fbpx

Replik: Huvudet på spiken om vindkraften

Replik till ”Staten pressar Pajalaborna om vindkraft” i Haparandabladet 20 maj:

Jag läste signaturen Q:s inlägg under fria ord fredag 20 maj: ”Staten pressar Pajalaborna om vindkraft”. Det var verkligen ”huvudet på spiken”. Alltså en fullträff = Mitt i prick. Mycket bra skrivet.

Tänk om kommun- och riksdagspolitiker hade haft/skulle ha den pondusen att ryta ifrån och vågat/våga ställa motkrav, när exempelvis staten genom Vattenfall fortsätter att försöka skövla våra naturtillgångar i Norrbotten. Det finns många fler exempel på liknande skövlingar.

Malmen, skogen, vattenkraften. Men även något som ofta glöms bort: kunskapsexporten i form av ungdomar som kommunerna här uppe i norr har bekostat utbildningar för och som senare flyttar söderut för att försörja sig. Kommuner söderut får då in skattekronor på de som utbildats i exempelvis Norrbotten. Vi får nu hoppas (det är för tidigt att säga säkert) att flyttlassen vänder och i framtiden går norrut.

Det är hög tid att kommun- och riksdagspolitiker på riktigt höjer sina röster. Jag sträcker ut stafettpinnen. Är det någon politiker som är tillräckligt modig att ta emot pinnen och föra den vidare framåt?

Betydande ersättningar (inte allmosor i form av bidrag) ska tillbaks till markägarna, kommunmedborgarna och Norrbottens befolkning.

Som signaturen Q skrev: Om de som vill skövla våra naturtillgångar inte är beredda att betala för sig. ”Då har ni inget att hämta här. Far söderut.”

Bo Ende

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Replik: Huvudet på spiken om vindkraften

  1. Bo Ende . Tack… De är dags att vi medborgare ,politiker ,markägare mfl sätter priset på de vi säljer (upplåter) till staten . Och inte som i detta fall vattenfall eller något annat bolag.. För jämförelse vis när vi tex går till en matvaruaffär och handlar så inte är de väl kunden som bestämmer vad han ska betala för mjölken ? De är ju försäljaren.Och jag ser då staten och vattenfall som kund i våra kommuner i norr och Västerbotten. Så dags att ändra på spelreglerna jämte förmyndar staten Sverige./Q

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.