fbpx

Replik: Halva sanningen om gropen

Replik till ledaren ”Det blev en folkomröstning utan svar” i Haparandabladet 20 maj:

Örjan Pekka skriver i sin ledare fredag 20 maj bland annat om folkomröstningen 2002, angående ”På Gränsen-projektet”. Jag tycker det är viktigt att man beskriver hela sanningen. Det är två saker som inte beskrivs på ett riktigt sätt:

1) Dåvarande kommunalrådet Bengt Westman lovade inför valet 2002: Om det blir ett nej i folkomröstningen, skulle han avgå. Det stämmer att antalet som folkomröstade 2002 om bygget av ”På Gränsen” var cirka 60 procent av Haparandaborna. MEN, efter valet meddelade Westman att på grund av att det var ”så få” som folkomröstade, så behövde man inte följa resultatet. Det kom då en stark reaktion från Haparandaborna. Anledningen till reaktionen var att det inte var fler (cirka 60%) som röstade i kommunalvalet. Så om Westman skulle strunta i folkomröstningens resultat, skulle han även vara tvungen att strunta i kommunvalets resultat. Men det ville han förstås inte, eftersom i kommunvalet hade ju en stor andel av de cirka 60 procenten, valt Socialdemokraterna. På grund av detta var till slut Westman tvungen att avgå.

2) Vad vi medborgare i Haparanda folkomröstade om 2002, var byggandet av ”På Gränsen”. Haparanda och Torneå skulle bygga en gemensam stadsdel invid gränsen. Området som beskrevs var där köpcentret Rajalla senare byggdes och ”Gropen” som än i dag inte bebyggts. Observera att det INTE innefattade området där Kamprad långt senare byggde Ikea.

Jag vet att planeringschefen i Haparanda har försökt att göra en efterhandskonstruktion om skeendet, men jag är säker på vad Bengt Westman menade med ”På Gränsen”. Det var att bygga en gemensam stadsdel invid gränsen. Torneå byggde köpcentret Rajalla men på svenska sidan blev det bara en grop.

Varför jag är så säker på detta beror på att jag mailade till Sven-Erik Bucht, direkt efter att han tillträtt som nytt kommunalråd efter att Bengt Westman varit tvungen att avgå. (Märk väl att detta var FLERA ÅR INNAN Ikea kom in i bilden.)

Jag kritiserade Bucht för att han inte respekterade folkomröstningens resultat, utan tillsammans med Torneå skulle börja bygga en gemensam stadsdel i ”gropen”.

Jag beskrev för Bucht att jag har full förståelse för att Torneå är tvunget att bygga på vattensjuk mark invid gränsen, på grund av att Torneås ”stads-ö” var fullbyggd.

Jag ansåg att Haparanda i första hand skulle bygga på fast mark. Runt E4-rondellen och infarten till Haparanda på norra sidan av E4.

Men Bucht han höll fast vid att Haparanda skulle bygga ihop med Torneå i ”gropen”.

Vi vet ju alla hur det gick. När Bucht flera år senare lyckades övertyga Kamprad att bygga ett Ikea i Haparanda, ville inte Kamprad ner i gropen. Han ville ha fast mark under sitt bygge. Kamprad valde att bygga vid E4-rondellen. Detsamma gällde även Ikanohuset. Rusta byggde också runt E4-rondellen. Senare byggdes Ica Maxi, Swedol med flera och K-Rauta vid infarten till Haparanda på norra sidan av E4. Precis vad jag föreslagit flera år tidigare.

Haparanda har fortfarande idag inte byggt ”På Gränsen”, det folkomröstningen 2002 beskrev. Så majoriteten i folkomröstningen 2002 hade rätt.

Örjan Pekka, jag tycker att du ska beskriva HELA sanningen om ”På Gränsen”. Rätt ska vara rätt.

Bo Ende

Svar direkt:

”Rätt ska vara rätt” avslutar signaturen Bo Ende, utan att ha rätt.
Örjan Pekka
Ledarskribent HB

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Replik: Halva sanningen om gropen

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.