fbpx

Replik: En inlindad lögn är också en lögn

Replik till ”Lögn, förbannad lögn och Framtid S”, i HB 220826:

Birgitta, demokrati är inte alltid lätt. Om man beskyller någon annan för att ljuga, måste man själv hålla sig till sanningen och inte presentera en egen lögn. Den blir inte sann även om den inlindas i många ord.

Arbetarekommunens medlemsmöte är högsta beslutande organ. Där anges riktlinjerna för valarbetet. Ett medlemsmöte 5 december 2021 hade godkänt ett avtal mellan arbetarekommunen och Framtid S. Avtalet gick ut på att Framtid S upphörde och deras kandidater skulle gå in i Socialdemokratiska partiet och placeras på en gemensam valsedel. Vart tredje namn skulle representera Pajala centralort. Detta avtal hade alltså antagits av ett medlemsmöte och blev tillstyrkt därefter av arbetarekommunens styrelse 27 januari 2022, och var därmed riktlinje för valberedningens arbete. Så presenterades en lista där valberedningen gått emot medlemsmötets riktlinjer.

Framtid S första namn fanns inte med på listan. Bland de första 16 namnen på listan fanns 1 person från centralorten på ”valbar” plats. På platserna 17 – 29 finns 9 tidigare Framtid S-politiker. Det är inte svårt att förstå att följden blev att Framtid S återbildades.

Varför valberedningen inte följde medlemsmötets riktlinjer, vet jag ej och jag vill ej heller spekulera om orsaker. Påvisar bara fakta i ärendet. Vet bara att 2 adjungerade valberedningsledamöter från Pajala den 3 februari 2022 fick meddelande om att de inte fick närvara vid valberedningens möte. De skulle få träffa valberedningen en halvtimme innan mötet. Den 6 februari 2022 meddelar valberedningen att ingen av dom behöver komma till valberedningens möte. Valberedningens ordförande/sammankallande, innehade du inte det förtroendeuppdraget, Birgitta, eller …?

Demokrati är onekligen svårt.

Sigurd Westman

Skolad i Socialdemokratisk demokrati sen jag var 16 år

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Replik: En inlindad lögn är också en lögn

  1. Det är spännande eller kanske tragiskt att som ”icke politiker” i kommunen följa den pajkastning som dessa två partier sysslar med. Kanske framförallt S som lägger energin på att framhäva sig att de är det ENDA riktiga Socialdemokratiska partiet, det partiet som värnar om HELA kommunen samtidigt som det tydligt visar och har visat nu under mandatperioden att de inte klarar av att varken ta ansvar över skattemedel, se vad som händer i kommunen och inte heller vad som behöver ske för att kommunen ska överleva. Det parti som S däremot pekar ut som ”oriktiga” har såvitt jag kunnat se iallafall vågat lyfta lite på locket och ge exempel på att det finns flertalet verksamheter inom kommunen som drivs av konsulter, vilket betalas av skattebetalare, en nota som varje månad landar på flera hundra tusen över vad som finns i budget. (Detta är ingenting som är nytt heller utan har pågått under längre tid). Förutom det så är det allmänt känt att konsulter inte har samma ansvar vilket leder till att kostnaderna är höga men jobbet blir halvdant, för att inte säga många gånger mycket otillfredsställande genomfört. Att nuvarande riktiga S-partiet har tillåtit kommunen förfalla till den milda grad, att inte ens personalen (varken tjänstemän eller andra) vill arbeta under deras styre borde ju säga sitt och få upp ögonen hos allmänheten. Eller väljer S att med vilje att mörka det och därför inte lyfter något kring den dåliga arbetsmiljön inom kommunen i sina vallöften, för att de vet med sig att de själv kört allt i botten. Nä U H tillsammans med resten av S, om jag hade varit ni så hade jag börjat med att sopa rent på min egen bro först innan jag öppnade munnen alls om något. Oavsett vad så har ni som styrande parti kört kommunen i ett hörn som lett till att ni måste ta in bemanningsföretag inom flertalet verksamheter samtidigt som flertalet chefer inom olika områden saknar både utbildning och kompetens. Det handlar inte om att gruvan tar personalen, att det därför är konkurrens och svårt att tillsätta tjänster utan det handlar om dålig arbetsmiljö och dåligt ledarskap inom alldeles för många led vilket ni är ytterst ansvariga för.

  2. Tack Sigurd Westman! Är detta sanningen, då förstår jag mycket väl vad som låg till grund för allt ”elände” inom S i Pajala. För det första reagerade jag mycket negativt över de ord som S använde sig av i såväl rubrik som innehåll i ”Lögn, förbannad lögn och Framtid S”. Redan där tappade jag tilltron till det splittrade S partiet i Pajala. Tyvärr! I dylika sammanhang väger ärligheten mycket stort. Det går inte att med lögner och ”envälde” tro sig ta framåt i ett demokratiskt samhälle, inte ens i lilla Pajala kommun. Tur att det finns andra partier som ger ett bättre förtroende i årets kommunval, men glöm för den skull inte vår fina Magdalena i riksdagsvalet.

    • Ett tag under förra seklet hade Socialdemokraterna dubbla valsedlar och därmed egen majoritet i KF. Dessa motarbetade inte varandra eftersom bådas ideologi var identiska. Dagens utbrytare Framtid Saluför någon form av mix med utgången bästföredatum på centralorten tillsammans med Moderaterna. Rösta därför efter Sann ideologi som gäller för hela kommunen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka