fbpx

Pajala kommun på grön kvist utan nedläggningar

Tiden går fort, snart har fyra år gått sedan vi (KD) fick förtroendet tillsammans med (SJVP) och (S) att styra Pajala kommun. Vi fick ta över makten efter en turbulent tid med negativa beslut, såsom stängningar av skolor, stängning av badhus och nedsläckning av gatljus ute i byarna.

I skolorna var det stora problem, inte minst i Pajala centralskola där man hade stora problem med mobbning, kränkningar och allmän oro i skolan, vilket skapade en dålig studiemiljö, med efterföljande viteshot.

De som då styrde kommunen såg som enda lösningen att centralisera: stäng Tärendö skola och då löser sig allt. Stäng alla badhusen utanför Pajala, släck gatljus i byarna. Detta skapade stor känsla av utanförskap, det var byarna mot Pajala. Det finns runt 80 byar med två tredjedelar av kommunens befolkning, men de var bara en belastning och/eller en kassako. Skär ner eller släck ner ute i byarna, då klarar vi budgeten.

Ett av åren innan förra valet var kommunen tvungen att låna pengar från ett av sina bolag för att kunna betala ut decemberlönen till de anställda i kommunen, detta trots alla nedstängningar ute i byarna. Vi har nu tre års bokslut bakom oss, och trots att vi inte har stängt ner verksamheter i kommunen utan snarare stärkt dem, till exempel flyttat 6:orna tillbaka till Tärendö skola, extra resurser till Pajala centralskola, startat bygget av det nya reningsverket i Pajala och restaurerat soluret. Trots att vi dessutom, hör och häpna, sänkte skatten, så kan vi konstatera att ekonomin är god, och de som får förtroendet att styra kommunen efter valet har ett fantastiskt utgångsläge. Gruvan har fått fortsatt brytningstillstånd. Ekonomin är god i kommunen, vi ser en ökad inflyttning, med mera.

Vi ser nu att oppositionen verkar tycka att det går så bra att FS lägger ner sitt parti och vill försonas med S. Det tycker jag visar på att de vill vara med och dela på ansvaret att ha fått Pajala kommun på grön kvist. Eller är det bara ett gammalt sätt att försöka ta över makten.

Nu när vi närmar oss valet så brukar politiker lova både det ena och det andra.

Vi är inte heller annorlunda och får vi förtroendet att styra kommunen efter valet så lovar vi att vi skall verka för att kommunen skall ha en god ekonomi och sträva efter att göra det attraktivare att leva och bo i Pajala kommun, så att fler väljer att flytta hit.

Peter Ericsson

Kristdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Pajala kommun på grön kvist utan nedläggningar

 1. Lastbiili: du skriver ”Framtid S och S kommer aldrig att samarbeta. Det ser S bakåtsträvare till. Om FS räcker ut en hand så får man ett utsträckt långfinger tillbaka”…Hur vore det om FS fd politiker hade visat i handling att de VILL samarbeta med S ”att hela kommunen ska leva”?
  Gå tillbaka denna mandatperiod och titta hur fs röstat…stäng byarna…tror du att det är så enkelt som att FS sträcker ut handen och tror att de får dansa?
  Det är slutligen väljarna som bestämmer vilka de har förtroende för…förtroende förtjänar man…det kan man inte köpa!

 2. alla partier har en höger och en vänsterfalang. och vilken falang lantto -miljonär-tillhör behöver vi inte diskuttera om. han föredrar mer av centerns förödande liberala politik med att allt och även lantmäteriet av alla myndigheter ska privatiseras. och om olyckan skulle vara framme att moderaterna skulle få makten. vad händer då med LKAB? är 100% säker att högerextremisterna säljer LKAB ut till privata marknaden .varför? jo liberal politik går ut på att sälja allt som ägs av oss skattebetalare och som är vinstgivande då ska privata kvartalskapitalister ta över. LKAB gav statskassan 12 miljader i utdelning för 2021. pengar för att förstärka välfärden för alla.

 3. Den nya ”regeringen” har inte kunnat öka skatteintäkterna trots att allt pekar uppåt. Ett misslyckande! En klick inom S vill inte samarbeta med Pajalas sossar utan väljer KD? Säger som Kristian Luuk: Vart är vi på väg?

 4. Intressant utspel av KD/Peter Eriksson och minst lika intressanta kommentarer. Gäller att inleda valrörelsen med hög svansföring. Det Peter glömmer i sin lovsång över förd politik är bl.a. att Pajala kommun idag:
  – har mindre befolkning än innan gruvan i Kaunisvaara startade 2018 med drygt 500 arbetstillfällen. Detta med unika möjligheter till befolkningsökning.
  – som ”Framtidskommun” sedan två år saknar fritidsgård?? Och någon lösning på detta finns ej i sikte.
  – trots KD:s självförtroende avseende företagande under hela mandatperioden prenumererat på sistaplatsen i Sveriges företagsranking.
  Till detta tillkommer KD:s uppenbara svårighet med att ta avstånd rörande särbehandling av skolelever utifrån vad man anser som ”lämplig” kunskap, information och kunskap enligt läroplan.
  Och vad gäller den kommunala ekonomin så har detta med all tydlighet klarats tack vare en generös Socialdemokratisk regering. Blir nog andra bullar om olyckan skulle vara framme och KD med stöd av bl.a. SD bildar regering efter höstens val.

  • Ja du Lantto fritidsgård har vi aldrig haft i byarna och tror nog Pajalabarnen också klarar sig utan en i framtiden. Finns nog annat att sätta dessa pengar på .

 5. peter ericsson med kd värderingar som har högervärdegrund. tex är deras drömland usa som är ett av världerns mest ojämlika land. är du döende så det första privata sjukhuset frågar – har du försäkring-om inte så dör du. för du får inge vård- och det vill kd även införa i sverige. mer privata vårdinrättningar där ”börsen” avgör vilken vård du får. om sverige är så dåligt varför investerar bara fler och fler företag i vårt land? jo vi har ett högt löneläge bra för arbetarna, vilket inte är bra för högerpartierna men är bra för företagen. tex inga stejker, bra statlig välfärd- skola dagis, sjukförsäkring m.m vilket medför trygga arbetstagare. och de vill kd i spetsen förstöra med att förminska fackets inflytande, som sd också vill med moderaterna och centern i spetsen. allt emot vad företagen och arbetarna vill. och aldrig har börsföretagen visat så höga miljardvinster som nu. vad är felet då enl extremhögern? inte är de löneläget inte.

 6. Jonhy Lantto har försökt söndra S under flera år. Skapat splittring och nya partier. Nu tror han allt är glömt och ska kidnappa S. Nej ge upp Lantto! Ge upp!

 7. De är bara ett spel från Fs dom vill bara få mer makt så att dom kan börja stänga byarna.

 8. Framtid S och S kommer aldrig att samarbeta. Det ser S bakåtsträvare till. Om FS räcker ut en hand så får man ett utsträckt långfinger tillbaka🖕det blir nog ett turbulent valår igen.

 9. Du har så rätt Peter! Vi får hoppas att Johny o co fr Framtid S som lämnat sitt splittrarparti gör annat än nästlar sig in till makten igen o förstör det ni nya o kunniga kommit igång med o lyckats bygga upp. När J sist hade makten med Vänstern låg skolan i kommunen tillsammans med företagarlivet bottenrankade i Sverige. Skolrankingen har skjutit i höjden för Pajala under er tid. En eloge till er ledande partier o lycka till i valet!

 10. Johny Lantto visade till valet 2018 tillsammans med sin baneman Owe Pekkari prov på hans färdigheter. Med pompa och ståt bedrevs en valkampanj som gick i sank på valsöndagen när faktum var att centraliseringspolitiken inte vann stöd hos väljarna. Idag är partiet ett minne blott, han väljer nu att gå tillbaka till det parti han försökt skada och söndra. Stå på er sanna Socialdemokrater, vik inte ner er för denna interna herrklubb

 11. S kommer att bli största partiet i september och får ensam majoritet. Kom ihåg var ni läste det först!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.