fbpx

Replik: Är S ärliga om äldreboendet?

Replik på tidigare inlägg i diskussionen om driftsform för det nya äldreboendet:

Är Socialdemokraterna (och Åke Bolmgren) ärliga i debatten om driftsform?

Privat drift av det nya äldreboendet Hemstranden har en mängd fördelar.

Moderaternas och övriga borgerliga partiers ståndpunkter tror vi är väl kända, men hur är det egentligen med S? Finns det även S-företrädare som sett fördelar och möjligheter med att upphandla äldreomsorg på ett klokt sätt?

Svaret är Ja.

Socialdemokratiska ledamöter som till exempel Åke Bolmgren nöjde sig inte med att rösta ja till att upphandla privat äldreomsorg när frågan var uppe tidigare i Haparandas fullmäktige, Bolmgren till och med yrkade (ville få till protokollet) att han var för förslaget.

Även nuvarande ledamöter Ida Karkiainen samt Marlene Haara var för förslaget om privat omsorg.
Sammanträdet där politikerna beslutar om driftsform hålls 2011. Ja – man kan hävda att det första beslutet om att ha delar av Haparandas äldreomsorg på entreprenad är långt tillbaka i tiden, men S har vinnlagt sig om att förnya entreprenaden när de fått chansen. S såg klokt nog fördelar med detta när man hade politisk majoritet och ansvar för ekonomi och fungerande omsorg.

Vi Moderater kommer alltid att sträva efter en korrekt kravställd och effektiv förvaltning inom alla kommunala områden.

Niklas Olsson, gruppledare, Moderaterna

Sofia Söderholm, ordförande, Moderaterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Replik: Är S ärliga om äldreboendet?

 1. för högern (inkl sjp) är det här inte en fråga vem som bäst sköter om ex.vis ett äldreboende, privat eller kommunen. höger partier har ju i sitt ”dna” och i sin värdegrund att ”sälja ut” allt som vi skattebetalare äger gemensamt till privatkapitalet. se bara på älvgården i pello som privatkapitalet tog över, vilket medfört en extra kostnad för kommunen på ca 4 miljoner hittills och kostnaden kommer att eskaltera dom kommande åren.

 2. Jag förstår inte riktigt hur ett privat företag kan komma till lilla Haparanda och sno alla skattepengar och alla brukare från kommunen? Använder det privata företaget hot mot kommunens tjänstemän? Höj skatten och betala kommunens egen personal rimliga löner så försvinner de privata på en gång. Ni i Happis får det ni betalar för. Varför är ni så snåla? Varför vill ni inte satsa på de gamla som jobbat ihop en fin stad till er? Fortsätter ni Happisbor i samma riktning så är det bara en tidsfråga innan ni återskapat ättestupan av ren och skär snålhet. Ni som bor i Happis ni väljer hur er kommun ska skötas. Om drygt ett år så har ni en ny chans att ändra. Ni har att välja mellan att snåla på det gamla eller höja skatten och ge de gamla en fin ålderdom. Vad väljer ni?

 3. Jaha hink och spade och valfläsk ….. Ingen politiker verkar ännu idag fatta vad som gör vården / omsorg ….

  Den politiker som han svar på det får min röst i nästa val .

 4. Inte minst Covid-epimedin har visat vi behöver bättre äldreomsorg inte vinstdrivande företag som använder skattepengar till att berika ägarna. Hemstranden/Kotiranda är byggd så att driften ska vara 20% billigare än i nuvarande boenden. Det är klart att moderaterna vill lämna över den till privata entreprenörer för att sedan visa på att kommunal drift blir dyrare.

 5. ”Privat drift av det nya äldreboendet Hemstranden har en mängd fördelar” skriver opinionsbildarna men i inlägget redogörs inte någonstans för någon fördel med privat drift.
  Istället ägnas inlägget åt att påpeka att socialdemokrater varit positiva till privatiseringar av kommunal verksamhet.
  Ska man uppfatta inlägget som ”vi moderater är lika bra (lika dåliga rättare sagt) som S var förut” eller vad är budskapet med denna replik?

  Men som sagt, inga argument presenteras för varför privat drift skulle vara bättre. Kan det bero på att det inte finns några hållbara argument?

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han