fbpx

Replik: Bra idéer måste tåla granskning i Övertorneå kommun

Replik på ”Vart är vi på väg i Övertorneå?” i Haparandabladet 15 februari:

Knut Omark skriver att Alliansen och Centerpartiet har tänkt tacka nej till 50 miljoner från staten. Det är lätt att få intrycket av insändaren att det skulle röra sig om pengar som sätts in på kommunkontot utan några som helst villkor, eller för den delen konsekvenser för de verksamheter som bedrivs idag. Riktigt så enkelt som manna från himlen är det tyvärr inte.

Omark skriver att SJVP har arbetat hårt för att staten ska bygga om fastigheter till lägenheter för seniorer 65+. Idén i sig tycker jag givetvis är bra – vi måste få igång flyttkedjor i Övertorneå och lägenheter med hög standard för seniorer är en självklar del av detta, men vi som arbetar politiskt måste också vara ödmjuka med att bra idéer måsta tåla att granskas och utredas innan de genomförs. Visioner och verklighet krockar ibland och då är det bättre att ta nya tag och jobba vidare på nya idéer än att hålla sig fast vid den ursprungliga.

Problemet i det här fallet är den fastighet som boendegruppen Ekolyftet tittat på som lämplig för seniorboende – Länsmansgården.

Länsmansgården är ett korttidsboende med 10 platser och utökas periodvis med fler platser beroende på behovet bland våra gamla och sköra. I byggnaden finns även ett LSS-boende för fem personer samt personalutrymmen för anställda inom hemtjänsten.

För att Statens bostadsomvandling (SBO) ska bygga om en fastighet till seniorboende krävs att fastigheten är helt tom och det är här problemet och utmaningen uppstått. Kommunstyrelsen tog beslut om att utreda en flytt av korttidsboendet till Särkivaaragården. Tjänstemannautredningen som presenterades visade att ett korttidsboende inte ryms inom befintliga väggar utan det förordas en utbyggnad. En ombyggnad inom befintliga väggar skulle äventyra det fina samarbete inom familjens hus-verksamheten som kommunen har med Regionen.

SJVP har anlitat en egen konsult som tagit fram skisser/ritningar som visar hur en ombyggnad kunde se ut dit korttidsboendet skulle flyttas. Socialnämnden (där SJVP representeras av ordföranden Tomas Vedestig och ledamoten Johan Kummu) har avstyrkt förslaget till ombyggnad eftersom den inte uppfyller det krav som ställs för ett särskilt boende.

Det finns två aspekter till varför vi inte väljer att gå vidare med det förslag som Omark förordar – dels finns det en medmänsklig aspekt, dels finns det en ekonomisk aspekt.

Att flytta korttidsboendet, LSS-boendet och hemtjänstpersonalen innebär att vi ska göra rockader som påverkar 30-40 personer där en del av dem är bland de sköraste personer vi har i kommunen. Vad beträffar de ekonomiska aspekterna så är statens 50 miljoner inte helt gratis, de har sitt pris i form av att kommunen ska skriva av det bokförda värdet på Länsmansgården med 6 miljoner. Kravet från SBO är alltså att fastigheten de tar över är värd 1 SEK.

SBO kräver därefter en blockhyra av kommunen, vilket innebär att ifall inte alla lägenheter (24 stycken) efter ombyggnaden är uthyrda så är det kommunen som ska stå för kostnaden för hyresbortfallet. Bara det är en stor ekonomisk risk. Efter ett antal års ägande kommer SBO därefter erbjuda fastigheten till försäljning (till marknadsmässigt pris) och det är troligt att det blir kommunen som ska hosta upp de pengarna. Enligt Omark rör det sig om 20-25 miljoner.

Att bygga om och till för ett korttidsboende på Särkivaaragården kostar enligt Omarks redovisade siffror allt från 5 till 40 miljoner beroende på om det byggs om med en lågbudgetvariant eller med en variant som uppfyller dagens krav på särskilt boende. Att flytta de som nu bor i LSS-boendet innebär inte bara påfrestningar för de boende, det innebär även påfrestningar på den kommunala ekonomin i form av ombyggnader i andra lägenheter, 3-5 miljoner enligt ansvarig på Matarengihem. Att flytta hemtjänsten till andra lokaler är nog det enklaste i denna flyttkarusell men det kostar även det en del pengar.

Med hänvisning till ovanstående redogörelse är det bäst för såväl den kommunala ekonomin, som för de som bor och vistas på Länsmansgården, att Övertorneå kommun tackar nej till statens 50 miljoner avsedda för en ombyggnad av Länsmansgården till lägenheter för seniorer.

Jag hoppas att vi kan släppa prestigen i den här frågan, den ursprungliga idén var bra men i praktiken går den inte att genomföra med den enkelhet som Omark ger sken av i sin insändare. Jag hoppas Omark, som är Matarengihems ordförande, kan tänka sig att förverkliga lägenheter anpassade för seniorer med nybyggnation av 12 lägenheter eller genom ombyggnation inom det fastighetsbestånd som Matarengihem förfogar över. Jag hoppas framöver kunna få del av en framåtsyftande renoveringsplan från Matarengihem där såväl seniorlägenheter som en allmän upprustning av övriga lägenhetsbeståndet ingår. Jag lovar att göra mitt yttersta som kommunstyrelsens ordförande för att kommunen kommer med och medfinansierar en sådan satsning för Övertorneåbornas bästa.

Tomas Mörtberg

Kommunstyrelsens ordförande Övertorneå kommun

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Replik: Bra idéer måste tåla granskning i Övertorneå kommun

 1. Det är så uppenbart hur det fungerar i Övertorneå kommun. ”Rätt företag”, ”Rätt förening”, ”Rätt person”, ”Rätt släkting”…. Du/dom/ hyllas till skyarna!

 2. till vänsterpartiet i övertorneå: ni tappa från 2 mandat till ett mandat i förra valet. varför? jo för ni finns inte , ni syns inte. men nu syns ni bland ett parti bland höger värderingar!!! ta KD som exempel vi vänstern delar inte deras värdegrund att kvinnans plats är i köket. För mig går dessa helt olika värdegrunder att sammankopplas.

 3. Omark som i grunden är höger moderat, som tvingades att gå med i Sjukvårdspartiet för att få makt och inflytande i politiken! Han talar om ”landmärke” med hissen, för att se ”landmärket” får man närma sig ca 25 meter för att se och uppleva det unika för Ötå!?!! Nej, sluta och fantisera Omark! Din politik går ut som höger man att sälja ut våra gemensamma tillgångar i Matarengihem.

 4. förstår att extrem centern redan har inkasserat förlusten och tappad majoritet i fullmäktige. för öfa och främst numera högerpartiet-Vänsterpartiet med stor säkerhet kommer att tappa sina ynka 1 mandaten. som gammal vänsterpartist förstår jag inte hur mitt f.d. parti kan ha samma värdegrund som centern som är ett arbetar fientligt parti. centern som vill förgöra alla fackförbund och ett parti som inte vet vad ordet solidaritet betyder eller i varje fall aldrig nämner det. ett parti som bedriver s.k. liberal politik som går ut på att sälja ut våra vinstgivande statliga gemensamt ägda företag till privata kvartalskapitalister.

 5. Det var verkligen bra sammanfattat av kommunalrådet. Enkelt att förstå. Ja, prestige är förödande för en liten kommun som Övertorneå. Pyttesmå kommuner som Övertorneå borde frångå politiken och skapa en ”expertgrupp” istället som tar till vara kommunens möjligheter. Inom politiken så är det oftast viktigare att ”låsa” motståndarsidan idéer än att själv erkänna att idén faktiskt var bra. Övertorneå kommuns dilemma är också att skatteunderlaget minskar för varje år. Då är det inte läge att motarbeta eller lägga prestige i saker och ting. Lite OT. Luppiosatsningen får positiv uppmärksamhet. Jag tror att jag i sommar hälsar på min gamla hemkommun.

 6. Det finns ju andra fastigheter som är tomma eller nästan tomma i kommunens ägo. Erbjud dessa till staten istället. Lustigt att Centerpartiet som är ett bidragsparti väljer att tacka nej till statlig hjälp att få lägenheter för våra äldre. Kan det vara så att idéen kommer från fel person? Nåväl om inte så länge får väljarna säga sitt i frågan.

 7. Hårt arbetande fritidspolitiker Knut Omark tala för dig själv och dra inte in partiet i dina åsikter det ser man nu när man läser kommentarerna att de som sitter i socialnämnden från samma parti inte håller med. Det är skrattretande när man läser Katarinahissen, kom till verkligheten Knut, du påstår ju du är sjukvårdspartist men de äldre som bor i hus vill inte flytta de bor ju billigt i sina hus flytta till lägenhet är dyrt. Ge de äldre en värdig ålderdom ge mer hemhjälp istället för fantasibygge.

 8. Angående ett seniorboende i Övertorneå centralort. Matarengihem övertar det nu permanent tomma hotellet för 1 krona och administrerar ombyggnation av hotelldelen till seniorlägenheter som bostadsrätter av lämpliga storlekar (1 till 3 rums lägenheter). Stora och fina allmänna utrymmen, restaurangen kommer igång, biograf m.m, garage och carportar anläggs på parkeringen. Kommunen finansierar projektet eftersom det i förlängningen gagnar den flyttkedja som man inte själva tycks få igång och Matarengihem bildar en bostadsrättsförening som säljer lägenheterna innan projektet sjösätts.

  • Knut och VD borde satsa på att renovera lägenheter istället för att lägga tid på ombyggnationer till höger och vänster. Hur ska Matarengihem kunna administrera ombyggnation av ett hotell när de inte klarar av nuvarande bestånd. Allt förfaller, både lägenheter och utemiljön.

 9. Sluta nu Knut Omark och sjukvårdspartiet och fantisera. Ingen vill ha en hiss med tunnel som ska gå från Ekforshuset till länsmansgården för 20 miljoner
  (Sjukvårdspartiets landmärke) Sedan ska ni utöver det kasta ut våra gamla och sköra från länsmansgården och samtidigt riskera den kommunala ekonomin via SBO. Konsekvenserna för de boende och den kommunala ekonomin blir alldeles för negativa.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.