunen styr villkoren för verksamheten genom de krav som ställs i upphandlingen. Vanligen tas all personal som redan jobbar i verksamheten med. När avtalsperioden är slut görs en ny upphandling och då kan en annan aktör potentiellt vinna och ta över driften av verksamheten.””

  det är ju så att Kommunen skall sköta tillsynen av Alla Äldreboenden inom kommun…

  https://seniorval.se/bra-att-veta/organisationsformer-inom-aldreomsorg

 4. Nickname, du helt ute och cyklar i frågan! Det är Kommunen som bygger boendet/fastigheten. Det är om driften för omsorgen det gäller, kommunalt eller privat! Ersättningen är en äldreomsorgspeng för driften, motsvarande kostnaden för en kommunal drift. Det är här privata roffar åt sig vinster med mindre personal bemanning bl.a.!

 5. Haparandaborna verkar tro att ett privat äldreboende dimper ner från himlen en måndag morgon vid 07 tiden. Ni måste ju ha förstått det är er kommunledning som vill ha privata alternativ då kommunen inte kan driva verksamheten. Ni Haparandabor vill ju inte satsa på kommunala äldreboenden. Ni vill inte betala vad det kostar. Om ni vill ha kommunala äldreboenden så måste ni vara beredda på att betala högre skatter. Att som ni titta upp mot himlen och vänta på att manna ska falla ner är dömt att misslyckas. Ni som bor i kommunen bestämmer, genom era röster, hur kommunen ska skötas. Ni har en ny chans nästa år. Rösta rätt och skriv sedan insändare om hur bra allt blev. Ni har verkligen världsrekordet i att rösta fel i alla val som hållits sedan jag 1981 flyttade från Haparanda.

 6. Varför kommunen? Lägst löner, lägst produktivitet och dyrare för skattebetalarna. Till sist men inte minst sämre kvalitet. Om man bortser från socialistiskt värderingar en stund så är valet enkelt.

  • Hur får du det till att kommunaldrift är dyrare?? redovisa siffror tack!!

 7. Höger borgarnas s.k. frihetsreformer har gått för långt! Borgarna har avreglerat Apoteken, Bilprovningen etc. Släppt fram riskkapitalister inom skola, vård och omsorg etc. Och dessa privata läkare och nätläkare som ruinerar den lokala vårdcentralen på resurser. Ett enkelt blodprov som en privat läkare önskar, jo vem utför och betalar, precis lokala vårdcentralen. Före högerns avreglering av Apoteken, hade statliga Apoteket ansvaret för skyddsmaterial i samhället! Vad hände, inget krav från borgarna på privata Apoteken? Därför brist på material under pandemin!

 8. Vi betalar kommunalskatt. All äldreomsorg skall skötas av kommunen! Men det är ju klart, har man andra aktörer som är sugna på pengarna. Kommunledning i Haparanda tänk nu lite längre än en mandatperiod. Oj, hur kunde bli så med våra äldre. Svar som i Lorry, det tänkte vi inte på. Hälsningar Nils-Åke från Säivis.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.