fbpx

Replik: Hej Hemby vill synliggöra Tornedalen

Svar på fredagens insändare ”Vill ni säga Hejdå Hemby?”:

Pajala och Övertorneå har i och med starten av projektet Hej Hemby gjort ett brevutskick till cirka 2.100 ägare av fritidshus av olika karaktärer. I brevet berättar vi kort om att det finns ett intresse för att köpa hus och att den som äger ett hus är viktig för kommunernas utveckling då möjligheterna för nybyggnationer inte är samma i glesbygden som i stadsområdena.

Problemet med finansiering av nybyggnationer och den låga variationen av fastigheter till salu på den öppna marknaden är liknande för andra landsbygdskommuner runt om i Sverige och Hej Hemby är en av flera satsningar som nu görs runt om i landet. Vi ser även ett intresse hos dem som söker boende på landsbygden att de gärna vill ta till vara på ett redan befintligt hus, till stor del för att få bevara kulturvärden men också av miljöhänsyn – vilket känns väldigt roligt. Många upplever dock att det är en viss ekonomisk risk att köpa hus då skicken kan variera beroende på hur länge de inte använts permanent. I städerna är ofta en bra värdeökning att räkna med kontra marknadsläget i glesbygdskommunerna.

Under förstudien som gjordes i Pajala kommun 2018 uppmärksammades ett intresse och behov hos de olika målgrupperna och därför valde Pajala och Övertorneå kommun att satsa på Hej Hemby tillsammans, med stöd av Region Norrbotten och Länsstyrelsen. Det huvudsakliga syftet är synliggöra Tornedalen som en plats att bo och verka i och genom samarbete med privata aktörer inom bland annat bank och mäklare ge rådgivning och stöttning till fastighetsägare och köpare.

I kommunerna pågår flera olika samarbetsprojekt inom utpekade behovsområden, exempelvis kompetensförsörjning, näringsliv, destinationsutveckling, seniorboende och marknadsföring internationellt. Hej Hembys arbete med att bidra till en levande bostadsmarknad är en del i helhetsarbetet för ett attraktivt Tornedalen.

Det var tråkigt att insändarskribenten upplevde brevet negativt och kände att besökare och fritidshusägare inte ses som en resurs. Fokuset i brevet är att berätta om att projektet startat, synliggöra ett behov och en möjlighet för de som är intresserade. Pajala och Övertorneå kommuner är självklart mycket glada över fritidshushusägare som besöker kommunerna och nyttjar de fastigheter som de äger. Vi vill gärna komma i kontakt med dem som kan tänka sig att sälja eller hyra ut, och ett brev är ett bra sätt att nå ut då långt ifrån alla är aktiva följare på kommunernas hemsidor eller sociala medier.

Vi är glada över responsen och har under den första veckan fått många samtal och mejl från brevmottagare runt om i landet.

Välkommen att kontakta oss för mer information.

Theresé Wintervy projektledare Övertorneå kommun

Johanna Funck projektledare Pajala kommun

www.hejhemby.com

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Replik: Hej Hemby vill synliggöra Tornedalen

 1. …väldigt många verkar negativa låter det som!
  Eller det kanske är bara de få negativa som finns som hörs?
  Jag tycker budskapet är tydligt och positivt men vill man tolka det fel så visst går det också🙂
  Det är nämligen ett känt problem att många hus i våra byar står tomma i många år och som med tiden förfaller och blir ”skrot”, ex p g a oenighet i släkten eller att många är väldigt sentimentala, samt att det helt säkert finns många husägare som vill och funderat på att sälja men det har inte blivit gjort eller bara runnit ut i sanden.
  Och när man har detta i åtanke samtidigt som man vet att det finns ivrigt folk som är villiga att flytta in och börja rusta upp huset så förstår jag lite av projektets syfte🙂
  Gott folk, Tornedalen kan tjäna på detta👍

 2. Hej hembys svar på insändaren är rökridåer. Brevet syns ju på bild i insändaren och där står klart och tydligt vad budskapet är: ”Du som ägare av fritidshus stoppar utvecklingen i Tornedalen om du inte säljer eller hyr ut ditt hus.”
  Men det finns ju hus till salu, många andra har skrivit tidigare?! Kommuner, starta inte projekt som det inte finns behov av. Och skräm inte iväg fritidshusägare som besöker Tornedalen. Dom är ju långstannande turister som konsumerar varor och tjänster. På det här sättet motverkar ni turismen. Så urbota dumt.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.