fbpx

Regelvidrig politisk häxprocess i Pajala

SAP-ordföranden i Pajala, Lino Martino, och medlemsansvarig Kenth Heikkinen leder en mobb som driver en regelvidrig häxprocess i hopp om en kölhalning mot styrelsemedlemen Bengt Niska.

I kallelsen till medlemsmöte den 27 februari 2022 står som en punkt att läsa ”Misstroendevotum gentemot styrelsemedlem Bengt Niska”. Denna för mig oerhört kränkande formulering har gått till alla partiets medlemmar i Pajala kommun.

I partiets stadgar finns överhuvudtaget inte något som heter misstroendevotum. Vill Martino och Heikkinen lokalt utesluta eller brännmärka någon medlem skall detta anmälas som uteslutning till partidistriktet för eventuellt åtgärd av partiet centralt.

I denna häxprocess har inget beslut om någon åtgärd tagits av den lokala styrelsen i Pajala arbetarekommun överhuvudtaget. Ej heller har någon kommunikation förts med mig i frågan, ordförande Martino och medlemsansvarig Heikkinen står för utskicket om den regelvidriga punkten, misstroendevotum.

Bakgrund: Det är ingen hemlighet att jag vurmat för en enad socialdemokrati sedan de olycksaliga striderna sedan ett antal år tillbaka om i huvudsak skolstrukturer. Vid ett flertal tillfällen har jag tagit upp frågan och även haft ett medlingsuppdrag från socialdemokratiska partiet om en enad socialdemokrati inte minst till valet 2022. Till stor glädje beslutade medlemsmötet den 5 december 2021 att var tredje namn på fullmäktigelistan ska vara en boende i Pajala centralort.

6 februari 2022 sen kväll kallas helt plötsligt alla styrelseledamöter påföljande dag utom Bengt Niska till extra möte. Blir varse om detta när jag får frågan om jag är kallad. Ringer ordförande Martino som meddelar att styrelsemedlemmar sagt att Niska inte får deltaga, ”det finns anklagelser mot dig”.

Kontaktar kommunalrådet om detta och efter en stund meddelar Martino att jag är välkommen på mötet. Anklagelserna: Niska har haft hemliga möten med kommunalrådet, Johny Lantto och Erling Fredriksson.

Vidare beslöts att valberedningens lista skulle till styrelsen och samtidigt skulle det kallas till ett extra sammanträde om densamma.

Valberedningens kommunfullmäktigelista kommer utan kallelse till ett extra styrelsesammanträde. Listan är dessutom framtagen i strid med styrelsebeslutet om två adjungerande representanter från Pajala. Meddelades av valberedningen att de ej är välkomna däribland Bengt Niska.

Jag kommunicerar förslaget till nytillträdda Pajalamedlemmarna av hänsyn till utslag och delaktighet och demokrati. Kan nämnas att första Pajalabo återfanns på plats 17 då den enda på valbar plats var ditsatt mot sin vilja.

Slutsats: Om vi inte levt i den demokrati vi lever i där vi har yttrandefrihet, fri press och fungerande distrikts- och nationell partiorganisation så skulle den här typen av utrensningar fungera. Att offentligt hänga ut folk på falska anklagelser förekommer i totalitära stater.

Pajala kommuns befolkning är inte värd denna avgrund för samhällsengagemang, demokrati eller politik.

Angående administrativa missar och partitillhörighet: Martino och Heikkinen nämner ”administrativa missar” som skäl till uteblivna kallelser. Läsarna kan bilda sin egen uppfattning om de ” administrativa missarna” de pratar om i artikeln.

Vad beträffar min partitillhörighet gäller följande: Sedan jag för 49 år sedan blev valmyndig har jag aldrig röstat på något annat parti och aldrig varit medlem i något annat parti. Sedan 1985 har jag varit medlem i Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti.

Bengt Niska

styrelseledamot Pajala Arbetarekommun

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Regelvidrig politisk häxprocess i Pajala

 1. Till Boris Jeltsin! Att Niska fick Kent Ögren utrensad måste väl betraktas som ett riktigt storverk.

 2. Det är sjukt hur mycket dessa politiker som helt glömt bort varför dom sitter i politiken. Det enda man tänker på är det egna . Fy f… det kommer fortsätta att framställa en oerhört negativ bild av kommunen vilket bara kommer sänka kommunen ännu djupare

 3. Testar skriva en tredje kommentar här och ser om den kommer med denna gång….? Bengt Niska ta dig en funderare…Har du själv inte orsakat nått av detta? Är det alltid alla andras fel?
  Det finns regler och stadgar inom alla föreningar och politiska partier. Det enda som du bidrar med till partiet är att skapa drama och få en massa, massa negativ publicitet och det i sin tur genererar ju inte mer röster i valet.
  Usch man skäms över hur både Pekkari och Niska förstör förtroendet för Socialdemokraterna. Men tack och lov så är inte hela trädet ruttet bara för att några äpplen är det.

 4. Niska kanske ska berätta hela sanningen? Myntet har alltid två sidor.
  Nå du Bengt Niska nu är det dags för dig att ta pension, det enda du bidrar med, är en massa negativ publicitet i media.

 5. De slår aldrig fel, en gråsosse som inte får ”makt” börjar kasta skit på andra politiker, man känner igen från politikerdebatterna på tv när de inte gått så bra för tex Stefan Löfven . Trodde verkligen inte detta existerade i små kommuner men de är kanske en sjukdom som går inom hela sosse /vänster-linjen att när man inte får så som man vill då börjar skit- och pajkastningen kan det vara lite av ett mindervärdeskomplex partierna lider av?

 6. Hooja, Martin och Heikki har nog en plan som går ut på att ta över rådsposten. Om detta går i land så finns det bara en väg för Pajala kommun, ungefär som väg 99 är, inte riktigt hundra. Väljare, fundera noga var ni sätter er röst i september.

 7. Dagens politiker är inte politiker, de pratar inte för kommunmedborgarnas bästa. De diskuterar om varandra, om vem som är störst och bäst. Politikerna
  oavsett om de sitter i kommunen eller i regeringen är de som mobbar mest varandra, och de värsta är att politikerna ser inte själva vad de håller på med. Var är de politiker som tänker på att deras lön är dyra skattepengar som ska gå till kommunmedborgarens bästa och inte till tom prat.

 8. Hmm kanske dags för förändringar i sosse styret i Pajala till de bättre? Har väntat länge på att förändringarnas vindar börjar blåsa , Som i övriga världen har saker börjat hända och folk börjat vakna från sin Törnrosasömn och upptäckt att allt är inte som de ska. Så varför skulle lilla Pajala klara sig undan? Spännande blir de .

 9. Jag satt just och funderade på hur länge sanningskommissionären Bengt Niska varit socialdemokrat. Kan det vara så illa att han var det redan i början av 1970-talet? Det kan det, tydligen.

 10. Bengt!
  Låt mig fräscha upp ditt minne
  28 oktober 2010 åkte du, Roland K, och Sven-Erik Bucht till Luleå för att skipa rättvisa efter valet till Landstinget, du kände dig orättvist behandlad som inte fick en ordinarie plats i landstingsstyrelsen. Du hade 2 320 kryss som du ansåg vägde tungt. Du ansåg att om du inte skulle få makt så kan du lika gärna kliva av helt du överklagade till partistyrelsen. Det står att läsa i olika intervjuer på nätet. 2014 valde du och Bengt Westman rösta emot partilinjen och avsätta Kent Ögren, du ansåg att han fryste ut dig och behandlade dig fel. Du har varit en av bakgrundsfigurerna i utbrytarpartiet Framtid-S där nu nu försöker ta in dem i S igen och låtsas som om ingenting hänt. Det kanske är dags att se sig i spegeln och fråga sig vem det är fel på, den som står ensam på den högra sidan om staketet eller de andra som står på den vänstra sidan?

 11. För några decennier sedan togs alla kommunala beslut i lärarrummen i Pajala kommun.
  Alla partier representerades då av lärare.
  Frågorna klubbades bara formellt igenom i beslutande församlingar.
  Då gällde det för lärarna att utbilda vår befolkning till export till andra mer belevade kommuner.
  Och visst lyckades de, vi halverades ju, men ruinerades samtidigt.
  Tack vare generösa regeringar blev det inte total kommunal kollaps ännu.
  Varför käbblas nu när vi äntligen kan visa vår positiva framtid och återgälda en del av våra inkasserade bidrag till övriga Sverige med vår eftertraktade välbetalda malmexport.
  Slå samman alla fraktioner och låt hela vår kommun leva.
  Det finns bara ett S i Socialdemokratin.

 12. Där sitter du i din gamla offerkofta… och gnäller offentligt att det är så synd om dig!
  Det är inte ett dugg synd om dig… det är ju så här du själv brukar göra med ”dina hemliga möten” till höger och vänster.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF