fbpx

Replik: Även tjänstemän har ett privatliv

Replik till ”Varför vill kommunledningen inte bo här?” i Haparandabladet 22 april och ”Kommunledningen bor inte i Pajala” 5 april, båda av Sigurd Westman:

Jag har funderat på om jag verkligen skulle bemöta en insändare som jag anser vara ett riktigt lågvattenmärke.

Att man som politiker vill spetsa till frågor förstår jag, men att lyfta dem till rent lagvidriga förslag?

Absolut finns det ett symbolvärde att högsta tjänstemannen, eller andra tjänstemän är folkbokförd i kommunen, däremot finns det ingen saklig grund för arbetsgivaren att KRÄVA det. Då du pekar ut kommunchefen i din insändare så kan jag bara kommentera att han finns på plats i kommunhuset, han är alltid tillgänglig, han har stuga i kommunen sedan nästan 30 år, han hyr lägenhet i kommunen. Att man även som tjänsteman har ett privatliv som gör att man kanske inte kan skriva sig i den kommun man arbetar i, måste man acceptera.

Pajala kommun har en lång tradition av att arbetspendla till Malmfälten. Under många år är det vi som vunnit på att våra medborgare pendlat till en annan kommun och arbetat där. Skattepengarna som tjänats in i Gällivare och Kiruna har kommit Pajala kommun till del. Om vi inte hade haft dessa människor så hade vår ekonomi sett ännu sämre ut.

För egen del arbetade jag åt en firma i Luleå på distans i 8 år, där mina skattepengar kom Pajala kommun till del. Hade jag inte haft den möjligheten hade jag varit tvungen att flytta. Man måste komma ihåg att det alltid finns en människa bakom alla historier.

Med tanke på den utmaning som vi har framåt ifråga om kompetensförsörjning, tror du då att det här ökar intresset för människor att söka sig till Pajala? Borde vi inte vara välkomnande till alla som vill komma hit, som väljer att arbeta här. Vem säger att de inte folkbokför sig här efter ett tag?

Om du anser att systemet är fel, är det inte enskilda personer man ska hoppa på, då behöver man påverka riksdagsledamöterna, som stiftar lagarna.

Ulrica Hammarström (S)

Kommunalråd Pajala Kommun

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Replik: Även tjänstemän har ett privatliv

 1. En kommunanställd får sin lön av oss skattebetalare, då borde de även betala skatten till den kommun som försörjer dessa kommunanställda,,,att jämföra med en som jobba i privata företag är ej ok som vårat kommunalråd gör,,,

 2. Helt rätt ,jobba hemifrån har blivit nästan som ,att man gör skillnad på folk . Jobba ni ,vi jobbar hemifrån vi är ju lite mer än ni fotfolket. Tyvärr .

 3. Det som man som kommunbo kan kräva är att dessa personer som bor på annat håll åtminstone jobbar på Plats på kontoret minst 4 dagar i veckan nu när Corona börjat avta. Eller vad säger ni?

  • Pensionär: Var du sitter spelar väl ingen roll? Det handlar väl om tillgänglighet och att du ska prestera utifrån din roll. Vi lever nu i en ny värld med digitala verktyg som möjliggör att du kan jobba i en stuga i Kitkiöjärvi om du känner för det. Känns otroligt 2019, att säga att hen ska vara på plats.

   • En ledare bör vara fysiskt tillgänglig för sin personal. Inte skulle jag vara trygg i ett flygplan där piloten sitter hemma och styr via en dator.

    • Pensionär också: Varför inte? Även ditt tankesätt känns lite väl 2019. Eller snarare 2011. Dvs förlegat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.