fbpx

Omsorgsboenden ska skötas av kommuner

För en tid sedan kunde vi läsa i HB att ett nytt äldreboende byggs i Haparanda. Det var en glad nyhet bland annat eftersom vi i de stora åldersgrupperna är i pensionsålder och kommer att behöva omsorgsplatser.

Vi vet även att många i pensionsåldern flyttar från södra Sverige till sina gamla hemtrakter och nära den finska gränsen. Detta eftersom många familjer flyttade från norra Sverige och Finland efter jobb och levebröd till södra Sverige för att jobba i fabriker. Saknaden efter hembygden är förståelig.

Under de närmaste veckorna har jag läst oroväckande skrivelser om byggandet av detta omsorgsboende. Jag och många andra tänkte att omsorgsboendet blir kommunalt. Men nu läser vi att det inte är självklart. Det är sorgligt.

Här vill jag tacka Peter Waara, tidigare kommunalråd. Du tar tag i en viktig fråga om äldreomsorg. Dina åsikter är rätta och aktuella.

Till Pia Hulkoff vill jag säga följande: Ingen har sagt, eller ens tänkt, att privata företagare inte är viktiga i vårt samhälle. Så klart är de det, men det här handlar om att omsorgsboenden inte är lämpliga till det.

Samhället skulle inte fungera utan företagare.

Omsorgsboenden ska skötas av kommuner.

I Finland har det skapats flera privata omsorgsboenden. Under det senaste året har vi läst om flera sorgliga fall gällande dessa. I många fall har det handlat om chefernas höga månadsinkomster.

Omsorgspersonal har varit lågt utbildad och haft för hög arbetsbelastning. Den här kombinationen leder inte till ett bra slutresultat. I värsta fall har omsorgsenheter tvingats stänga.

Vi kvinnliga pensionärer har små pensioner. Samhället har inte uppskattat vårt jobb med att uppfostra barn och även det påverkar våra möjligheter. De flesta av oss uppfostrade först barnen till skolåldern och först efter det inledde vi arbetslivet. Vi är inte bittra, men vi har jobbat tillräckligt.

L.B

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Omsorgsboenden ska skötas av kommuner

 1. ””Kommunen styr villkoren för verksamheten genom de krav som ställs i upphandlingen. Vanligen tas all personal som redan jobbar i verksamheten med. När avtalsperioden är slut görs en ny upphandling och då kan en annan aktör potentiellt vinna och ta över driften av verksamheten.””

  det är ju så att Kommunen skall sköta tillsynen av Alla Äldreboenden inom kommun…

  https://seniorval.se/bra-att-veta/organisationsformer-inom-aldreomsorg

 2. Nickname, du helt ute och cyklar i frågan! Det är Kommunen som bygger boendet/fastigheten. Det är om driften för omsorgen det gäller, kommunalt eller privat! Ersättningen är en äldreomsorgspeng för driften, motsvarande kostnaden för en kommunal drift. Det är här privata roffar åt sig vinster med mindre personal bemanning bl.a.!

 3. Haparandaborna verkar tro att ett privat äldreboende dimper ner från himlen en måndag morgon vid 07 tiden. Ni måste ju ha förstått det är er kommunledning som vill ha privata alternativ då kommunen inte kan driva verksamheten. Ni Haparandabor vill ju inte satsa på kommunala äldreboenden. Ni vill inte betala vad det kostar. Om ni vill ha kommunala äldreboenden så måste ni vara beredda på att betala högre skatter. Att som ni titta upp mot himlen och vänta på att manna ska falla ner är dömt att misslyckas. Ni som bor i kommunen bestämmer, genom era röster, hur kommunen ska skötas. Ni har en ny chans nästa år. Rösta rätt och skriv sedan insändare om hur bra allt blev. Ni har verkligen världsrekordet i att rösta fel i alla val som hållits sedan jag 1981 flyttade från Haparanda.

 4. Varför kommunen? Lägst löner, lägst produktivitet och dyrare för skattebetalarna. Till sist men inte minst sämre kvalitet. Om man bortser från socialistiskt värderingar en stund så är valet enkelt.

 5. Höger borgarnas s.k. frihetsreformer har gått för långt! Borgarna har avreglerat Apoteken, Bilprovningen etc. Släppt fram riskkapitalister inom skola, vård och omsorg etc. Och dessa privata läkare och nätläkare som ruinerar den lokala vårdcentralen på resurser. Ett enkelt blodprov som en privat läkare önskar, jo vem utför och betalar, precis lokala vårdcentralen. Före högerns avreglering av Apoteken, hade statliga Apoteket ansvaret för skyddsmaterial i samhället! Vad hände, inget krav från borgarna på privata Apoteken? Därför brist på material under pandemin!

 6. Vi betalar kommunalskatt. All äldreomsorg skall skötas av kommunen! Men det är ju klart, har man andra aktörer som är sugna på pengarna. Kommunledning i Haparanda tänk nu lite längre än en mandatperiod. Oj, hur kunde bli så med våra äldre. Svar som i Lorry, det tänkte vi inte på. Hälsningar Nils-Åke från Säivis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.